U RH 131 NOVI SLUČAJ ZARAZE, PREMINULA JEDNA OSOBA: Raste broj novozaraženih, obavezna samoizolacija vraćena na 14 dana

BOŽINOVIĆ: Ako se događaji ne mogu kontrolirati treba ih zabraniti! BEROŠ: Kampanja antivaksera je jaka

Objavljeno: 16.07.2021. zagorjeinternational

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 131 novi slučaj zaraze koronom, a jedan je pacijent preminuo. Hrvatska obala od jučer obojena narančasto na koronakarti Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), a promjena kategorije je posljedica rasta broja novozaraženih, čime smo se svrstali u društvo već prije “obojenih” zemalja Mediterana ovisnih o turizmu, kao što su dijelovi Španjolske, Portugala i Cipra.

Zbog širenja delta soja, mjere koje su trajale do jučer su produžene, a i HZJZ je postrožio neke postojeće, pa je tako obavezna samoizolacija opet vraćena na 14 dana.

– Na početku turističke sezone lošiji smo nego što smo bili na početku prošlogodišnje sezone, što je još jedno upozorenje da trebamo poštivati mjere. Sada imamo cjepivo, a lani ga nismo imali. Trebamo se cijepiti. 31,4 je prosječna incidencija, najvišu ima Zadarska županija. Hrvatska je na 12. mjestu po 14-dnevnoj incidenciji u Europi. Što se tiče mortaliteta smo na 20. mjestu ljestvice Europske unije. Udio današnjih slučajeva na populaciju je 3,3, – kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Načelnik stožera Davor Božinović dodao je da sva okupljanja koja nije moguće epidemiološki kontrolirati predstavljaju izvjesno žarište.

– Jasno nam je da mladi ljudi žele provod, znaju da za njih zaraza ne predstavlja veliku životnu ugrozu, ali svaka zaraza se broji, a njihov rezultat je ad je jadranska Hrvatska ušla na narančastu kartu ECDC-a. To je posljedica činjenice da RH prima veliki broj turista. Sada ih je 750.000 u Hrvatskoj. U skladu s tim, moramo uskladiti naše odluke, o kojima ćemo prije toga razgovarati. Činjenica da se nešto možda postroži u priobalju ne mora značiti da se primjeni na kontinentu, koji nemaju tu vrstu izazova kao u turističkim krajevima Hrvatske. Sve što piše u odlukama se zapravo treba provoditi. Nisu one napisane da bi se samo napisale. Ako se događaji ne mogu kontrolirati treba ih zabraniti. Ako vidite da je na jednom mjestu više od 100 ljudi, a ne možete za svakoga utvrditi epidemiološki status, taj događaj treba zabraniti. To se mora primijeniti na lokalnoj razini, poručio je Božinović, pa komentirao činjenicu da je hrvatska obala iz zelene kategorije prešla u narančastu.

– Kategorija narančaste ne mijenja ništa, ali činjenica je da kad krene infekcija brže se širi nego što se zaustavlja. Teško da možemo smanjiti broj zaraženih u kratkom periodu, ali to povećanje nije isto ide li 1,2 posto tjedno, ali eksponencijalno raste, pa država ulazi u crveno, ali to nema veze s ulaskom u Hrvatsku, nego ima veze s povratkom iz RH. Ako nismo suočeni s dolascima iz pogođenih regija, ostat ćemo otvoreni. Mnoge države mogu svojim građanima zakomplicirati odluku da odu Hrvatsku, kao što imamo odluku u Njemačkoj, da je jedna naša županija, a radi se o Zadarskoj, u crvenom. Oni demotiviraju građane da odlaze u tu regiju – zaključio je Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš pak je kazao da je virus je još uvijek među nama, ali imamo sve preduvjete da opet zazelenimo našu obalu i da sačuvamo turističku sezonu.

– Imamo jasne mjere i moramo ih se pridržavati. Nabavili smo dovoljne količine besplatnog cjepiva. Možete doći na punktove bez najave, imamo i covid potvrde koji već sada mogu omogućiti na staro normalno. Ne zanemarujemo činjenicu da je uvijek lakše biti destruktivan nego graditi povjerenje. Antivakseri imaju svoju kampanju koja je toliko jaka da čak i Bijela kuća traži način kao se boriti protiv toga – rekao je Beroš.

Što se tiče uvođenja obaveze cijepljenja, rekao je da se sve opcije analiziraju, ali da u ovom trenutku nisu blizu odluke o obvezi cijepljenja.

– Bliži smo edukaciji i podizanju svijesti o potrebi cijepljenja. Covid potvrde su način da se poveća klub sigurnih, morat ćemo ih prihvatiti, one su dokaz sigurnosti za druge osobe. To su elementi o kojima raspravljamo – rekao je Beroš.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba