Uz 30. obljetnicu pogibije šestorice "Tigrova" u Erdutu, među kojima je bio i ovaj mladić iz Đurmanca

U Dvoru Veliki Tabor otvorena izložba “Osvrt”, u spomen na Željka Pavića – Kalca, prvog Zagorca poginulog u Domovinskom ratu

Objavljeno: 21.07.2021. zagorjeinternational

Željko Pavić – Kalc iz Đurmanca bio je pripadnik 1. Gardijske brigade “Tigrovi”. Poginuo je u Erdutu 25. srpnja 1991. godine i prvi je branitelj iz Krapinsko – zagorske županije koji je svoj život dao za domovinu. Njemu u spomen, u utorak je u Dvoru Veliki Tabor otvorena izložba slika i skulptura pod nazivom “Osvrt”.
Riječ je o izboru tridesetak djela koja su nastala na osam do sada održanih likovnih kolonija pod pokroviteljstvom Udruge ratnih veterana 1. Gardijske brigade “Tigrovi”, a pod organizacijskim vodstvom bojnika Željka Hercega i “umjetničkom palicom” Mirjane Drempetić Hanžić.
Otvorenju izložbe su, uz pedesetak uzvanika, branitelja, ljubitelja umjetnosti i posjetitelja Velikog Tabora, nazočili i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je u svome obraćanju istaknuo kako Županija uvijek rado podrži svaku braniteljsku inicijativu, te glavni tajnik u Ministarstvu branitelja i izaslanik ministra Tome Medveda Ivica Akmadža, koji je i otvorio izložbu.
Nazočne su pozdravili i voditeljica Dvora Veliki Tabor Nadica Jagarčec, u ime suorganizatora izložbe, zatim Željko Herceg i Mirjana Drempetić Hanžić, u ime organizatora kolonija te Darko Varga, u ime Družbe Braće hrvatskog zmaja, jednog od podržavatelja inicijative.
Izložbom u Velikom Taboru ujedno se obilježava 30. obljetnica pogibije šestorice pripadnika “Tigrova” u Erdutu, među kojima je bio i Željko Pavić.
Prva kolonija održana je 2013. godine u Đurmancu, kao popratna manifestacija podizanja biste poginulom branitelju, a sljedeća, deveta po redu, planira se ove jeseni. Velikotaborsko izdanje izložbe koju su postavili Andrea Brlobuš, Nives Ćurković i Siniša Žnidarec, može se razgledati do 20. kolovoza, a dostupan je i poseban katalog izložbe.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba