Cilj je povezati Europljane preko zajedničkih martinjskih kulturnih dobara, a dio tog velikog projekta sada je i općina Zagorska Sela

U Bojačnom postavljena i blagoslovljena “Stopa sv. Martina”, koja povezuje sva mjesta u Europi koja njeguju tradiciju štovanja sv. Martina

Objavljeno: 08.07.2021. zagorjeinternational

Prošle je nedjelje u Bojačnom, u općini Zagorska Sela, postavljena i blagoslovljena “Stopa sv. Martina”, kraj kapele sv. Martina, koja je najpoznatija po tome što se ondje svake godine održava županijska proslava Martinja.
Kako kaže načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec – Jurak, hrvatski prostor čuva velik broj lokaliteta koji nose naziv sv. Martina, a također i velik broj svetišta posvećenih sv. Martinu biskupu.

Godine 2005. tako je pokrenut europski projekt o očuvanju univerzalne europske kulturne baštine sv. Martina, s idejom povezivanja mjesta i krajeva diljem Europe, kroz otvaranje kulturnih martinjskih puteva koji bi povezivali Europljane preko zajedničkih kulturnih martinjskih materijalnih i nematerijalnih dobara.
“Stopa sv. Martina” rad je francuskog akademskog kipara Michela Audiarda i poveznica je svih mjesta s tradicijom sv. Martina, a u Bojačnom su je zajednički postavili Europska mreža kulturnih centara sv. Martina i Kulturni centar “Sv. Martin – Hrvatska”, u suradnji sa Župom sv. Ane – Sutlanska Poljana, Općinom Zagorska Sela te Institutom za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, u okviru Europskog kulturnog itinerera “Sveti Martin iz Toursa, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost“, koji je proglašen velikim kulturnim itinererom Vijeća Europe. Stopu je blagoslovio vlč. Ivan Mikec, dekan Tuheljsko – pregradskog dekanata i župnik u Pregradi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba