Krapinsko - zagorska županija za Udrugu distrofičara Krapina nabavila 35 tisuća kuna vrijedan uređaj za iskašljavanje

“Naši članovi kada se razbole, zbog nemogućnosti iskašljavanja, često moraju biti i hospitalizirani, a može doći i do upale pluća. Ovaj aparat spasit će nas od takvih komplikacija”

Objavljeno: 06.07.2021. Jelena Jazbec

U prostorima Udruge distrofičara Krapina održana je primopredaja uređaja za iskašljavanje, koji je za potrebe udruge nabavila Krapinsko – zagorska županija. Uređaj je vrijedan 35 tisuća kuna i uvelike će olakšati živote članova u situacijama kada im je zdravlje narušeno zbog raznih prehlada.

– Naši članovi dolaze u situaciju da, kada se razbole, kada dođe do prehlade i ne mogu iskašljati sekret, često moraju biti i hospitalizirani, a može čak doći i do upale pluća i sličnih komplikacija. Mislim da ćemo puno toga izbjeći s tim aparatom i da će se naši članovi osjećati sigurnije. Educirat ćemo našeg fizioterapeuta kako koristiti ovaj aparat te će on biti dostupan svakome u situaciji kada mu zatreba – rekla je predsjednica udruge Mirjana Janžek, zahvalivši zamjenici krapinsko – zagorskog župana Jasni Petek.

– Udruga distrofičara Krapina izuzetno je vrijedna udruga, ima vrlo širok spektar djelovanja, društveno je odgovorna, provodi mnogo projekata i prvenstveno je orijentirana na poboljšanje kvalitete života svojih članica i članova. Takvim ljudima koji su u potrebi i koji su i inače u društvu toliko vrijedni i angažirani, nemoguće je uskratiti potrebu nabave aparata za iskašljavanje. Naime, mišićna distrofija specifična je bolest koja je u većini slučajeva progresivna, a jedna od komplikacija su i problemi s disanjem i iskašljavanjem, stoga im zasigurno aparat za iskašljavanje znači sigurnost u trenutku kada uznapreduje neka prehlada ili bolest, koja možda kod nas koji smo zdravi, ne bi imala komplikacije, ali kod njih ima. Samo saznanje da u udruzi postoji jedan takav aparat, koji se može posuditi, velika je stvar i nama zaista nije preostalo ništa drugo nego reći im – Donesite nam ponudu i mi ćemo vam pomoći kupiti taj aparat. Nadam se da će aparat što manje koristiti, ali saznanje da ga imaju će ih zasigurno smiriti u situacijama kada će im on biti potreban – poručila je Petek.
O važnosti uređaja za iskašljavanje govorio je član udruge Antun Šoštarić, koji je prije nekoliko godina imao vrlo neugodno iskustvo.

– Dobio sam malo težu upalu pluća i jedva preživio. Da sam imao ovaj aparat, bilo bi mi mnogo lakše, stoga mi je jako drago da smo ga dobili – rekao je Šoštarić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba