ODRŽANA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE VARAŽDINSKE ŽUPANIJE: Za predsjednika izabran Josip Križanić, a za potpredsjednike Dragutin Kranjčec i Željko Posavec

“Siguran sam da će sve odluke koje ćemo donositi, ići u smjeru ravnomjernog razvoja i boljitka cijele županije“

Objavljeno: 24.06.2021. zagorjeinternational

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je konstituirajuća sjednica Županijske skupštine, na kojoj je jednoglasno za predsjednika Skupštine izabran Josip Križanić, a za potpredsjednike Dragutin Kranjčec većinom glasova i Željko Posavec jednoglasno.
Novi saziv Županijske skupštine ima 37 članova, a njih 35 je položilo svečanu prisegu da će obveze vijećnika obavljati savjesno i odgovorno.
Članice i članovi Županijske skupštine Varaždinske županije u ovom sazivu su Jadranka Bahlen, Željko Bunić, Snježana Cerjan umjesto Damira Poljaka, Marijan Cingula, Ivan Čehok, Željko Dvekar, Kristina Geci Smoljo umjesto Željka Bedekovića, Krešimir Horvat, Ruža Jelovac, Tin Jurak umjesto Silvije Zagorec, Spomenka Kiđement-Piskač, Goran Kaniški umjesto Denisa Kovačića, Mario Klapša, Sanja Kočet umjesto Radimira Čačića, Mirko Korotaj, Brankica Kovaček ,Dragutin Kranjčec , Josip Križanić, Josip Krtanjek, Zoran Kunić, Mario Lešina, Mihael Liber, Krunoslav Lukačić, Mario Milak umjesto Sonje Ružić-Cvrtnjak, Kristina Mirčetić Petrin, Branimir Nađ umjesto Tomislava Paljaka, Rajko Solar umjesto Jelene Pavleković, Željko Posavec, Dragica Ratković, Anita Rep, Alen Runac umjesto Anđelka Stričaka, Zvonimir Sabati, Verica Vitković umjesto Natalije Martinčević, Roman Veršić umjesto Barbare Antolić Vupora, Robert Vugrin, Luka Zrinski i Sandra Županić umjesto Nadice Dreven Budinski.
Sjednica je počela izborom Mandatne komisije i podnošenjem izvješća o provedenim lokalnim izborima, a nakon svečane prisege vijećnika, izabrani su članovi četiri komisije – za izbor i imenovanja, statutarno-pravna pitanja, financije i proračun te javna priznanja.

– Najtoplije vam zahvaljujem na izboru i nadam se da ću opravdati vaše povjerenje te da ćemo dobro surađivati u skladu s povijesnom tradicijom ove Županije, a to su tolerancija, poštovanje osobnosti svakog vijećnika te digniteta Skupštine kao predstavničkog tijela Županije. Siguran sam da će sve odluke koje ćemo donositi ići u smjeru ravnomjernog razvoja i boljitka cijele Županije, a svi stavovi, ideje i prijedlozi biti dodatni poticaj izvršnoj vlasti da Županiju još više pozicionira kao županiju predvodnicu na mnogim područjima. Veselim se suradnji, razmjeni mišljenja i stavova te nam svima skupa želim da se u svome radu vodimo pozitivom, optimizmom i humanošću – istaknuo je Križanić.

Ostvariti suradnju

Župan Anđelko Stričak čestitao je predsjedniku Skupštine, potpredsjednicima i svim vijećnicima na izboru na novu dužnost koju imaju čast obnašati u najstarijoj hrvatskoj županiji.

– Uvjeren sam da ćemo sljedeće četiri godine zajednički i u dogovoru rješavati otvorena pitanja, te donositi odluke koje su u našoj nadležnosti, a s ciljem da podignemo standard stanovnika Varaždinske županije. Suradnja izvršne i predstavničke vlasti posebno je važna sada kada se za Višegodišnji financijski okvir Europske unije za razdoblje 2021. do 2027. godine na nacionalnoj razini donose operativni programi kojima će biti razrađene mjere i aktivnosti za korištenje sredstava EU fondova. Tu je i Nacionalni plan oporavka i otpornosti za razdoblje do 2026. godine. Naš cilj je za financiranje iz EU fondova prijaviti projekte iz svih područja naše nadležnosti, prvenstveno obrazovanja i zdravstva. Također, cilj je pokrenuti investicije koje su u nadležnosti države te državnih tvrtki, prije svega ulaganja u prometnu infrastrukturu. Neka Županijska skupština bude mjesto argumentirane rasprave, mjesto suradnje na kojem ćemo rješavati probleme te pokretati nove projekte i programe za kontinuirani i snažan razvoj naše županije – istaknuo je župan Stričak.
Na prijedlog župana, dnevni red konstituirajuće sjednice je dopunjen prijedlogom Odluke o nagrađivanju učenika za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima.
Vijećnici su Odluku jednoglasno usvojili.

– Odlukom smo uredili postupak dodjele nagrada učenicima iz naše županije za izvrsne rezultate na međunarodnim natjecanjima u znanju. Ovo je prva odluka donesena u ovom sazivu Županijske skupštine i njome šaljemo važnu poruku mladima da se trud, rad, znanje i izvrsnost cijene – istaknuo je župan Stričak.
Nagrada se sastoji od posebnog pisanog priznanja i novčane nagrade, koja za osvojenu zlatnu medalju, prvo mjesto ili prvu nagradu iznosi 5000 kuna, za srebrnu medalju, drugo mjesto ili drugu nagradu 3000 kuna, a za osvojenu brončanu medalju, treće mjesto ili treću nagradu 2000 kuna.

Ulaganje u ljudske potencijale

– Rezultat kontinuiranog ulaganja u opremu i ljudske potencijale su izvrsna postignuća učenika naše županije na europskim i svjetskim natjecanjima te olimpijadama. Ovom Odlukom Županija podupire znanje i izvrsnost motivirajući učenike za sudjelovanje na natjecanjima i njihovo zalaganje u postizanju što boljih rezultata. To je ujedno promocija Varaždinske županije kao županije znanja – rekao je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.
Prijedlog za dodjelu nagrade učeniku podnosi škola koju učenik pohađa, odnosno voditelj Centra izvrsnosti kojeg učenik polazi, podnosi se Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu i sport, a akt o nagrađivanju učenika na temelju kriterija propisanih Odlukom donosi župan.
Konstituirajućoj sjednici prisustvovali su predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva Zdravko Pintarić i saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba