U Jesenju se slavi Dan općine i Župe Sv. Ivana Krstitelja, što je bila prilika da porazgovaramo s novim načelnikom, Darijem Cvrtilom

Pred nama su brojni izazovi, pa i problemi – glavni cilj su nam financijska konsolidacija i završetak vrtića, no već pripremamo i nove projekte, kako bismo spremni dočekali EU natječaje

Objavljeno: 24.06.2021. Alen Brodar

Ivanje je svetkovina povodom koje se u Jesenju slavi Dan općine i Župe Sv. Ivana Krstitelja, uz koji je, kao što tradicija nalaže, pripremljen i prigodan program. Tako će općinsko vodstvo predvođeno načelnikom Darijem Cvrtilom na mjesnom groblju položiti vijenac za poginule u Domovinskom ratu, nakon čega slijede sveta misa u 11, pa svečana sjednica Općinskog vijeća u dvorani Doma kulture u 13 sati. Petak i subota rezervirani su za malonogometni turnir “Za Ljepoga” na igralištu kod osnovne škole, u organizaciji MNK-a Jesenje, dok je za nedjelju od 12.30 sati, također na igralištu, predviđeno prigodno druženje mještana. Dan općine prilika je i da porazgovaramo s novim načelnikom Jesenja, koji je na toj funkciji tek nešto više od mjesec dana.

Za početak, kako ste se snašli na novoj funkciji?
S obzirom na to da smo moj tim i ja znali što nas očekuje po preuzimanju dužnosti, zadovoljan sam s prvih mjesec dana na čelu Općine Jesenje. Pred nama su brojni izazovi, pa i problemi, ali upravo su oni bili motiv da se kandidiram za ovu odgovornu dužnost.

Kakvo ste stanje zatekli u Općini?

Po preuzimanju dužnosti zatekao sam ozbiljnu financijsku situaciju, s više od milijun i 200 tisuća kuna raznih potraživanja prema Općini. Na današnji dan ta potraživanja su dodatno rasla i u ovom trenutku imamo neplaćenih obaveza u visini oko 3,4 milijuna kuna. Također, u proteklom četverogodišnjem razdoblju, Općina je zabilježila ukupni pad izvornih prihoda općinskog proračuna, a taj pad će se nastaviti i do kraja ove godine. S obzirom na sve navedeno, trenutno nam je primarni cilj konsolidacija općinskih financija što nam je prioritet. Uz sva nastojanja i trud, nećemo moći servisirati sva ta potraživanja iz tekućih prihoda, već ćemo se morati zadužiti kako bismo u potpunosti zatvorili financijsku konstrukciju za naš kapitalni projekt izgradnje dječjeg vrtića. U narednom razdoblju reducirat ćemo troškove, ali istodobno moramo uložiti napore kako bi se povećali prihodi koji bi nam omogućavali sufinanciranje projekata financiranih sredstvima iz EU fondova, a bit će na raspolaganju u narednom razdoblju.

Koji će biti vaši potezi po pitanju demografskih mjera, razvoja gospodarstva i turizma?

Općina Jesenje dugi niz godina vodi socijalno osjetljivu politiku i tim putem ćemo nastaviti i dalje, odnosno, socijalne i demografske programe ćemo dodatno osnaživati sukladno mogućnostima našeg proračuna. Gospodarstvenici kao i obiteljska poljoprivredna gospodarstva glavni su motor naše općine i njenog razvoja te ćemo u tom smislu učiniti sve kako bismo im pomogli u daljnjem razvitku i dodatnom jačanju.

Koji projekte biste izdvojili kao ključne u budućem razdoblju? Koje nastavljate, a koje nove planirate započeti?

U ovom trenutku u financijskom i projektnom smislu, ključni projekt nam je već spomenuta izgradnja dječjeg vrtića koji je pred završetkom. Nažalost, prethodna vlast nije osigurala sredstva za podmirenje obveza prema izvođačima radova, što nam ograničava prostor i mogućnost prijave te planiranje novih projekata, jer nam do kraja godine dospijevaju obveze u visini dva godišnja proračuna. Od novih projekata posebno bih izdvojio sanaciju po ljude i imovinu opasnog klizišta u Donjem Jesenju, rekonstrukciju svih dotrajalih i neodržavanih nerazvrstanih cesta u čiju se obnovu u protekle četiri godine uopće nije ulagalo. Također, u planu nam je, po uzoru na susjedne općine, osigurati sredstva za mlade obitelji, gdje bismo poticali mlade ljude da ostanu trajno živjeti na prostoru Jesenja. Budući da nismo zatekli niti jedan projekt koji bi bio spreman za realizaciju, odnosno prijavu za osiguranje izvora sufinanciranja, pripremamo veći broj projekata koji su u različitim fazama kako bismo spremno dočekali natječaje koji će biti u narednom razdoblju otvoreni. S tom mišlju i vjerom u bolju budućnost i ljepši život svih mještana i mještanki našeg Jesenja, iskoristio bih priliku da svima čestitam Dan općine i Župe Sv. Ivana Krstitelja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba