Uz Dan općine i župe, u Loboru je održana svečana sjednica Općinskog vijeća

‘ŽILA KUCAVICA’ OPĆINE USKORO BI MOGLA U SANACIJU: “Kada završe radovi vezani uz aglomeraciju, županijska cesta 2128 presvući će se novim asfaltnim slojem”

Objavljeno: 26.07.2021. Valentina Cigula

Uz Dan općine i župe na spomendan sv. Joakima i Ane, u Loboru je održana svečana sjednica Općinskog vijeća, koju je otvorio predsjednik vijeća Dragutin Adanić.
Načelnica Ljubica Jembrih, nakon upućenih čestitki mještankama i mještanima, istaknula je da se od četvrtka održava manifestacija “Janine“, u sklopu koje su bile organizirane brojne kulturne, sportske i druge aktivnosti.
– Odlučili smo se, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, da ove godine na otvorenom, u našem Zazidju, Gliništu, Bajerima u Markušbrijegu, organiziramo sva događanja. Zahvaljujem svim udrugama koje su u ovom vremenu pandemije njegovale svoj rad i aktivnosti te imale spreman program za ovogodišnje “Janino” – kazala je Jembrih, koja se osvrnula i na najvažnije projekte realizirane u proteklom razdoblju.


– Godina se nekako broji od “Janina” do “Janina”, a posebno bih istaknula da je završen dječji vrtić. Tehnički pregled je odrađen i raspisan je javni poziv za upis djece. To je jedan od kapitalnih projekta, a pri samom je završetku i rekonstrukcija općinske zgrade u kulturni centar, što je također jedan od većih projekata. Kroz sve četiri godine, pa tako i ove, prioritet su nam nerazvrstane ceste, odnosno, stavljamo naglasak na njihovo asfaltiranje, rekonstrukciju javne rasvjete, izgradnju dječjih igrališta, održavanje odvodnih jaraka te sanaciju klizišta jer 2018. godine imali smo elementarnu nepogodu s klizištima, pa svake godine saniramo barem dva. Radimo po čitavoj općini, za sve mjesne odbore i cilj nam je ravnomjeran razvoj općine, a ne samo njegova centra. Tu su i ostala ulaganja kroz školstvo, novčane nagrade za novorođenčad… Nikome ne odbijamo stipendije, dakle, nemamo određeni broj stipendija, već imamo pravilnik po kojem svi oni koji zadovoljavaju uvjete, dobivaju stipendije, tako da nas veseli što iz godine u godinu imamo sve veći broj učeničkih i studentskih stipendija. Jedna smo od rijetkih općina koja već četiri godine sufinancira učeničke domove, prijevoz, kuhinju, a i u sve projekte koje provodi naša škola, aktivno se uključujemo. Općina je financirala nabavu udžbenika prije nego što su se u to uključile Republika Hrvatska i Županija, dakle, za sve smo svoje učenike osiguravali knjige besplatno, a u tom smjeru nastavljamo i dalje, na način da smo sada dodali radni materijal koji ne ulazi u osnovni. Dakle, radimo u svim segmentima kako bismo pomogli našim mještanima. Ne smijemo zaboraviti našu stariju populaciju, osobe u potrebi. Naše udruge provode europske projekte za osobe s invaliditetom, pri čemu posebno ističem projekt “Zaželi” – istaknula je Jembrih.

Bolna točka

Načelnica se osvrnula i na projekt sanacije županijske ceste koja vodi do općine.
– Ova cesta je naša bolna točka. Općina Lobor ima samo dva kilometra državne ceste i ova županijska cesta je naša žila kucavica, poveznica sa svijetom. U jako lošem stanju je i četiri godine pregovaram i sa ŽUC-om i Županijom, nekako smo uvijek na čekanju i vjerujem da je to čekanje gotovo, da smo sad na redu. Obavila sam već nekoliko sastanaka s našim županom, bila je ova cesta na dnevnom redu i vjerujem da ćemo krenuti. Ove godine kroz nju ide aglomeracija, tako da smo projekt aglomeracije uskladili s novim projektom preseljenja zavoja kod Gljaja, pa kad krene aglomeracija, vjerujem da će onda i ŽUC krenuti sa sanacijom te ceste – rekla je Jembrih.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je kako je iza Općine Lobor dobra i uspješna godina s puno projekta i povlačenja sredstava iz europskih fondova.


– Pogotovo se to odnosi na izgradnju novog dječjeg vrtića, kojeg Lobor dosad nije imao, a tu je i projekt uređenja same Općine, gdje ćemo sljedeće godine, ako ćemo se riješiti COVID-a, vratiti matični ured, ali ne samo to, već i organizirati službu tako da će građani Lobora moći u tom uredu dobiti i neke druge usluge, kako ne bi morali ići u Zlatar. Od kapitalnih projekata, dogovorili smo da se spomenuta županijska cesta 2128, nakon što se završi ovaj dio koji je vezan za aglomeraciju, da se kompletna dionica koja nam je ostala, presvuče novim asfaltnim slojem, a nadam se da ćemo u suradnji s Općinom riješiti i taj dio nogostupa. Ono što nam je još ostalo, jest izvedba vodovoda za visoke zone – rekao je Kolar, pa pojasnio da u Loboru Županija i Zagorski vodovod zajedno pokrivaju troškove dovođenja javnog vodovoda u visoke zone, s obzirom na to da je u Loboru izvorište za veliki dio Zagorja, za što Općina ne dobiva nikakvu naknadu.

U zajedništvu

Saborski zastupnik Žarko Tušek kazao je da je kao predstavnik nacionalne razine vlasti, posebno ponosan na sve ono što Vlada Republike Hrvatske kao partner ravnopravnog razvoja svake županije, općine i grada diljem Hrvatske, radi.
– Ako ćemo biti iskreni, nema jedinice lokalne samouprave gdje se uz potporu fonda Europske unije i B razine ne čine neka čuda. Jesmo li zadovoljni time? Uvijek težimo tome da budemo još bolji. Čast mi je biti zastupnik u Hrvatskom saboru i predstavnik Krapinsko – zagorske županije. Nadam se da ćemo u vremenu koje je ispred nas, svi zajedno učiniti još i više – rekao je Tušek.


U ime dobitnika općinskih priznanja, koja su također dodijeljena na sjednici, obratio se Jurica Cesar, a dobili su ih Udruga pčelara “Pletara“ Lobor, Eko udruga “Kostanjevec“ Stari Golubovec, Auto moto klub “Off road“ Lobor i Udruga za kulturno stvaralaštvo Franjo Horvat Kiš.
Nagrađeni učenici kojima su uručene novčane nagrade u iznosu od 500 kuna su Ana Krajnik, Doroteja Markuš, Elena Eršek, Ines Vuk, Karlo Kleflin, Lana Eršek, Lana Spevec, Leon Horvat, Mihael Požgaj, Paula Ivančić te za značajan uspjeh na ispitima državne mature, David Martinuš, koji je nagrađen s 1000 kuna.
U ime čelnika zagorskih jedinica lokalne samouprave, obratio se načelnik Budinščine Radovan Hercigonja.
Prije svečane sjednice, u Loboru je održan mimohod udruga te je proslavljena sveta misa u župnoj crkvi sv. Ane, a manifestacija “Janine” završava večeras, kada KUD Lobor organizira “Večer folklora” u Društvenom domu s početkom u 19.30 sati. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba