Terezi Kesoviji uručeno visoko francusko odlikovanje Časnika reda umjetnosti i književnosti - na svečanosti je bio i župan Željko Kolar, koji je legendarnoj pjevačici, koja se istaknula nastupima na krapinskom Festivalu, poklonio licitarsko srce

“Francuski jezik i šansona duboku su obilježili moj privatni i profesionalni život”

Objavljeno: 11.06.2021. zagorjeinternational

U Francuskoj rezidenciji u Zagrebu legendarnoj hrvatskoj pjevačici Terezi Kesoviji uručeno je visoko francusko odlikovanje Časnika reda umjetnosti i književnosti. Svečanost je održana u sklopu obilježavanja 100. obljetnice Francuskog instituta u Zagrebu, a prisustvovali su joj, među ostalima, i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić i direktor Radija Kaj Drago Gradečak.
Odlikovanje je  Kesoviji uručio veleposlanik Republike Francuske u Republici Hrvatskoj NJ/E Gaël François Veyssière.
– Danas, naravno, slavimo vašu umjetnost, ali i vašu karizmu, vašu predanost, vaše ljudske osobine, vašu vezanost za našu zemlju, Francusku, njezin jezik i kulturu. Kroz vaše pjesme može se upoznati i zavoljeti kako Hrvatsku, tako i Francusku. Vaše su pjesme omogućile svima nama da malo lakše prolazimo kroz razna životna iskušenja, prebrodimo bol u srcu, udaljenost od onih koje volimo, ali i osjetimo potrebu da nastavimo živjeti te nikada ne odustajemo – rekao je  Veyssière.

Nove spoznaje

Kesovija je rekla kako Francuska u njenom srcu ima posebno mjesto kao zemlja njene mladosti i uvijek snažnog nadahnuća.
– Činjenica da ovo priznanje, koje me zaista dirnulo, dolazi iz Francuske, ispunjava me ponosom. Francuski jezik i šansona duboku su obilježili moj privatni i profesionalni život te me nikada nisu prestali obilježavati. Tijekom svih ovih godina, očaravajući svijet francuske glazbe i šansone za mene je postao puno više od profesionalnog poziva: neiscrpno polje učenja, trajno putovanje prema novim spoznajama, koncertne dvorane pune poznatih mi i srdačnih lica moje publike, kojoj sam se uvijek mogla vratiti – istaknula je Kesovija.


Župan Kolar je rekao kako mu je velika čast poznavati hrvatsku glazbenu divu i što je mogao biti među njezinim najbližim prijateljima i suradnicima prilikom dodjele prestižnog odlikovanja.
Dodao je da je Kesovija međunarodna diva, živuća legenda, žena koja dominira scenom i plijeni glasovnim sposobnostima.

Ljubav Zagoraca

– Tereza je uvijek rado viđena gošća u Krapinsko – zagorskoj županiji i na krapinskom Festivalu, kamo uvijek rado dolazi – rekao je Kolar, pa Kesoviji uručio prigodan poklon.
– Zagorsko licitarsko srce, da joj simbolično prenese svu ljubav naših ljudi iz Krapinsko – zagorske županije koju osjećamo prema njoj i prema njenim pjesmama, bez obzira na kojem jeziku ih pjeva – istaknuo je Kolar.
Terezu Kesoviju je francuska ministrica kulture Roselyne Bachelot – Narwuin ove godine unaprijedila u Časnika reda umjetnosti i književnosti, a 1999. godine dodijeljeno joj je odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba