Na sjednici predsjedništva Udruge veterana 103. brigade HV-a, završni dogovor oko obilježavanja 30. godišnjice osnivanja te brigade 3. kolovoza

PRVO OKUPLJANJE NAKON “OLUJE”: U Svetom Križu Začretju postrojit će se 600-tinjak pripadnika 103. brigade HV-a

Objavljeno: 26.07.2021. zagorjeinternational

Proteklog je tjedna Žarko Miholić sazvao sjednicu predsjedništva Udruge veterana 103. brigade Hrvatske vojske, koja je održana u Brezovi. Raspravljalo se o završnici obilježavanja 30. godišnjice osnivanja 103. brigade ZNG/HV, 3. kolovoza.
Kako je izvijestio tajnik udruge Josip Puh, u tijeku je realizacija projekta “Staza besmrtnih 103. brigade HV-a“, koja uključuje obilazak grobova osmorice pripadnika ove brigade. Odavanje počasti počelo je 29. lipnja, kada su veterani na petrovskom groblju položili buket i zapalili lampaš s oznakom brigade. Obilazak je, opet u suradnji s predstavnicima Općine, nastavljen posjetom groblja u Petrovoj Gori i Loboru, a krajem ovog mjeseca s predstavnicima Grada Zlatara obići će se groblja Belec, Donja Batina, Martinšćina i Zlatar.
Uz to, kao što je poznato, privodi se kraju pisanje monografije o borbenom putu brigade te se približio krajnji rok, kraj srpnja, za dostavu fotografija ili pisanih materijala, nakon kojeg kreće završna faza izrade monografije, čija se promocija planira za 28. rujna u Tuheljskim Toplicama.
Središnji dio proslave 30. obljetnice održat će se u Svetom Križu Začretju, gdje će se postrojiti 600-tinjak pripadnika 103. brigade HV-a, odnosno, 10-ak posto njezina sastava. Bit će to prvo okupljanje barem dijela brigade čiji su pripadnici posljednji puta bili na okupu 1995., kada su sudjelovali u oslobodilačkoj akciji “Oluja“. Tisak monografije i sama proslava održat će se pod pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije, odnosno, župana Željka Kolara, koji je također bio pripadnik 103. brigade HV-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba