Umjesto trodnevne manifestacije Dani Laza, zbog epidemiološke situacije, održan je samo kratki program

Nastupile mlađa folklorna i tamburaška sekcija, a KUD Laz je ugostio i sudionike projekta “Po staza naših starih”

Objavljeno: 07.07.2021. zagorjeinternational

KUD Laz je do prošle godine početkom srpnja organizirao Dane Laza, veliku trodnevnu kulturno – umjetničku manifestaciju, koja se prošle i ove godine zbog epidemioloških mjera nije mogla organizirati.
Ipak, u ponedjeljak je organiziran kratki program koji je počeo misom u crkvi sv. Andrije apostola, a koju je predslavio tamošnji župnik, preč. Domagoj Matošević. Nakon mise, na prostoru ispred župne crkve mlađa folklorna i tamburaška sekcija izvele su kratak program, kojem su uz mještane Laza i župnika Matoševića, nazočili i načelnik Marije Bistrice Josip Milički te ravnatelj OŠ Marija Bistrica Dominik Karajić.

Četiri zemlje

Također, KUD Laz je ugostio i sudionike zanimljivog projekta “Po staza naših starih”. Riječ je o petom povijesnom, znanstveno – istraživačkom, etnološkom i memorijalnom putovanju koje okuplja sudionike, ove godine na putu kroz četiri zemlje – Hrvatsku, Mađarsku, Austriju i Slovačku, u znak sjećanja na doseljenje Hrvata s područja Hrvatske i središnje Bosne u Gradišće prije gotovo pet stoljeća, kamo su stigli pred otomanskim osvajanjima. Organizator je Franjo Pajrić, Hrvat iz Koljnofa u Mađarskoj (17. generacija), s kojim KUD Laz surađuje već nekoliko godina.
Ovaj je projekt započeo 2013. i trajat će do 2033. godine, a putovanja se organiziraju svake druge godine.

– Projekt je krenuo s idejom da se odaje čast našim precima, koji su prije 500 godina došli u krajeve gdje i 500 godina kasnije mi njihovi potomci živimo, gdje su očuvali jezik, vjeru i samopouzdanje, uklopili se u jedan prostor i 400 godina su oni u svojim sredinama asimilirali iseljenike – istaknuo je Pajrić pa podsjetio da je projekt krenuo prvim putovanjem 2013. godine iz Udbine.

Slovačka ili Češka

– Krenuli smo s tadašnjim biskupom Bogovićem, da bismo simbolično započeli jedno hodočašće kakvo su imali i biskupi Udbine, koji su se zbog Turaka morali preseliti na Modruš. Završavamo uvijek ili u Slovačkoj ili u Češkoj, gdje su još ostaci Hrvata, prolazeći kroz pet do sedam država. To su putovanja s puno doživljaja, neizvjesnosti i zanimljivosti, ali i pouka. Putuju prvenstveno mladi s nama, koji te dana pamte zauvijek – zaključio je Pajrić.
Ove su godine sudionici projekta krenuli u petak, 2. srpnja, iz Našica i preko Čazme, Vrbovca, Rečice i Zagreba stigli na Laz, odakle su nastavili put prema Međimurju. Između ostaloga, stanice su im Narda (Mađarska), Bečko Novo Mjesto (Austrija), Čepreg i Šorpon-Koljnof (Mađarska), te Bratislava, Sucha nad Parnou i Trnava (Slovačka), gdje će putovanje završiti u nedjelju, 11. srpnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba