KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE KZŽ: Za predsjednika izabran Zlatko Šorša (SDP), protiv njegova izbora bili su vijećnici DP-a, a Ferek - Jambrek (HNS) suzdržan

“Lijep je osjećaj biti prvi među jednakima. Zašto je troje vijećnika bilo protiv? Mislim da to nije ništa osobno, već iz ideoloških razloga”

Objavljeno: 17.06.2021. zagorjeinternational

U Festivalskoj dvorani u Krapini održana je konstituirajuća sjednica osmog saziva Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije.

Osmi saziv broji 37 članova i članica, odnosno 19 vijećnika s kandidacijske liste koalicije SDP-HSS-HSU, 11 vijećnika s kandidacijske liste HDZ- A-HSS- HSLS-SU-ZDS, tri vijećnika s kandidacijske liste Domovinskog pokreta, zatim dva vijećnika s kandidacijske liste koalicije HNS-NS Reformisti-HSS Braće Radić te dva vijećnika s kandidacijske liste grupe birača. Sjednici je nazočilo 36 vijećnika.

Mandatno povjerenstvo

U prvoj točki dnevnog reda, nakon što je utvrđen kvorum, izabrani su članovi i članice Mandatnog povjerenstva, u sastavu Iva Gorički kao predsjednica, Ljubica Jembrih kao zamjenica predsjednice i Sandra Turković kao članica. Izabrani su jednoglasno s 36 glasova.

Predsjednica Mandatnog povjerenstva Iva Gorički podnijela je izvješće Mandatnog povjerenstva te utvrdila članove i članice Županijske skupštine koji će predsjedavati sjednicom do izbora predsjednika ili predsjednice Skupštine.

Do izbora predsjednika Županijske skupštine, predsjedavanje je preuzeo Josip Kovačić iz redova HSU-a, a za predsjednika skupštine je izabran Zlatko Šorša s 32 glasa za, tri glasa vijećnika Domovinskog pokreta protiv, a vijećnik Anđelko Ferek –  Jambrek iz redova HNS-a ostao je suzdržan.

– Lijep je osjećaj biti prvi među jednakima. Zahvaljujem svima koji su vjerovali u mene i dali mi podršku. Do sada sam bio dva puta predsjednik Gradskog vijeća u Pregradi. Vidjeli su da moji prijedlozi, vođenje i način rada je takav da se to može dobro napraviti, da su sjednice u redu, akti i odluke na dobro svih članova te zajednice u kojima sam bio predsjednik. Dali su mi tu mogućnost, podržali me i zahvaljujem im na tome – rekao je novoizabrani predsjednik skupštine Zlatko Šorša, a na novinarsko pitanje za komentar što su tri vijećnika Domovinskog pokreta bila protiv izbora njega za predsjednika, odgovorio je:

– Nemam komentar na to, svatko ima pravo na svoje mišljenje. Mislim da to nije ništa osobno, već iz ideoloških razloga – rekao je Šorša.

Iz redova većine, za potpredsjednika je izabran HSU-ov Josip Kovačić, a iz redova manjine Ernest Svažić (HDZ).

– Na početku bih htio čestitati svima koji su izabrani u ovaj mandat Županijske skupštine. Što se tiče Hrvatske demokratske zajednice, primijetili ste, predložili smo naše članove radnih tijela, sasvim siguran sam da će dati svoj doprinos u ovome mandatu, jednako kao što je u prošlom mandatu Hrvatska demokratska zajednica Krapinsko – zagorske županije dala izuzetan doprinos u pripremi sjednice Vlade koja je bila održana u Krapini, mnogi projekti su predloženi u okviru te sjednice, a Hrvatska demokratska zajednica u ovom sazivu i nadalje će davati svoj konstruktivan doprinos u provedbi tih projekta – rekao je Svažić.

Vijećnik Stanko Majdak je istaknuo da je do sada napravljeno puno na županijskoj razini, a Hrvatsko zagorje i u nadolazećem razdoblju čekaju velike stvari.

– Vjerujem da će naši Zagorci i Zagorke za četiri godine živjeti puno ljepše nego što žive danas – poručio je Majdak.

Dva ugovora

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar čestitao je novom predsjedniku Županijske skupštine, potpredsjednicima te svim članovima i članicama Županijske skuštine.

– Danas sam zadovoljan jer je Skupština izabrala sva radna tijela Županijske skupštine i sve odbore. Zapravo smo si stvorili mogućnost da već u srpnju imamo prvu radnu skupštinu jer već do današnjih dana imamo pripremljeno 14 točaka dnevnog reda, a najvjerojatnije ćemo ići i s rebalansom proračuna, s obzirom na to da smo u međuvremenu potpisali dva ugovora, jedan od 12.446.000 kuna vezano za konstruktivnu obnovu Dvorca Stubički Golubovec koji je stradao u potresu od 22. ožujka prošle godine i drugi vezano za Sigurnu kuću, vrijedan 11.670.000 kuna, a ima još i nekih stavki koje moramo preraspodijeliti zbog nekih promjena koje smo radili, a vezani su za COVID-19. Drago mi je da su vijećnici i vijećnice pokazali jednu ozbiljnost i volju za dijalogom jer pred nama su veliki izazovi, nova financijska omotnica, mehanizam za oporavak i otpornost, aglomeracija grada Zagreba, a vjerojatno će biti aglomeracija grada Krapine. Sve su to mogućnosti da povučemo europski novac, da realiziramo naše strateške projekte jer se stalno naglašava da novca ima duplo više nego što je bilo u proteklom sedmogodišnjem razdoblju, ali nitko ne kaže da ima četiri puta više projekata nego što zapravo imamo novca na raspolaganju i da će osim same kvalitete projekata, budimo realni, potrebno biti političko lobiranje, a to je zadatak svih političkih stranaka i pojedinaca koji su ušli u Županijsku skupštinu, to nije posao samo mene kao župana. Ono što mogu obećati, jest da ćemo moj tim i ja, naše ustanove, naša poduzeća biti na jednoj izuzetno visokoj razini pripremljenosti projekata koje ćemo aplicirati i vjerujem da ćemo imati iste uvjete kao što će imati svi ostali krajevi Republike Hrvatske, a ako će to biti tako, onda se ja ne bojim za provedbu naših projekata – poručio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba