Zagorski branitelji sudjelovali na obilježavanju 30. godišnjice osnivanja ZNG-a RH u općini Antunovac

Zagorci Anton Rebić i Marijan Pleteš svoj su život dali za domovinu, a njihova imena sada su ispisana na spomen ploči u Antunovcu, gdje su ratovali

Objavljeno: 24.07.2021. JJ

Dobrovoljci iz bivše općine Pregrada, današnjih općina Desinić, Hum na Sutli i grada Pregrade, pozvani su na obilježavanje 30. obljetnice osnivanja Zbora narodne garde RH u općinu Antunovac. Svečanost su organizirali članovi Udruge hrvatskih branitelja Antunovac – Ivanovac uz domaćine, osječko – baranjskog župana Ivana Anušića te maloljetnog dobrovoljca i branitelja Antunovca, načelnika Antunovca Davora Tubanjskoga.

Vojna postrojba u okviru 106. brigade ZNG-a RH, s ciljem obrane južne strane Osijeka, osnovana je 14. srpnja 1991. U tom području kroz tu je postrojbu, tada 160. brigadu, kasnije 130. brigadu Hrvatske vojske, prošlo preko 40 dobrovoljaca iz bivše općine Pregrada te jedan dio iz pograničnih područja Republike Slovenije.

Delegaciju branitelja dragovoljaca iz Zagorja činili su Božo Milina, Mladen Ptičar, Davor Krizman i Darko Brumen, koji su tom prilikom prenijeli pozdrave načelnika općina Desinić i Hum na Sutli te gradonačelnika Pregrade.

Podnijeli žrtvu

Obilježavanje je započelo paljenjem svijeća i polaganjem vijenca kod spomen ploče u Ivanovcu, a uslijedilo je paljenje svijeća i polaganja vijenca u Antunovcu. Podsjetimo, Antunovčani su zajedno sa Zagorcima podnijeli veliku žrtvu u obrani Osijeka.

Nazočni su prisustvovali i otkrivanju spomen ploče s popisom svih poginulih i nestalih branitelja Antunovca. Ploču su otkrili članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja, a na njoj su istaknuta imena i prezimena 67 branitelja koji su dali život za domovinu, među i dvojica Zagoraca, Anton Rebić iz Rogaca, koji je poginuo 1. studenog 1991. na Selešu i Marijan Pleteš, ranjen i zarobljen 20. studenoga 1991., a dva dana kasnije pogubljen od strane neprijateljske ruke. Nakon otkrivanja spomen ploče, proslavljena je i sveta misa za sve poginule, nestale i umrle branitelje i njihove obitelji.

Delegaciji branitelja iz Zagorja uručena je i knjiga “Pustare južno od Osijeka“, kao zahvala što su u ratu branili te tzv. Pustare. Radi se o knjizi u kojoj su, između ostaloga, objavljene i fotografije branitelja iz Zagorja. Pustara je naziv za specifično obitavalište određenog broja obitelji koje su živjele u samoodrživoj društveno – gospodarskoj zajednici.

Mjesto pogibije

Sljedeći dan boravka u Slavoniji zagorska je delegacija s dubokim pijetetom obišla mjesto pogibije Antona Rebića i mjesto zarobljavanja Marijana Pleteša. Članovi Udruge hrvatski branitelja Antunovac – Ivanovac upoznali su goste iz Zagorja s projektom postavljanja križnog puta na relaciji Orlovnjak – Antunovac – Ivanovac, s naglaskom na postavljanje križeva na mjestima gdje je bilo najveće stradavanje u ratu. Posebno je, otkrivaju nam zagorski branitelji, upečatljiva četvrta postaja, Stari Seleš, mjesto na kojem je podignut velebni križ s kamenim postoljem na kojem su isklesana imena 18 poginulih branitelja, među kojima su Anton Rebić i Marijan Pleteš. Članovi Udruge hrvatskih branitelja Antunovac – Ivanovac, na čelu sa Stjepanom Šerićem, zahvalili su Zagorcima na posjetu i zaželjeli još uspješniju suradnju između branitelja iz Slavonije i branitelja iz Zagorja, a već su i dogovorene zajedničke aktivnosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba