I U ZAGORJU OBILJEŽEN 10. TJEDAN BOTANIČKIH VRTOVA, ARBORETUMA I BOTANIČKIH ZBIRKI: Uključili se Poučni park Picelj, zabočka osnovna škola, ŠUDIGO i SŠ Bedekovčina

Održana zanimljiva predavanja i obilazak botaničke zbirke, prvašići proučavali “svibanjske ljepotane”, a srednjoškolci si uredili eko učionicu

Objavljeno: 10.06.2021. zagorjeinternational

Sekcija botaničkih i školskih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki HBoD-a obilježavala je od 25. do 30. svibnja 10. Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki.
Uz Poučni park Picelj Planinarskog društva “Zagorske steze” iz Zaboka, u obilježavanju su sudjelovali i OŠ Ksavera Šandora Gjalskog – Zabok, Srednja škola Bedekovčina i Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.
Tako su učenici 1. a razreda OŠ Ksavera Šandora Gjalskog s učiteljicom Zoricom Car proučavali “svibanjske ljepotane” – perunike i božure. Uočili su da cvijeće ima latice različitih oblika i boja, a potom su svoje impresije prenijeli na papir, prvo flomasterom, a  zatim vodenim bojama. Nakon likovne radionice, organizirali su i izložbu pod nazivom “CVIJEĆE – Bogatstvo boja i oblika”.

Determinacija biljaka

U Srednjoj školi Bedekovčina, Tjedan botaničkih vrtova je obilježen predavanjem “Zadružni kukci i socijalni insekti u prirodi”, koje je održao Daniel Gavran, dipl. ing. agronomije, dok se ŠUDIGO pridružio aktivnostima uređenjem moderne vanjske eko- učionice. Od drvenih paleta učenici su izradili klupe s naslonom te ih obojali i pripremili za boravak na otvorenom. U žardinjere su posadili ukrasno bilje i cvijeće te čistili i uređivali školsko dvorište i travnjak. Sjenica uz hortikulturalno uređeni prostor omogućit će učenicima i nastavnicima  da neke nastavne sadržaje te umjetničke stručne aktivnosti i zajedničko druženje realiziraju na otvorenom.
Poučni park Picelj je predzadnjeg dana organizirao obilazak svoje botaničke zbirke uz stručno vodstvo, a nakon sakupljanja biljaka iz okruženja, pristupilo se njihovoj determinaciji. Predavanjem “Jednosupnice i dvosupnice – razlike” te mikroskopiranjem peludnih zrnaca, zaokružene su aktivnosti koje su u Poučnom parku Picelj provele Božena Dragčević, prof. bio. i Željka Vukić, dipl. ing. agr.

Na 10 lokacija

Obilježavanje 10. Tjedna botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki ove je godine održano na 10 lokacija u Hrvatskoj, a aktivnosti su bile organizirane za manji broj osoba, uz provođenje epidemioloških mjera.
Članovi sekcije koji su ove godine priredili skromna događanja u svojim vrtovima su: Botanički vrt Biološkog odsjeka PMF-a – Zagreb, Arboretum Opeka – Marčan, Arboretum Lisičine, Gimnazija Antuna Gustava Matoša – Zabok, Institut za poljoprivredu i turizam – Poreč, OŠ A. N. Gostovinski – Koprivnica, OŠ Ivan Duknović – Vrsine, Poučni park Picelj – Zabok, Jaccominijev aromavrt – Gornji Kneginec, Nacionalni park Sjeverni Velebit –  Krasno.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba