U Hrvatskoj 170 novih slučajeva koronavirusa, zaraženo preko tisuću ljudi, četiri su osobe preminule - nisu bile cijepljene

BOŽINOVIĆ: Logično je da će se svi koji nisu cijepljeni, prije ili kasnije zaraziti

Objavljeno: 30.07.2021. zagorjeinternational

U posljednja 24 sata zabilježeno je 170 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1088.

Među njima su 154 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 12 pacijenata.  Preminule su četiri osobe. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 363.397 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8254 preminulo, ukupno se oporavilo 354.055 osoba, od toga 154 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 3718 osoba. 

Do danas je ukupno testirano 2.292.819 osoba, od toga 5397 u posljednja 24 sata. Zaključno s 29. srpnja, utrošena je 3.057.321 doza cjepiva, a cijepljeno je 40,4 posto ukupnog stanovništva, odnosno 48,6 posto odraslog stanovništva. Na dan 29. srpnja utrošeno je 15.034 doza cjepiva, a od toga je 7188 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 29. srpnja, 1.639.095 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.468.059 osoba – 1.418.226 osoba cijepljeno s dvije doze te 49.833 osobe cijepljene cjepivom Jannsen, što čini 43,57 posto odraslog stanovništva.

– Molim vas, zapamtite, od četvero preminulih niti jedan nije bio cijepljen, a svi su visoke životne dobi – istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj press konferenciji, te je otkrio da je od 152 sekvencionirana uzorka, 128 delta varijanta virusa.

Ministar je kazao i kako od turističkih zemalja, na korona karti Hrvatska još uvijek stoji najbolje.

– Preko milijun turista je trenutno u Hrvatskoj, to je sjajno, ali moramo znati da je to povećan rizik od širenja zaraze. I zato nam to mora biti poziv na oprez i podstreh na cijepljenje. Ove brojke nas vode k tome da smo šampioni turizma, ali isto tako moramo biti šampioni sigurnosti – naglasio je Beroš.

Apelirao je na starije građane da se cijepe, s obzirom na to da preko 40 posto građana iznad 80 godina još uvijek nije cijepljeno.

Zato su aktivirane patronažne službe, koje idu od vrata do vrata i podsjećaju građane na cijepljenje.

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da djeca mlađa od 12 godina, kada idu na okupljanja s roditeljima ili skrbnicima, ne moraju imati COVID potvrde. Otkrio je i da se do 15. kolovoza produljuju epidemiološke mjere koje se odnose na nošenje maski, javni prijevoz, trgovačke centre i ograničavanje okupljanja.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić, komentirala je izvješće američkog CDC-a, prema kojim se delta varijanta širi brzo poput vodenih kozica.

– Već preko 80 posto infekcija je zbog delta varijante. Usporedba s vodenim kozicama može stajati, vjerojatno do kraja ovog dijela četvrtog vala ćemo imati i druge usporedbe. Oba se virusa prenose kapljičnim putem. Brzo širenje rezultira time da veći broj ljudi razvije kliničku sliku, oko 10 do 20 posto će biti hospitalizirani, odnosno, teže oboljeti – rekla je Markotić, a Božinović je dodao da je virus zahvatio cijeli svijet.

– Očito se mora računati na to da će on dugo biti s nama, nitko sad ne zna koliko. Logično je da će se svi koji nisu cijepljeni, prije ili kasnije zaraziti. Najbolje se s ovom pošasti nositi tako da umanjimo mogućnost širenja zaraze, da primimo cjepivo i zaštitimo se – zaključio je Božinović.

Krunoslav Capak je pak govorio o epidemiološkim mjerama vezanima uz proslavu “Oluje”, Sinjsku alku i proslavu Velike Gospe.

– Za proslavu “Oluje” epidemiološki okvir još nije gotov, bit će sve poznato u ponedjeljak. Proslava će izgledati slično prošlogodišnjoj, s klasičnim epidemiološkim mjerama. Što se tiče alke, prema novoj odluci za primorske županije, za događanja više od 1000 osoba treba okvir koji potvrđuje Nacionalni stožer. Predložili su COVID potvrde i Nacionalni stožer je donio pozitivno mišljenje o tome. Što se tiče Velike Gospe, još nema zahtjeva – rekao je Capak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba