POVIJESNI DAN ZA MEDICINSKU ŠKOLU VARAŽDIN: Počinje izgradnja Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija

“Ova Medicinska škola postat će referentni edukacijski centar s područja medicine za cijelu Hrvatsku, ali i zapadnu Europu”

Objavljeno: 21.07.2021. zagorjeinternational

Dvostruko više prostora, postojeća zgrada pretvorena u malu oglednu bolnicu s bolesničkim sobama, operacijskim salama, laboratorijima, raznim kabinetima i učionicama te prostorom za potrebe fizikalne medicine i terapije, samo su dio sadržaja budućeg Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija u Varaždinu, kao mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, u kojima će se provoditi programi redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja, ali cjeloživotnog obrazovanja.

Budući Centar bit će izgrađen na temelju potpisanog Ugovora o građevinskim, obrtničkim i instalaterskim radovima na projektu “Rekonstrukcija i dogradnja Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin” vrijednom 32.767.935,56 kuna, od strane ravnateljice Medicinske škole Varaždin Mirjane Grabar Kruljac i Ivana Parćine ispred poduzeća Tromont d.o.o., čija je ponuda odabrana kako ekonomski najpovoljnija u otvorenom postupku javne nabave.

Povijesni događaj

Ravnateljica je istaknula kako je ovo povijesni događaj koji je škola čekala 63 godine te podsjetila kako je škola prvih 50 godina djelovala u okviru uršulinskog samostana, u skromnim uvjetima, dok se 2006. godine uselila u postojeću zgradu.

– I dalje smo u nedostatnim uvjetima, u dvije smjene, bez dvorane, s radom subotama, no 2018. godine se strukovno obrazovanje stavilo u prvi plan te su škole dobile priliku ojačati svoje materijalne i ljudske resurse. Tada smo proglašeni najboljima u svojem sektoru i imenovani Regionalnim centrom kompetentnosti te krenuli s pripremama projekta čije rezultate vidimo danas. Osim današnjeg Ugovora, čeka nas i provedba drugog projekta, čiji je cilj stvaranje centra izvrsnosti jezgre zdravlja. Ova dva projekta mijenjanju život i rad naše škole i zato hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli da smo danas ovdje, Vladi, Ministarstvu, osnivaču, učenicima i djelatnicima što uspješno jedrimo na otvorenom moru prema cilju koji se zove, izvrsnost u zdravstvu – rekla je ravnateljica.

Varaždinski župan Anđelko Stričak podsjetio je kako je prije mjesec dana potpisan sličan Ugovor za opremanje dvorca Opeka za potrebe regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi, ali i kako unatrag par godina Varaždinska županija doživljava investicijski bum u zdravstvu.

– Obnovljeno je deset zgrada u okviru naše Opće bolnice Varaždin te se gradi dnevna bolnica – jednodnevna kirurgija i objedinjeni hitni bolnički prijem. U Varaždinskim Toplicama u tijeku je izgradnja Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine. Potpisali smo Ugovor za projektiranje centralnog operacijskog bloka te krećemo s projektiranjem nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo. To su sve investicije koje će doseći ili premašiti milijardu kuna, no paralelno s time, treba voditi brigu o ljudima, što ovaj projekt i podrazumijeva, i to od srednjoškolskog obrazovanja pa nadalje. Bez zadovoljnog i osposobljenog kadra, nema ni napretka, a ovaj je projekt garancija osiguravanja zadovoljstva zaposlenika, ali i korisnika naših zdravstvenih usluga – istaknuo je župan, čestitavši svima koji sudjeluju u projektu te izrazivši nadu da će 65. obljetnicu škola dočekati u novim prostorijama.

Predstavnik izvođača Ivana Parćine rekao je kako mu je čast i zadovoljstvo sudjelovati u ovako važnom projektu te da mu je drago što su posao dobili u konkurenciji tradicionalno jakih građevinskih tvrtki iz ove regije.

– Idućih godinu dana smo ovdje, dio smo škole, nastojat ćemo obaviti sve radove te omogućiti paralelno izvođenje nastave. Posao ćemo obaviti stručno i profesionalno te se nadam da ćemo i mi ostaviti svoj trag u daljnjem razvoju ove škole – rekao je.

Prigodno, a obzirom da je ovo “povijesni dan za školu“, polaznica Medicinske škole Barbara Golubić izvela je skladbu “Iznad duge“.

Prva etapa

Dograđeno će biti čak 2323 četvorna metra, čime Medicinska škola dobiva dvostruko više prostora. S obzirom na to da će za učenike biti organizirana cjelodnevna nastava, škola će dobiti i kuhinju s blagovaonicom. Navedeno je tek prva etapa velikog i značajnog projekta, kojom će biti stvoreni prostorni uvjeti na temelju kojih će Medicinska škola postati referentni edukacijski centar iz područja medicine za cijelu Hrvatsku, ali i zapadnu Europu. Naime, u rekonstrukciju i dogradnju Medicinske škole Varaždin i uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija ukupno će biti uloženo 78,6 milijuna kuna kroz dva projekta. Uz projekt rekonstrukcije i dogradnje, provodi i projekt uspostave Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin, vrijedan 48.799.878,03 kuna.

Potpisivanju su nazočili zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, predstojnica HZZ-a Područnog ureda Varaždin Branka Šaško, predstavnici škole, školskog odbora i projektnih partnera i predstavnici suradnika na projektu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba