RADOBOJSKI UMIROVLJENICI ŽIVE PUNIM PLUĆIMA: Uspješna provedba projekta "Aktivni i nakon 65-te" ide dalje

PRIDRUŽITE IM SE – JOŠ NIJE KASNO: Nordijsko hodanje, kino, kazalište, toplice, neka radionica ili predavanje? Odaberite što vas zanima i jednostavno krenite!

Objavljeno: 26.06.2021. zagorjeinternational

Općina Radoboj posljednjih mjeseci provodi hvalevrijedan projekt “Aktivni i nakon 65-te”. Sukladno nazivu projekta, jasno je da su ciljana skupina svi umirovljenici i mještani s prebivalištem na području općine Radoboj sa 65 i više godina. Projekt se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”, u iznosu od 1.476.024,37 kuna. Uz Općinu Radoboj kao nositelja, u realizaciju projekta uključeni su i partneri, Centar za socijalnu skrb Krapina, Gradsko društvo Crvenog križa Krapina i Muzej Radboa. Projekt uključuje organizaciju raznovrsnih aktivnosti i usluga kojima se nastoji potaknuti starije osobe na druženje, zabavu i rekreaciju te na angažman u lokalnoj zajednici kroz poveznicu zajedničkih interesa i potreba.

Sport i rekreacija

Svi koji vole vježbanje te žele znati više o načinu poboljšanja motoričkih sposobnosti tijela, imaju mogućnost uključenja u sportsko – rekreativne radionice. Navedene radionice održavaju se svaki tjedan, a polaznici uz stručni nadzor trenera izvode vježbe mobilnosti i snage te korektivnu gimnastiku na kojima se vježba ciljana skupina mišića. Iznimno popularna aktivnost uključena u program sportskih radionica je učenje tehnike nordijskog hodanja, gdje polaznici spajaju ugodno s korisnim, uživaju u šetnji zelenim pejzažom radobojskog kraja, a istovremeno, kroz praktičnu primjenu i osobno iskustvo, uče o koristima i prednostima nordijskog hodanja.

Posjet Trakošćanu

Za vrijedne polaznike radionica organizirana je nordijska šetnja uređenim stazama oko jezera Trakošćan. Lijepo i ugodno druženje obilježeno u prirodnom ambijentu šume i jezera završilo je razgledavanjem dvorca Trakošćan i upoznavanjem polaznika s njegovom poviješću te nekadašnjim stanarima dvorca.

Izrada vijenaca za raspela, kartanje, šah

Nakon pauze uzrokovane koronavirusom, krenuo je nastavak održavanja kreativnih i kulinarskih radionica. Pohađanjem kreativnih radionica, polaznicima se pruža mogućnost da se umjetnički izraze te da budu valorizirani za svoj rad kroz osjećaj zadovoljstva i postignuća ostvarenim rezultatom, ali i od strane svojih sumještana. Upravo potaknuti pozitivnim reakcijama lokalne zajednice na izrađene raskošne vijence kojima se ukrasilo nekoliko mjesnih raspela, uključujući i raspelo u samom centru Radoboja, odlučeno je da će se u narednom razdoblju program kreativnih radionica bazirati na izradi novih ukrasnih vijenaca, s ciljem da se ukrase sva mjesna raspela na području općine, kao svojevrsna posveta tradiciji i običajima radobojskog kraja. Također, za potrebe kreativne radionice pribavljene su i razne društvene igre, tako da zainteresirani mještani koji vole društvo i natjecanje, mogu doći na kartanje ili partiju šaha.

Zagorski specijaliteti

Svi koji žele unaprijediti svoje kulinarsko umijeće, nadograditi postojeće recepte, ali i podijeliti svoje znanje s drugima, mogu se uključiti u kulinarske radionice. Naglasak je stavljen na domaću kuhinju, sa željom da se očuva tradicija pripreme tradicionalnih jela i kolača karakterističnih za zagorski kraj, poput zagorskih štrukli, kukuruzne zlevanke, kiflica, biskvita i mnogih drugih. Za potrebe održavanja kulinarske radionice, polaznici koriste opremljenu kuhinju na katu DVD-a u Radoboju.

Posveta Radobojskom trnacu

Mještani općine Radoboj iznimno se ponose Radobojskim trnacem, travnjačkim voćnjakom s autohtonim vrstama voćaka, kao mjestom okupljanja mladih i starih, mjestom edukacije i rekreacije. Upravo za tu namjenu, u sklopu trnaca je uređeno i dječje igralište za najmlađe, kraj kojeg se nalazi natkrivena terasa.
Lijepo vrijeme, cvrkut ptica i svojevrsno buđenje prirode poslužilo je kao nadahnuće da se nekoliko radionica i predavanja održi upravo na prostoru Radobojskog trnaca. U hladovini natkrivene terase okružene zelenilom obližnje livade i voćkama, održano je kulinarsko druženje, gdje su polaznici uživali u roštilju, kolačima, dobroj glazbi te razbibrigi uz društvene igre.
Također, prostor trnaca poslužio je za održavanje nekoliko edukativnih predavanja. Jedno od predavanja održano je od strane partnera Općine Radoboj na projektu, Centra za socijalnu skrb Krapina, na temu “Važnost obiteljskih odnosa”. Nastavno na to, o važnosti komunikacije s članovima obitelji polaznici su mogli slušati i na predavanju održanom od strane vanjske suradnice na projektu Cvjete Mitić, savjetnice za inkontinenciju, zdravstvenu i palijativnu njegu, koja je govorila na temu “Liječenje komunikacijom”. Na drugom predavanju održanom od strane Cvjete Mitić, na temu “Vježbaonica za zdravlje zdjelice”, polaznici su se upoznali s mogućnostima i metodama ublažavanja te rješavanja problema inkontinencije kroz izvođenje ciljanih vježbi jačanja mišića dna zdjelice. Navedena predavanja su prva u ciklusu od ukupno šest predavanja kroz koja će se obraditi teme gerontologije te pogled na starenje iz zdravstvenog i psihičkog aspekta pojedinca.  
Kvalitetni obiteljski odnosi te podrška obitelji iznimno su važni za održavanje dobrog psihičkog zdravlja pojedinca, a upravo organizacija predavanja navedene tematike služi kao podsjetnik na njihovu važnost, kaže Alen Strahinec, voditelj dnevnih aktivnosti projekta. Osim psihološkog aspekta, predavanjima se nastoji skrenuti pozornost i na potrebe starijih osoba vezane uz fizičko zdravlje. U suradnji s partnerom na projektu, Gradskim društvom Crvenog križa Krapina, održano je predavanje na temu “Zdravstvena prevencija i briga o vlastitom zdravlju u skladu s godinama”. Također, iznimno je važno da se i mlađi članovi obitelji upoznaju s tim temama jer samo znanjem i informiranošću može se potaknuti njihov senzibilitet i razumijevanje potreba njihovih starijih ukućana, dodaje Strahinec.

Kino i kazalište
Kao odmak od ozbiljnih tema, organiziranje odlaska u kino i kazalište predstavlja dodatnu aktivnost dostupnu polaznicima za njihovu zabavu i rekreaciju. Tako je u travnju i svibnju za polaznike organiziran odlazak u Kino Krapina na projekcije filmova “Barb i Star na putu za Vista del Mar” te “Hollywoodska prevara”. Također, u sklopu 14. Glumačkog festivala u Krapini, za polaznike je organiziran odlazak na predstave “Šund naš svagdašnji” i “Gruntovčani”.

Bijeg od ljetnih vrućina

Svim zainteresiranim 65+ mještanima dostupna je usluga kupanja u Vodenom parku “Aquae Vivae” u Krapinskim Toplicama, s uključenim prijevozom. Usluga kupanja uključuje i gimnastičke vježbe u bazenu, a predviđeno trajanje boravka u toplicama je tri sata.

Polaznici radionica na raspolaganju imaju i besplatne usluge frizera i fizioterapeuta, a u planu je i organizacija izleta u Karlovac, koji će uključivati razgledavanje kulturnih znamenitosti Karlovačke županije.
Svrha održavanja radionica je druženje, razgovor, ali i stvaranje osjećaja pripadnosti te poticanje osjećaja vlastite vrijednosti kroz uključenost u društvo. Na taj način se održavaju stara prijateljstva, ali i stvaraju nova, gdje upravo radionice i predavanja služe kao poligon za povezivanje ljudi sa sličnim interesima i načinom razmišljanja.
Radionice se održavaju u prostoru DVD-a u Radoboju te na natkrivenoj terasi u sklopu Radobojskog trnaca. Sukladno preporukama, prostor održavanja radionica redovito se provjetrava, a nakon svake radionice vrši se dezinfekcija radnih površina i toaleta.
Sve radionice i dostupne usluge su besplatne. Za korištenje dostupnih usluga i predbilježbu na radionice, svi zainteresirani mogu kontaktirati voditelja dnevnih aktivnosti projekta Alena Strahineca, na broj 099/346 90 09.

Dodatne informacije o projektu, kao i predviđeni termini održavanja radionica dostupne su na internetskoj stranici Općine Radoboj www.radoboj.hr i na društvenim mrežama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba