Od ponedjeljka u svim zemljama EU počinje izdavanje nove generacije osobnih elektroničkih iskaznica

Imat ćete tri dokumenta u jednom, ali novu osobnu ne morate zatražiti prije nego što vam istekne postojeća

Objavljeno: 29.07.2021. zagorjeinternational

U svim zemljama Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj, od 2. kolovoza počinje izdavanje i primjena nove generacije osobnih elektroničkih iskaznica. 

Prema riječima ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, izvještava RTL, one bi prije svega trebale omogućiti više standarde sigurnosti, pa će se tako, osim već postojećeg elektroničkog nosača podataka, u e-osobnu ugrađivati i beskontaktni čip s biometrijskim podacima prikaza lica te otiscima dva prsta. 

Cijena izrade novog dokumenta će u redovnom postupku iznositi 100 kuna, a za osobe iznad 70 godina, 70 kuna. Cijena za žurni postupak se ne mijenja, dok će za djecu do 18 godina izradu prve osobne iskaznice financirati država.

Nova osobna zapravo će biti tri dokumenta u jednom – osobna, putovnica i zdravstvena. 

Moći će se koristiti i na mobitelima i tabletima, a aplikacija će biti besplatna. Korisnicima će biti omogućena jednostavna prijava u sustav e-građani te e-usluge, primjerice, digitalni potpis putem mobitela ili tableta.

Nova iskaznica će se izdavati na pet godina do 70. godine života, a oni kojima postojeće osobne iskaznice vrijede, ne moraju sada podnositi zahtjev za e-iskaznicom.

U petak i tijekom vikenda, zbog prelaska na novi sustav, neće se primati novi zahtjevi, već će se samo moći podizati iskaznice koje su u izradi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba