Na Bedekovčanskim jezerima održan 53. Sajam i izložba zagorskih vina

ŠAMPION ZVONKO SEVER: Problema s prodajom nismo imali ni u doba “najtvrđe“ korone, a najveći dobitak vinarije je to što su moji sinovi ostali raditi u njoj, pa ona ima budućnost

Objavljeno: 30.07.2021. zagorjeinternational

Na Bedekovčanskim jezerima, u petak se održao 53. Sajam i izložba zagorskih vina kojeg je otvorio načelnik Bedekovčine Darko Ban.

Predsjednica Udruge “Vino Zagorje“ Jasminka Šaško kazala je kako posjetitelji imaju prilike kušati 82 uzorka vina te čestitala svim vinarima na osvojenim odličjima.

-Iz godine u godinu potvrđuju da su dosljedni u svojoj kvaliteti i da svake godine još više napreduju jer svake godine imamo sve veći broj uzoraka sa zlatnim i srebrnim odličjima, ali nećemo reći da vina onih koji osvoje broncu ili neko priznanje, nisu valjana. Zahvaljujem još jednom vinarima koji su se odazvali na ocjenjivanje, iako je već ljeto, a znam da mnogi podrumari koji imaju manje količine, više nisu u nekim velikim količinama s vinima i da su se već neka vina potrošila, ali i ove su nas godine podržali i dali svoja vina na ocjenjivanje. Hvala Krapinsko-zagorskoj županiji koja svake godine osigurava vrijedne nagrade za naše najbolje vinogradare koji imaju najbolje ocijenjena vina, a jednako tako zahvaljujem se i Općini Bedekovčina koja svake godine u suradnji sa Županijom organizira ovaj Sajam na ovom predivnom prostoru i Vetropack Straži koja nas također svake godine prati s paletom butelja za našeg pobjednika. Želim vam ugodno druženje i nadam se da ćete se barem neki, sutra odazvati na “Štruklijadu” i prekosutra na “Igrajte nam muzikaši” te da ćemo se ugodno podružiti i zabaviti – rekla je Šaško.

80 posto

Krapinsko- zagorski župan Željko Kolar istaknuo je da su Krapinsko-zagorska županija i Zagorje jedinstvena vinska regija koja ima sjajne vinare koji proizvode pjenušce i vrhunska sortna vina i imaju ledene berbe.

-Bilo mi je veliko zadovoljstvo gledati naše prijatelje vinare i vinogradare koji su se nakon dugo vremena našli na jednom mjestu i došli primiti svoje zaslužene nagrade. Krapinsko-zagorska županija je lider kontinentalnog turizma i uz zaštitu naših proizvoda, mlinaca, zagorske purice, štrukla i našeg meda, vino je sigurno jedan od zaštitnih znakova naše ukupne turističke ponude. Svi naši hoteli, toplice i OPG-ovi u budućnosti moraju nuditi isključivo naša najbolja vina. Već sada 80 posto naših hotela ima po nekoliko vinara na vinskoj karti, ali tu se može napraviti još određeni iskorak, a mi ćemo ga sigurno i raditi. Mi smo 2020. godine htjeli raditi kampanju u Bruxellesu, Odboru regija i Europskoj komisiji kao regija koja ima najveći broj zaštićenih proizvoda. Sad krećemo sa zaštitom naših autohtonih sorata i to smo htjeli baš u srcu Europske unije. Spriječila nas je epidemija, ali ako se situacija popravi, najavio sam već nekim europarlamentarcima tu priču i oni su se već uključili i s lobiranjima. Vjerujem da ćemo sljedeće godine predstaviti Zagorje u najboljem mogućem svjetlu s enogastro ponudom. Uz ovakvu kvalitetu koju imamo uz još malo bolje brendiranje, bit ćemo sigurno na vinskoj karti Hrvatske izuzetno dobro pozicionirani. Vjerujem da će se kroz noć po najavama koje imamo, pridružiti veliki broj ljubitelja prave domaće zagorske kapljice i da će uživati u ovim sjajnim vinima – kazao je Kolar.

Dodijeljena su dva velika zlata, 29 zlatnih, 39 srebrnih i devet brončanih odličja te tri priznanja. Najbolje ocijenjenim vinom u kategoriji hobista proglašeno je miješano bijelo vino Ivana Tisanića, berba 2020.; najboljim vinom u skupini bijelih mirnih suhih vina redovite berbe graševina Vinarije Kopjar, berba 2020.; najboljim vinom u skupini bijelih mirnih vina redovite berbe s ostatkom šećera Chardonnay Vinarije Micak, berba 2020.; najboljim vinom u skupini crnih i ružičastih vina redovite berbe Darmol Vinarije Micak, berba 2015.; najboljim predikatnim vinom traminac ledene berbe 2018. godine Vinarije Sever, koji je osvojio veliko zlato. Veliko zlato osvojio je i OPG Posavec Nenad, za svoju graševinu berba 2017. – predikatno vino, bijelo, izborna berba prosušenih bobica.

32 godine

Šampion Zvonko Sever rekao je kako njegova vinarija postoji 32 godina te ima 15.000 trsova na osam placova, a ističe kako nisu imali problema s prodajom zbog toga što su toliko dugo na tržištu, ni u doba “najtvrđe“ korone.

-Najveći dobitak vinarije je to što su moji sinovi Filip i Jakov ostali u vinariji tako da ona ima budućnost. Imamo i neko ime koje smo prizvali tijekom godina uz puno truda. Moj najveći uspjeh možda nije ledeno vino, iako oko njega ima jako puno truda zbog klimatskih prilika, nemate priliku dobiti ledeno vino svaki dan jer nema uvjeta, već je to sokos, autohtona sorta i mogu reći da sam ga spasio od izumiranja. Bilo je posljednjih 20 trsova i stjecajem okolnosti dogodilo se to da smo uočili da bi to mogla biti jedna dobra sorta i to je bilo u Franjevačkim vinogradima, što im je ostalo od 1948. godine pa nadalje. Pater Velimir Tomašković i ja dugo smo pregovarali, a onda je on meni jednom donio te reznice i ja sam ih razmnožio na 400 trsa. Utvrdili samo da loza još ne rodi i desetak godina je trajala borba da dođemo u rok i prošle smo godine imali 500 litara vina, što je poseban realitet i imamo ga čak u prodaji. Sorta je to koja je redovito u zlatnim kategorijama, čak i na ukupnoj smotri vina svih autohtonih vina u Laubi u Zagrebu gdje se sjati 130 autohtonih vina, a Zagorje ih ima devet. Drago mi je da se vinarstvo u Zagorju toliko razvilo – rekao je Sever.

Sve prisutne pozdravio je i predsjednik Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije Zlatko Šorša, a u ime Vetropack Straže Alen Javorić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba