Održana završna konferencija projekta “Zaželi bolji život u Lepoglavi i Klenovniku"

Pedesetak korisnika starije životne dobi i lošijeg zdravstvenog stanja dobilo je pomoć, a šest žena iz skupine teže zapošljivih osoba, vratilo se na tržište rada

Objavljeno: 16.06.2021. zagorjeinternational

Na završnoj konferenciji projekta “Zaželi bolji život u Lepoglavi i Klenovniku”, održanoj u utorak u Lepoglavi, istaknuto je kako se zahvaljujući projektu, šest žena iz skupine teže zapošljivih osoba, većinom s područja grada Lepoglave, vratilo na tržište rada i u proteklih godinu dana zarađivalo svoj osobni dohodak, dok je za 50-ak osoba u nepovoljnom položaju s područja Lepoglave i općine Klenovnik u tom periodu osigurana pomoć u kući te im je povećana kvaliteta života.
– Kao gradonačelniku, moj je zadatak brinuti se o svojim sugrađanima. To se najbolje može ostvariti prepoznavanjem njihovih potreba te pronalaskom rješenja. Osobe koje trebaju našu pomoć i koje su je, njih 50-ak, zahvaljujući ovom projektu i dobile, većinom su starije životne dobi i lošijeg zdravstvenog stanja. Uz pružanje pomoći osobama u potrebi, ovaj je projekt imao i svoju gospodarsku komponentu – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić, dodavši da je provedbom ovog projekta, Grad Lepoglava još jednom potvrdio da vodi brigu o svojim građanima te da zna realizirati europske projekte.
Projekt je bio financiran iz Europskog socijalnog fonda, nositelj i korisnik bespovratnih sredstava bio je Grad Lepoglava, a uz Općinu Klenovnik, partneri na projektu bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Varaždin, Centar za socijalnu skrb Ivanec i Hrvatski Crveni križ – Zajednica udruga Društvo Crvenog križa Varaždinske županije. Vrijednost projekta bila je 524.300 kuna, a trajao je 12 mjeseci.

Financijska pomoć

Načelnik Klenovnika Mladen Blaško također je istaknuo zadovoljstvo projektom.
– Ovakvi su projekti potrebni kako bi pomogli našim sugrađanima, no za njihovu nam je provedbu potrebna financijska pomoć s drugih razina – poručio je Blaško te izrazio spremnost Općine da bude partner Gradu Lepoglavi na nekom budućem sličnom projektu.
Najbolja potvrda vrijednosti projekta došla je od samih korisnika, koji su izrazili zadovoljstvo kvalitetom pružene im pomoći.
– Ne mogu izlaziti sama iz kuće i pomoć koju sam imala puno mi je značila. Sve što mi je bilo potrebno, dobila sam od gerontodomaćica koje su mi dolazile. Bile su jako dobre i hvala im na svemu – poručila je Ljubica Auguštanec, jedna od korisnica pomoći u kući.
Kako su pomagale korisnicama, opisala je gerontodomaćica Verica Hrandek.
– Kod korisnika smo dolazile ujutro. Donijele bi potrebne namirnice i lijekove. Po potrebi bismo ih vozile liječniku, na poštu, banku ili ljekarnu. Počistile bismo po kući, a u zimi donijele i drva. Nekad su nam korisnici rekli da danas ne treba ništa raditi, već da samo žele razgovarati. Razgovor im je puno značio – otkrila je Verica Hrandek.

Slični projekti

Želja Grada Lepoglave je nastaviti s ovakvim sličnim projektima, pa je tako Udruga umirovljenika Lepoglava, uz gradsku potporu te zajedno s partnerima, na natječaj prijavila sličan projekt, no unatoč tome što je projekt zadovoljio sve uvjete i ostvario visoki broj bodova, zbog manjka sredstava stavljen je na listu čekanja.
– Nadamo se da će se u okviru navedenog natječaja povećati alokacija sredstava te da će projekt ići dalje – poručio je lepoglavski gradonačelnik Škvarić, podsjetivši da Grad Lepoglava već 15-ak godina, u suradnji s Društvom Crvenog križa Varaždinske županije, financira program pomoći starijim osobama, odnosno, rad jedne gerontodomaćice zaposlene na poslovima pomoći starijim osobama na području grada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba