VRATILA SE EUROPSKA JUNIORSKA VICEPRVAKINJA: Jani Pavalić i Viliju Sivecu u Tuheljskim Toplicama klupski kolege, prijatelji i obitelj organizirali veliki doček

PONOS ZAGORJA: “Da je to otplivala prije 15-ak dana, FINA bi odlučivala ide li Jana na Olimpijske igre u Tokio. Ali zato nema razloga da ne nastupi na igrama u Parizu 2024.!“

Objavljeno: 13.07.2021. Jelena Jazbec

Europska juniorska viceprvakinja Jana Pavalić (14) iz Gornje Stubice vratila se kući s plivačkog prvenstva održanog u Rimu, gdje se okitila srebrnom medaljom u kraljevskoj disciplini – 50 metara slobodno.

U Termama Tuhelj, gdje redovito trenira, veličanstveni doček pripremili su joj članovi njezinog Plivačkog kluba Olimp Zabok. Janu i njezinog klupskog kolegu Vilija Siveca, koji je također nastupio u Rimu, dočekali su s bakljadom, zagrljajima i čestitkama.

– Srce mi je stvarno puno, osjećam se sretno. Nisam očekivala tako dobar rezultat. Nakon nedjelje navečer, ja sam sretan čovjek – rekla je Jana, pa otkrila kako nije znala što će je dočekati u Tuheljskim Toplicama.

– Mama mi je nešto natuknula, ali nije rekla da će to biti tako veliko okupljanje, tako da sam se iznenadila – istaknula je, a onda se osvrnula na ono što se događalo u Rimu.

– 50 kraul i 50 delfin moje su najbolje discipline, s time da sam na 50 delfin bila najbolje plasirana prije Europskog prvenstva. Međutim, na 50 kraul sam se borila da uđem u finale i nisam očekivala medalju, dok sam se za 50 delfin zaista pripremala i bili smo sigurni da idemo u lov na medalju. Kad su otkazali tu disciplinu, to me baš pogodilo. A za 50 kraul, kad sam ušla u finale s drugim vremenom, rekla sam si – Ajmo to sada potvrditi, i kad sam potvrdila, osjećaj je bio odličan – govori europska viceprvakinja, pa dodaje da je uz tjelesnu, vrlo važna i psihička spremnost u ključnim trenucima.

– Meni je glava uvijek čista, uvijek dođem smirena, kažem si – Daj sve od sebe i kako bude, bude. Dosta djevojaka zna se uplašiti prije starta, znaju se i rasplakati i ja im se čudim, jer ja dođem na start ležerno – govori Jana s osmjehom.

Bez pritiska

Juniorske rekorde, kaže, teško joj je izbrojiti, ali zato zna da je oborila tri apsolutna rekorda.  

Zanimljivo, plivanjem se počela baviti sasvim slučajno. Imala je laganu skoliozu, pa je u drugom razredu krenula na plivanje da bi riješila taj zdravstveni problem, a danas ju je taj sport doveo do sna o Olimpijskim igrama, koji bi se vrlo brzo mogao ostvariti.  

– Cilj je otići na Olimpijadu 2024. godine u Pariz, nadam se da ću isplivati tu normu i na 100 kraul, 50 kraul i na 100 delfin. To mi je sada jedini cilj – ističe Jana.

Na pitanje hoće li bazeni Termi Tuhelj biti dostatni za pripremu, kaže da, ako su ona i njezina ekipa došli do ovakvih rezultata, mogu i do Olimpijade.

Janin rezultat komentirao je i ponosni trener Ivica Androić.

– Nije bilo pritiska prema Jani da osvoji medalju. Išli smo s 50 delfin, s trećim vremenom u Europi i rekli da je realno da se borimo za medalju, ali svaki ulazak u finale za njezino godište, ravan je medalji. S tim smo krenuli na put u Rim, da vidimo što će se dogoditi, koliko se možemo “pohrvati“ s njima. Što se tiče 50 metara slobodno, radi se o disciplini u kojoj smo na Europsko prvenstvo došli kao osmo pozicionirani. Rekli smo, idemo uzeti A finale, korak po korak, kvalifikacije, idemo se izboriti za finale, a u toj kratkoj disciplini uvijek je sve moguće. To su stotinke. Ako ste dobro inspirirani i motivirani, velika je šansa da se dokopate medalje – kaže Androić.

Otkriva i da se već u kvalifikacijama vidjelo da je Jana brza.

– U Rimu je odradila odlično polufinale i to joj je dalo vjetar u leđa, pouzdanje i inat zato što nije mogla nastupiti u disciplini 50 delfin – ističe Androić.

U finalu joj je, kaže, rekao samo da ponovi sve ono što je odradila u polufinalu. To je, dodaje, bio recept za medalju.

Kaže i kako se ne radi samo o medalji, već o rezultatu koji je vrhunski.

– Njezin je rezultat B norma za Olimpijske igre. Da je to otplivala prije 15-ak dana, FINA bi odlučivala ide li Jana na Olimpijske igre. To je trenutno 35. seniorsko vrijeme u Europi i apsolutni hrvatski rekord, koji je 60 stotinki bolji od Monike Babok, naše olimpijke. Uspjeli smo skinuti i rekord Sanje Jovanović, koja je naša najbolja plivačica – kaže trener.

Na pitanje što je to u Jani Pavalić toliko posebno, s obzirom na to da već s 14 godina niže takve uspjehe, odgovara da su se stvari jednostavno poklopile.

– Mala je posložena u glavi, izuzetno talentirana, želi raditi, ima podršku u školi i kod kuće. Ako bude zdravlja, ako nastavi raditi ovim tempom i željom, ja ne vidim nikakav razlog da mi 2024. ne idemo na Olimpijske igre u Pariz. Fali nam 65 stotinki do A norme za Olimpijske igre, a imamo tri godine za ostvariti to – kaže Androić.

Prebolio koronavirus

Janin klupski kolega Vili Sivec, uz poboljšanje svojih najboljih rezultata, na 200 metara leptir bio je 18., na 100 leptir 26., a na 50 leptir 37.

Na njegovu formu negativno je utjecao koronavirus, koji je prebolio prije odlaska na Europsko prvenstvo.

– Vili je naša ikona, on je sa šest godina došao u klub. Pravi vođa, svojim rezultatima pokazuje karakter, želju i otplivao je svoje najbolje rezultate. Svaka mu čast – kaže trener, a svoj nastup u Rimu komentirao je i Vili. – Tih 15 dana koliko me nije bilo, baš je uzelo danak, ali zahvaljujući treneru, uspjeli smo to nekako spasiti. Tri najbolja rezultata karijere u sve tri discipline. Da nije bilo koronavirusa, vjerujem da bi na 200 metara bilo finale, na 100 metara polufinale, borio bih se za top pet, ali što je, tu je, idemo dalje – kaže Sivec, koji se nada da će isplivati normu za svjetsko prvenstvo u Abu Dhabiju, a nakon godinu dana otići u Sjedinjene Američke Države, gdje se nude sjajne sportske stipendije i kvalitetan program za mlade plivače.

Video dočeka pogledajte OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba