Povodom Svjetskog dana borbe protiv dječjeg rada, u Zaboku je postavljena izložba “Iz Zagorja do djece svijeta“ te su provedene prigodne aktivnosti

Djeca i mladi sudjelovali na kreativnim radionicama, a od putopisca Hrvoja Ivančića doznali kako žive njihovi vršnjaci u raznim dijelovima svijeta

Objavljeno: 16.06.2021. zagorjeinternational

Društvo “Naša djeca“ Zabok u suradnji s članicama i članovima Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma postavilo je izložbu pod nazivom “Iz Zagorja do djece svijeta“, koju su djeca kreirala pod mentorstvom voditeljice likovno – kreativnih radionica Ane Kaić Lacković.
Izložba je postavljena u centru Zaboka, na tzv. staklima Elektre, povodom Svjetskog dana borbe protiv dječjeg rada koji se obilježava 12. lipnja, a 2021. godina je proglašena i Međunarodnom godinom eliminacije dječjeg rada.

Nejednaki uvjeti

Izradi ove stripovske izložbe prethodilo je proučavanje uvjeta i načina života djece u svijetu kroz seriju zanimljivih slikovnica – “Djeca Indije”, “Djeca Himalaje” i “Djeca Sahare”. Voditeljice DGV-a i DF-a Neda Novosel i Jasenka Borovčak potaknule su djecu na otkrivanje sličnosti i različitosti, posebnosti i zanimljivosti života i kultura djece svijeta, ali i na otkrivanje činjenice da se, nažalost, u svijetu ne poštuju dječja prava. Posebna inspiracija u proučavanju života djece svijeta bio je Hrvoje Ivančić, povjesničar, avanturist i putopisac, koji je djeci govorio o tome kako je još kao dijete maštao o tome da putuje daleko, a svoja avanturistička i putopisna iskustva koja prikazuju stvarni život, ljudske priče i otkrivaju ono nevidljivo, dočarao je kroz filmove i fotografije koje je snimio te knjige koje je napisao.

“Djeca Konga“

– Posebno za ovu priliku predstavio nam je i darovao svoju novu slikovnicu “Djeca Konga“ koju smo svi zajedno pročitali i također uklopili u našu izložbu – otkrila je Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok, dok su djeca izrazila svoje oduševljenje.
– Jako nas se dojmila njegova neustrašivost i znatiželjan duh te smo baš sretni i ponosni što živimo u istome gradu i da nam Hrvoje rado dođe u DND. Bilo mi je lijepo slušati o kulturama Afrike te čuti o njihovu načinu života. Žao mi je djece koja moraju raditi čitave dane i doslovno se boriti za teritorij te ne idu u školu. Jednoga dana htio bih otići u Afriku da iskusim te kulture i pomognem tim ljudima ako ću moći – rekao je 13-godišnji Jakov. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba