U Zagrebu održana sjednica kolegija župana Hrvatske zajednice županija, glavna tema bili su centri za gospodarenje otpadom

Od 13 centara trenutno rade samo dva. Piškornica je jedan od šest koji su u procesu javne nabave za izgradnju

Objavljeno: 15.07.2021. zagorjeinternational

U Zagrebu je u srijedu održana sjednica kolegija župana Hrvatske zajednice županija. Glavna tema bila je vezana uz centre za gospodarenje otpadom, odnosno dinamiku uspostavljanja istih. Sjednici je prisustvovao i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, koji je naglasio da uspostava učinkovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom zahtijeva partnerski odnos svih sudionika: Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jedinica lokalne i regionalne samouprave, i građana. U tom kontekstu istaknuo je i važnost županija u razvoju projekata koji bi riješili obradu miješanog komunalnog otpada, ali i aktivnosti na povećanju količina odvojeno sakupljenog komunalnog otpada.

Prilika za razvoj

Potpredsjednik Hrvatske zajednice županija i koprivničko – križevački župan Darko Koren je istaknuo da su centri za gospodarenje otpadom jedan od ključnih elemenata za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom te pitanja vezana uz njihovo djelovanje zahtijevaju odgovoran pristup svih sudionika.

– Promjene u sustavu, bile one pozitive ili negativne, odražavaju se na mikrorazini i građanima koji na primjeru svog naselja, općine, grada ili županije procjenjuju kvalitetu i održivost gospodarenja otpadom. Mogućnosti recikliranja sve su veće, a nove tehnologije u tom području su u zamahu i omogućuju ekološki prihvatljivije procese. Uspostava održivog sustava neće samo poboljšati kvalitetu života naših građana, već se tu otvaraju i ozbiljne prilike za razvoj tog segmenta gospodarstva i nova zapošljavanja – kazao je Koren.

Dodao je da je svaki centar za gospodarenje otpadom individualni projekt pa, sukladno tome, treba pristupiti i rješenjima.

Detaljno stanje stupnja realizacije sustava gospodarenja otpadom predstavio je Josip Grgić, voditelj Grupacije centara za gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj. Važno jed napomenuti da od 13 centara trenutno rade samo dva – Kaštijun i Marišćina, a Biljane Donje i Bikarac su u procesu izgradnje. Centri Piškornica, Doline, Tarno, Babina Gora, Lećevica i Lučino Razdolje su u postupku javne nabave za izgradnju, dok su Šagulje, Grad Zagreb i Orlovnjak u pripremi dokumentacije za prijavu projekata za EU sufinanciranje. Osnovna problematika koja se ovdje javlja je problem financiranja CGO u novom Operativnom razdoblju (OPKK 2014-2020 / ESIF 2021-2027) te zbrinjavanje goriva iz otpada i mogućnost izgradnje objekta za energetsku oporabu otpada.

Važne teme

Varaždinski župan Anđelko Stričak je izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem na ovom kolegiju te je naglasio kako su Centri za gospodarenje otpadom izuzetno važni element kod uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom te je bitno da svi uključeni dionici, od Ministarstva do lokalne i regionalne samouprave te Fonda problematiku vezanu za gospodarenje otpadom i rješavaju na profesionalan te odgovoran način, a na zadovoljstvo svih građana.

Uz navedeno, na prvom kolegiju župana se raspravljalo i o planiranim aktivnostima Zajednice za naredno razdoblje gdje će poseban naglasak biti stavljen na sljedeće teme: efikasnije upravljanje školama i institucijama u nadležnosti županije, uvođenje kvalitetnog javnog linijskog prijevoza, decentralizacija dijela državne imovine EU projekti te pitanje rješavanja zahtjeva vezanih uz imovinsko – pravne odnose na nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske. Na kraju sjednice je dogovoreno kako će se u rujnu održati još jedan kolegij župana kao priprema za izbornu Skupštinu Hrvatske zajednice županija na kojoj će se birati novo vodstvo Zajednice za iduće dvije godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba