NEGATIVNIM POSLJEDICAMA KORONA KRIZE NEMA KRAJA: Virus je odnio mnoge žrtve, pa tako i mušku radnu snagu, posebice u siromašnim zemljama

Rad djece u porastu je prvi puta nakon dvadeset godina – svako deseto dijete u svijetu prisiljeno je na rad

Objavljeno: 13.06.2021. zagorjeinternational

Rad djece u porastu je prvi put nakon dvadeset godina – svako deseto dijete u svijetu prisiljeno je na rad, a još bi milijuni mogli biti prisiljeni zbog pandemije bolesti COVID-19, upozorili su Ujedinjeni narodi, piše Jutarnji list.

Broj djece koja su prisiljena na rad povećao se na 160 milijuna, sa 152 milijuna 2016. godine, a najveće je povećanje u Africi, zbog rasta stanovništva, krize i siromaštva, priopćili su Međunarodna organizacija rada i UNICEF.

Ovakvi podaci mogu biti šokantni, ali oni su indirektna posljedica pandemije koronavirusa, koji je u nerazvijenim i siromašnim zemljama uzeo najviše maha, što zbog nerazvijenog zdravstvenog sustava i infrastrukture, što zbog vlada nespremnih za suočavanje s većim krizama. Virus je odnio mnoge žrtve, pa tako i mušku radnu snagu, zbog čega su na rad prisiljena djeca.

– Nazadujemo u borbi protiv iskorištavanja rada djece, a prošla godina tu borbu nije nimalo olakšala – rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore uoči Svjetskog dana borbe protiv dječjeg rada, koji se obilježava 12. lipnja.

– Sada, kada smo ušli u drugu godinu globalnog zatvaranja gospodarstva, zatvaranja škola, poremećaja u ekonomiji i smanjivanja nacionalnih proračuna, obitelji su prisiljene donijeti teške odluke – dodala je.

U izvješću se naglašava da se povećao broj djece koja rade u dobnoj skupini od 5 do 11 godina, kao i broj djece koja su prisiljena raditi poslove opasne za njihovo zdravlje i sigurnost.

UN je 2021. godinu proglasio Međunarodnom godinom ukidanja dječjeg rada, istaknuvši da je nužno hitno nešto poduzeti kako bi se ostvario cilj potpunog iskorjenjivanja dječjega rada do 2025. godine.

Glavni direktor Međunarodne organizacije rada Guy Ryder smatra da je nužno povećati ulaganja u ruralni razvoj i poljoprivredu, jer na taj sektor otpada 70 posto dječjega rada.

– Nove procjene su upozorenje. Ne možemo stajati po strani dok je nova generacija djece ugrožena – rekao je Ryder.

Smatra da je sada ključni trenutak u kojem se mora nešto poduzeti kako bi se prekinuo krug siromaštva i dječjega rada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba