U dvorcu Trakošćan održana konferencija na temu doprinosa jedinica lokalne i regionalne samouprave demografskoj revitalizaciji

“Varaždinska i Međimurska županija imaju bolju ekonomsko – demografsku situaciju od ostatka Hrvatske”

Objavljeno: 01.07.2021. zagorjeinternational

U dvorcu Trakošćan u srijedu je održana konferencija u organizaciji Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te Općine Bednja, na temu doprinosa jedinica lokalne i regionalne samouprave demografskoj revitalizaciji Međimurske i Varaždinske županije.
Sudionicima su se uvodno obratili načelnik Bednje Damir Poljak, ravnatelj Muzeja Dvor Trakošćan Adam Pintarić, izaslanica međimurskog župana Sonja Tošić Grlac, predsjednik Hrvatske udruge gradova Željko Turk i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, a zatim je moderator Mislav Rubić započeo izlaganje i panel raspravu sudionika.
Dražen Živić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar održao je predavanje pod nazivom “Aktualne demografske prilike i perspektive revitalizacije stanovništva Međimurske i Varaždinske županije“, Robert Skenderović s Hrvatskog instituta za povijest prezentirao je temeljne odrednice demografskih promjena u povijesti dvije županije, a Ivan Čipin s Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu prezentirao je temu o projekcijama stanovništva u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji.
Na konferenciji su sudjelovali gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, koji su kao predstavnici jedinica lokalne samouprave prezentirali primjere dobre prakse, izazove i financiranje. Temu je predstavio i Mario Žuliček iz Udruge gradova u Republici Hrvatskoj.
Navedeno je da se Varaždinska i Međimurska županija mogu pohvaliti puno boljom ekonomsko – demografskom situacijom nego ostatak Hrvatske. Projekcije pokazuju da ove dvije županije mogu očekivati daljnje smanjenje broja stanovnika, ali taj pad neće biti toliko izražen kao u nekim drugim dijelovima Hrvatske, istaknuto je na konferenciji. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba