NOVI MAROF DOBIVA NOVO GROBLJE: Grad otkupio zemljište, čeka se građevinska dozvola

PROJEKT OD 50 MIL. KUNA: “Riješit ćemo problem ukopa za idućih 200 godina – predviđeno je oko 3000 grobnih mjesta, a u budućnosti i krematorij”

Objavljeno: 28.07.2021. zagorjeinternational

Donedavno privatni prostor u centru Novog Marofa, kod franjevačke crkve, kojeg je Grad Novi Marof otkupio, postat će novo groblje. Naime, s obzirom na prostorni nedostatak sadašnjih groblja u Mađarevu, Remetincu, Oštricama i Presečnom, uočena je potreba za proširenjem kapaciteta.
Prva faza izgradnje groblja vezana uz otkup zemljišta i izradu glavnog projekta je finalizirana, stoga se trenutno radi na dobivanju građevinske dozvole, nakon čega se planira početak radova.

50 milijuna

Kako je najavio gradonačelnik Siniša Jenkač, riječ je o groblju koje će biti izgrađeno prema najmodernijim standardima, a ukupna procijenjena vrijednost cijelog projekta je oko 50 milijuna kuna.

– Mislili smo desetljećima unaprijed jer je projektom predviđeno gotovo 3000 grobnih mjesta, a predvidjeli smo i prazan prostor za mogućnost daljnjeg širenja kapaciteta – kazao je gradonačelnik Jenkač.
Kako bi groblje bilo odmaknuto od privatnih kuća, projektom je predviđena izgradnja prilazne ceste, a u sklopu groblja nalazit će se i mala kapela za slavlje svetih misa. Groblje će prema najvišim standardima imati sve potrebne prostorije, uključujući i prostor za posljednji ispraćaj, prostoriju za grobare, skladišne prostorije, sanitarne čvorove te kosturnicu, središnji križ i uređene šetnice.

200 godina

Novo će groblje imati odvojene betonske grobnice, zemljane grobove i prostor za urne, a predviđen je i prostor koji će se u budućnosti moći koristiti kao krematorij.

– Sa samim projektom riješit ćemo problem ukopa za sljedećih 200 godina. Pokazali smo kako razmišljamo daleko u budućnost – zaključio je Jenkač.
Ovim projektom riješit će se problem ukopa na čitavom području grada Novog Marofa, osim u naselju Završje Podbelsko, čiji mještani koriste groblje u Margečanu, a koje gradovi Novi Marof i Ivanec zajedno sufinanciraju. Isto tako, u planu su i radovi na sanaciji grobnih kuća na svakom od četiri postojeća groblja na području grada, uključujući i uređenje okoliša.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba