Nad agencijom Kontakt Tours pokrenut će se stečajni postupak zbog dugova, a još nekoliko zagorskih osnovnih škola također je s njima potpisalo ugovor

SADA JE I SLUŽBENO: Roditelji gornjostubičkih osnovnoškolaca neće dobiti povrat novca za maturalac na koji njihova djeca nisu išla

Objavljeno: 16.07.2021. zagorjeinternational

Već smo pisali o slučaju učenika Osnovne škole Matije Gupca iz Gornje Stubice, koji su prošle godine trebali ići na izvanučioničku nastavu u Orebić, od 14. do 17. lipnja.
Škola je maturalac organizirala preko agencije Kontakt Tours iz Zagreba, a nakon što su roditelji potpisali ugovor, putovanje svoje djece plaćali su u ratama te je po svakom učeniku uplaćeno 1650 kuna. U Orebić su trebala otputovati dva razredna odjeljenja, piše Ni Zagorje Malo.

Promjena Zakona

No, zbog koronavirusa i zabrane učeničkih putovanja, maturalac se svako malo odgađao, a na proljeće ove godine roditeljima je postalo jasno da im djeca neće nikuda ići. Pa ipak, očekivali su barem povrat novca. Prema tadašnjem zakonu, novac im je agencija trebala vratiti tek nakon proglašenja kraja pandemije i to u roku od 180 plus 14 dana. Međutim, u međuvremenu je Ministarstvo turizma promijenilo tu odredbu, pa zakon nalaže agencijama da za nerealizirana putovanja klijentima novac moraju vratiti u roku 14 dana. No, Kontakt Tours nema novca, štoviše, FINA je 4. lipnja podnijela zahtjev Trgovačkom sudu u Zagrebu da se nad agencijom pokrene stečajni postupak zbog dugova. To ukratko znači od Kontakt Toursa roditelji nikada neće dobiti svoj novac.
Druga mogućnost bila je isplata novca od strane Generali osiguranja, kod kojega je Kontakt Tours, što je i dužan prema Zakonu o pružanju usluga u turizmu, za svaki paket aranžman osigurao jamčevinu za slučaj nesolventnosti. Ali, polica je bila ugovorena od 8. kolovoza 2019. do 8. kolovoza 2020., a agencija je nakon toga više nije produžila.
– U svezi vašeg odštetnog zahtjeva, obavještavamo vas da smo zahtjev obradili i utvrdili da obveza osiguratelja ne postoji – odgovorili su iz Generali osiguranja roditeljima učenika OŠ Matije Gupca.
Kako piše Ni Zagorje Malo, posve je jasno da Kontakt Tours još lani u kolovozu, kada su učenici mogli ići Orebić, nije bio financijski sposoban realizirati izlet i zato ga je odgađao, odnosno, školi salo dopise da “Ministarstvo brani”.

Županija ne odgovara

– Nikoga nije briga, nitko ne želi preuzeti odgovornost. Ministarstvo obrazovanja, koje preporučuje izvanškolsku nastavu, pere ruke. Ruke pere i škola, kažu da su roditelji potpisali ugovor. Zvali smo Županiju, ništa nismo postigli. Ne preostaje nam drugo nego podnijeti kaznenu prijavu. Neka DORH pokrene postupak i vidi gdje je, zapravo, završio naš novac. Država je uredno, koliko nam je poznato, dijelila novac agencijama za očuvanje radnih mjesta, poticaje da prebrode krizu, a oni? Očito se trpalo u džepove. Samo se dijeli, bez provjera, a nama nitko ne želi dati nikakvu odštetu – rekli su ogorčeni roditelji za portal Ni Zagorje Malo.
Nažalost, to nije jedini takav slučaj u Krapinsko – zagorskoj županiji jer su se spomenutom portalu, nakon objave prvog članka, javili roditelji djece iz još nekoliko zagorskih osnovnih škola, koji su također potpisali ugovor s Kontakt Toursom, pa ostali i bez izleta i bez novca.
Stoga su iz redakcije Ni Zagorje Malo poslali upit Krapinsko – zagorskoj županiji, koja je osnivač škola, hoće li pomoći roditeljima da dođu do svog novca. No, ni nakon 15 dana nema odgovora.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba