ZAŠTO BI SAMO ZAGREB IMAO ŽIČARU? Bednjanci osmislili jedinstveni projekt koji bi povezao njihove dvije popularne turističke destinacije

Od Trakošćana do Ravne gore za pet minuta – atraktivnom vožnjom na 70 metara visine

Objavljeno: 20.06.2021. Valentina Cigula

Zašto bi samo Zagreb imao žičaru? Zanimljivu atrakciju koja bi u ionako izrazito posjećeni Trakošćan mogla dovesti još više turista, posebice stranih, osmislili su i Bednjanci. Tako bi u bližoj budućnosti i Zagorje moglo dobiti svoju žičaru, a spajala bi Trakošćan i Ravnu goru.

Slobodno jedrenje

Dvor Trakošćan, koji je nastao krajem 13. stoljeća u obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske kao manja osmatračka utvrda za nadzor puta od Ptuja prema bednjanskoj dolini, danas je jedna od omiljenih destinacija turista koji se odlučuje na istraživanje kontinentalne Hrvatske. Pogled na slikoviti dvorac i upoznavanje njegove unutrašnjosti omogućuje vam da se osjećate kao u bajci, no, posjetiteljima je možda još draže uživanje u zelenoj oazi koja okružuje Trakošćansko jezero podno dvorca.

Dvor Trakošćan

Druga turistička atrakcija Bednje je Ravna gora, koje se nalazi na 686 metara visine, u gornjem porječju rijeke Bednje i smatra se posljednjim ogrankom Alpa. Omiljeno je izletište rekreativaca koji se ovdje zadržavaju i vikendom, zahvaljujući planinarskim domovima. Prekrasni pejzaži i uređeno sletište u Cvetlinu čine Ravnu goru najatraktivnijom lokacijom za slobodno jedrenje u ovom dijelu Hrvatske. Ovdje se redovno održavaju državna i europska natjecanja u tom sportu. Zanimljivo, vidikovac na Ravnoj gori pruža prekrasan pogled na Dvor Trakošćan, prema kojem vas vode pješačke staze – a u budućnosti možda i žičara. 

Kako nam je otkrio načelnik Bednje Damir Poljak, zasad se radi o idejnom projektu za koji treba napraviti izmjenu Prostornog plana, koja je i pokrenuta.

– Radi se o žičari dužine 3100 metara, koja bi bila postavljena na sedam stupova i išla bi 70 metara iznad zemlje, kako se ne bi oštetila šuma i okoliš. U jedan sat mogla bi prevesti 240 ljudi, a vožnja bi trajala pet minuta – otkrio nam je Poljak.

Pet – šest godina

Zanimalo nas je i kako se planira financirati ovaj projekt čija bi vrijednost mogla doseći i 50 – 60 milijuna kuna.

– Stavili smo projekt u plan za financiranje preko Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, no imamo i zainteresirane strane partnere koji žele uložiti. Dakle, ovo je za sada idejni projekt, a nadam se da ćemo ga u narednom razdoblju, kroz pet -šest godina, uspjeti i realizirati – kaže načelnik Bednje, koji je s nama podijelio i idejno rješenje projekta koje je izradio Studio Nexar. Koliko bi realizacija ovog projekta zaista značila za Dvor Trakošćan i doprinijela njegovoj još boljoj turističkoj ponudi i atraktivnosti, upitali smo i ravnatelja Adama Pintarića, koji nam je rekao kako nije upućen u projekt pa za sada ne može komentirati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba