PRVI JE SVJETSKI DAN DJEDOVA I BAKA TE STARIJIH OSOBA: Baka Štefanija Januš iz Marije Bistrice ima 101 godinu i mnoštvo mudrih savjeta za mlađi naraštaj

“Rekla sam Bogeku naj me zeme k sebi. Odgovoril mi je da još nije pripravil mesto za me!“

Objavljeno: 25.07.2021. zagorjeinternational

– Rekla sam Bogeku naj me zeme k sebi. Odgovoril mi je da još nije pripravil mesto za me! – kaže s osmjehom na licu Štefanija Januš, 101-godišnjakinja iz Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Mariji Bistrici.

S njom je povodom prvog Svjetskog dana djedova i baka te starijih osoba, koji je ustanovio papa Franjo i koji se obilježava danas, razgovarao Zvonko Franc iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Vjera i molitva

Štefanija Januš rođena je 27. siječnja 1920. godine u Mariji Bistrici. Odrastala je u teškom razdoblju poraća Prvog svjetskog rata. S dvanaest godina ostala je bez oca, što ju je teško pogodilo, a bez vjere i molitve, kaže, ne bi mogla preživjeti. Osobito to ne bi mogla nakon tragične smrti jedanaestogodišnje kćeri Darinke.

– Bilo mi je teško, ali prihvatila sam to kao Božju volju i još sam jače počela moliti – kaže baka Štefanija.

Uz kćer Darinku “koju je Bogek zel k sebi“, baka Štefanija je u 42 godine dugom braku sa suprugom Jankom imala i sina Ivicu. Na pitanje o suprugu, koji je preminuo sada već davne 1981. godine, oči bake Štefanije napune se suzama.

– Treba puno ljubavi, razumijevanja, strpljenja i požrtvovnosti – odgovara na pitanje koja je tajna dugovječnosti braka, pa dodaje da baš toga nedostaje kod današnjih ljudi, koji su poprilično “živčani i sebični“.

U svojih 101 godinu života, baka Štefanija pamti tisuće i tisuće hodočasnika Majci Božjoj Bistričkoj, a “koja njoj znači sve“.

Lijepi trenuci

Kaže da je u svom dugom životu imala mnogo lijepih trenutaka, no najsretnija je kada je sa svojom obitelji. Ima tri unuke i sedam praunuka, a jedina joj je želja da svi budu dobro, da budu složni i sretni u životu.

– I ova korona je dobro došla da se ljudima otvore oči, da shvate da čovek nemre sam, da smo jedni drugima potrebni, da se zbližimo ponovno – ističe baka Štefanija.

Jedino što je, je to što više ne može čitati, ali je unatoč tome upućena u aktualna društvena kretanja, pa je tako zabrinuta zbog zagađenja okoliša i klimatskih promjena te se nada da će se “ljudi opametiti i prestati zagađivati i uništavati zemlju“.

Na pitanje postoji li nešto za čim žali u životu, kaže da ne žali, ali da ne bi voljela još jednom proživjeti svoj život. Video razgovora s bakom Štefanijom objavljen je na internetskoj stranici Zagrebačke nadbiskupije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter