Krapinsko - zagorskoj županiji za sanaciju dvorca Stubički Golubovec, koji je oštećen u zagrebačkom potresu, Ministarstvo kulture i medija odobrilo 12,4 milijuna kuna

“Obnova neće usporiti projekt ‘ZEZ’ – radovi na dvorcu moraju završiti do 25. svibnja 2022., a cilj nam do tada osigurati sredstva za završetak znanstveno – edukativno – zabavnog centra”

Objavljeno: 10.06.2021. zagorjeinternational

Ukupno 12,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava odobreno je Krapinsko – zagorskoj županiji od strane Ministarstva kulture i medija za pripremu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite i radova hitne sigurnosne sanacije dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici, oštećenog u potresu u ožujku prošle godine.
Župan Željko Kolar podsjeća da se radi o dvorcu u kojem će se urediti budući znanstveno – edukativno – zabavni centar, što je jedan od kapitalnih županijskih projekata.

– S njegovom realizacijom krenut ćemo na jedan čudan način, a to je zapravo Ugovorom o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije jer smo se prijavili na natječaj Ministarstva kulture za obnovu dvorca. Morali smo maknuti križ s tornja kapelice, dimnjake koji su srušeni te sanirati dio krovišta tako da smo s jednim dijelom obnove praktički krenuli i puno ranije. Ugovor je potpisan s ministricom kulture i on zapravo vrijedi od 15. travnja ove godine, završno s 25. svibnja sljedeće godine – rekao je Kolar, istaknuvši kako ih ova konstruktivna obnova neće usporiti u provedbi projekta “ZEZ“, osim što će ih malo usporiti s dokumentacijom.

40 godina

– Ishodili smo lokacijsku dozvolu za projekt “ZEZ“ i praktički sve pripremili za ishođenje građevinske dozvole. U stečajnom postupku Grad Donja Stubica i Krapinsko – zagorska županija kupili su polovicu dvorca, a polovicu smo dobili od Vlade Republike Hrvatske, odnosno, od tadašnjeg Ministarstva imovine na upravljanje od 40 godina. Okolno zemljište je bilo pola u vlasništvu države, a pola je bilo u stečajnom postupku. Skrenuli smo pozornost Ministarstvu financija da u stečajnom postupku mogu naplatiti dug koji su imali i zapravo je u tom postupku država uknjižila kompletno zemljište ponovno na sebe. Od sadašnjeg Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine zatražili smo da nam se zemljište da u trajno vlasništvo, a sukladno dogovoru koji smo imali s bivšim ministrom Marićem. Jer da bismo mogli realizirati vanjske postave i sveukupne sadržaje koji će pratiti “ZEZ“, država nam treba u trajno vlasništvo dati i dio okolnog zemljišta i to je zapravo već dogovoreno s ministrom Horvatom i ministrom Marićem, međutim, nije realizirano jer je vrlo dugo trajao proces na Trgovačkom sudu – rekao je Kolar, pa istaknuo da je to sada riješeno te kako vjeruje da će na sastanku s ministrom Horvatom, koji će se održati u petak u Donjoj Stubici, jedna od tema biti i dobivanje darovnih ugovora za drugu polovicu zemljišta dvorca, uz, naravno, obnovu kuća na području Donje Stubice, Gornje Stubice i Marije Bistrice, koje su stradale u potresu 22. ožujka 2020., a što je prioritet i primarni razlog ministrova posjeta Zagorju.

– To znači da ćemo sve radove što se tiče konstrukcijske obnove dvorca završiti do 25. svibnja iduće godine, a cilj nam je i da do tog vremena, kroz neke od mogućnosti financiranja projekta “ZEZ“, bilo to aglomeracija grada Zagreba, Mehanizam za oporavak i otpornost ili nova financijska omotnica, osiguramo sredstva za kompletan završetak projekta “ZEZ“ u Stubičkom Golubovcu – rekao je Kolar.
Zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša govorila je detaljnije o oštećenjima na dvorcu.

– Radi se o potpunom i o djelomičnom slomu dimnjaka iznad zone krova, a uslijed toga su nastala i oštećenja na samom krovu. Unutar dvorca su dvije peći koje su bile pojedinačno zaštićene unutar kulturnog dobra, također u potpunosti srušene. Pomaknule su se i drvene grede te je statika dvorca narušena, pa je došlo do odvajanja stropa i zida, što je uzrokovalo dodatne horizontalne i vertikalne pomake i oštećenja na samim zidovima. Kako bismo sanirali i konstrukcijski stabilizirali građevinu, njena sanacija će se provoditi u dvije faze – prva faza je izrada kompletne dokumentacije koja je potrebna za konstrukcijsku obnovu, a zatim se kreće u provedbu samih mjera zaštite, dakle hitna i sigurnosna sanacija nosivih konstrukcija te hitne mjere preventivne zaštite. Dodana vrijednost ovog projekta je i u tome što ćemo kompletnu “Kajkavianu”, koja čuva preko tisuću vrijednih zbirki, premjestiti u privremeni depo koji će biti u Fellerovoj zgradi u Donjoj Stubici te je i taj depo potrebno projektirati i izvesti radove kako bi se ostvarili potrebni uvjeti za konzerviranje i daljnju zaštitu te vrijedne građe – kazala je Matuša, na koju se nadovezao župan Kolar, rekavši da vjeruje da će do kraja mjeseca biti gotova sva dokumentacija za obnovu dvorca, nakon čega se kreće s javnim pozivom za izvođenje radova.

Intenzivno razdoblje

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić istaknuo je da mu je drago što kreće realizacija projekta “ZEZ“.

– Naravno, žao mi je što smo krenuli na ovakav način, što je potres bio početna točka. Za sada smo maknuli pet dimnjaka sa zgrade, što smo morali učiniti u kratkom roku. Vrijednost tih investicija koja nam ne ulaze u ovu investiciju od 12 milijuna kuna, bila je oko 80.000 kuna jer je prijetilo urušavanje tih dimnjaka i nastanak još veće štete na samoj zgradi. Što se tiče grada Donje Stubice, ukupno su za sanaciju prijavljena tri oštećena objekta s područja grada. To su, uz dvorac Stubički Golubovec koji je prijavila Krapinsko – zagorska županija, i zgrada Pučkog otvorenog učilišta, gdje je prijavitelj bio Grad, te crkva Presvetog Trojstva, koju je prijavila naša župa. Ukupno su do sada potpisani ugovori u vrijednosti 22 milijuna kuna i svi oni moraju biti realizirani do sredine svibnja sljedeće godine, tako da nam predstoji jedno intenzivno razdoblje projektiranja i izvršenja radova, a mislim da je ovo izvrsna uvertira u ono što nas očekuje, a to je da konačno zaživi znanstveno – edukativno – zabavni centar u dvorcu Stubički Golubovec – zaključio je Gospočić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba