IMAJU GRADONAČELNIKA ŽUPANIJSKOG SREDIŠTA I DEVET NAČELNIKA ZAGORSKIH OPĆINA: V.d. predsjednika zagorskog HDZ-a Ernest Svažić zadovoljan rezultatima lokalnih izbora u KZŽ

“Cilj nije bio osvojiti vlast pod svaku cijenu, već u zagorski politički ring uvesti igrače koji će svoju kvalitetu dokazati u utakmicama koje tek dolaze”

Objavljeno: 10.06.2021. zagorjeinternational

– HDZ Krapinsko – zagorske županije na ovim je izborima uspio promovirati jednu novu generaciju kompetentnih, visokoobrazovnih i europsko usmjerenih političara. Cilj ove utakmice nije bio osvojiti vlast pod svaku cijenu, već u zagorski politički ring uvesti igrače koji će svoju kvalitetu dokazati u utakmicama koje tek dolaze. Dakle, igrače koji nemaju kompleks od Krapine, Zagreba, Bruxellesa – rekao je v.d. predsjednika zagorskog HDZ-a Ernest Svažić, koji se u stranačkim prostorijama u Krapini osvrnuo na rezultate lokalnih izbora u Krapinsko – zagorskoj županiji.

– Statički cilj nam je bio obraniti poziciju u središtu županije, u Krapini, i raduje nas briljantna pobjeda Zorana Gregurovića, koji ovih dana započinje svoj treći mandat s uvjerljivom većinom HDZ-a i u Gradskom vijeću. Isto tako, taj krapinski uspjeh preslikan je na prsten oko županijskog središta, pa su tako u Đurmancu, Petrovskom i Jesenju pobijedili kandidati HDZ-a za općinske načelnike te će sljedeće četiri godine Damir Belošević, Stjepan Krklec i Dario Cvrtila voditi općine uz stabilnu podršku općinskih vijeća u kojima Hrvatska demokratska zajednica samostalno ili s koalicijskim partnerima čini većinu. Veseli nas što su birači honorirali kontinuirano dobro upravljanje i suradnju s vladom RH, ali isto tako i izvrsne rezultate naših načelnika koji su na čelu općina već pet ili više mandata, pa su tako na ovim izborima potvrđeni Boris Tušek, kojemu upravo započinje sedmi mandat u Novom Golubovcu. Isto tako, naš Radovan Hercigonja započinje peti mandat u Budinščini, a Zlatko Bartolić peti mandat u općini Mihovljan. Isto tak, naš nezavisni kandidat Zvonko Škreblin započinje svoj sedmi mandat na čelu općine Desinić, uz podršku i vijećničku većinu Hrvatske demokratske zajednice. U istočnom dijelu županije uvjerljivo su pobijedili naši kandidati u općinama Lobor i Marija Bistrica. Veseli nas što su birači prepoznali ustrajni rad Ljubice Jembrih i njezinog tima u Loboru te Josipa Miličkog i njegovog tima koji, zahvaljujući strateškom planiranju, naše nacionalno svetište, Mariju Bistricu, čini sve ugodnijim mjestom za stanovnike općine, ali za isto tako i posjetitelje. U Gornjoj Stubici i Kumrovcu HDZ nije istaknuo kandidate za općinske načelnike iz svojih redova, već je podržao kandidaturu Jasmina Krizmanića i Roberta Šplajta. Obojica su pobijedili kao kandidati HNS-a uz podršku HDZ-a te će u te dvije sredine predsjednik Općinskog vijeća biti iz Hrvatske demokratske zajednice – istaknuo je Svažić.

Birači ga kaznili

Rekao je i da će HDZ sudjelovati u formiranju većine u općinskim vijećima u Zlatar Bistrici i Stubičkim Toplicama te dodao da je siguran da će Nataša Krajačić i Tomislav Mlinarić značajno pridonijeti razvoju projekata u tim općinama.

– Specifična situacija je u Kraljevcu na Sutli, gdje se ove nedjelje održava treći krug izbora, u kojem HDZ podržava kandidaturu nezavisne kandidatkinje Danijele Pongrac te ćemo sudjelovati u formiranju većine u Općinskom vijeću. U Humu na Sutli od 1977. godine načelnik nije iz redova HDZ-a i mogu reći da su Mario Antonić i njegov tim na ovim izborima ostvarili izvrstan rezultat. Nažalost, nakon 12 godina, Mirko Krznar više nije načelnik općine Konjščina, što je posljedica velike antikampanje usmjerene prema jednom izrazito uspješnom načelniku koji je usprkos tome osvojio zavidan broj glasova i može biti ponosan na tih 12 godina. U Krapinskim Toplicama, usuđujem se reći da su birači kaznili moju odluku da se više ne kandidiram te izabranoj načelnici želim puno uspjeha u nastavku realizacije već započetih projekata. U Bedekovčini nas je samo 17 glasova dijelilo od pobjede gospodina Željka Odaka za općinskog načelnika i koristim priliku da mu čestitam na izvrsnom programu i timu koji je okupio, timu koji će sudjelovati u formiranju većine u Općinskom vijeću te na taj način pridonijeti prosperitetu Bedekovčine – rekao je Svažić.
Dodao je i da će se idućeg tjedna održati većina konstituirajućih sjednica općinskih i gradskih vijeća pa je moguće da u još nekim općinama i gradovima bude izabran predsjednik ili predsjednica vijeća iz redova HDZ-a, a osvrnuo se i na izborni rezultat u Zaboku.

– Zabok je još jedna sredina u kojoj je pobjeda u utrci za gradonačelnika kandidatu HDZ-a uistinu izmakla za dlaku. Izuzetno nas veseli što su stanovnici Zaboka prepoznali program i politički potencijal našeg kandidata Petra Vrančića te sam siguran da će on i ostali kandidati s liste HDZ-a dati konstruktivan doprinos u radu Gradskog vijeća Zaboka. Dakle, HDZ Krapinsko – zagorske županije nakon provedenih lokalnih izbora 2021. godine, dao je gradonačelnika županijskog središta i devet općinskih načelnika. Gradonačelnik Gregurović i općinski načelnici u svim tim sredinama imaju stabilnu podršku vijeća u kojima HDZ čini većinu. U četiri općine Hrvatska demokratska zajednica će sudjelovati u formiranju većine u općinskom vijeću te podržati nezavisnog ili načelnika iz redova HNS-a. Na županijskoj razini, koalicija predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom ostvarila je 11 mandata u Županijskoj skupštini i bit će aktivna oporba koja će Željku Kolaru puhati za vratom, ne s ciljem nepotrebnog polemiziranja, već s ciljem ostvarenja novih radnih pobjeda na korist svih žitelja Krapinsko – zagorske županije. Hrvatska demokratska zajednica nastavlja s provedbom programa koji je temeljen na odlukama Vlade RH sa sjednice u Krapini. Mi ćemo podržati sve kvalitetne projekte Krapinsko – zagorske županije, ali, naravno, nećemo se suzdržavati kritizirati one loše – najavio je Svažić.

Rad u odborima

S obzirom na to da je nakon Tušekove ostavke postao v.d. predsjednika županijske organizacije stranke, na pitanje hoće li se kandidirati za predsjednika, Svažić je rekao da će biti vremena da o tome odluče.

– U ovom smo trenutku fokusirani na naše djelovanje u Županijskoj skupštini i naše sudjelovanje u odborima. Idući tjedan trebala bi biti održana konstituirajuća sjednica Županijske skupštine i strateški smo za sada usmjereni na naše djelovanje u tom županijskom tijelu. Dakle, u ovom trenutku ne mogu vam na to odgovoriti – zaključio je Svažić, s kojim su na press konferenciji bili i načelnik Đurmanca Damir Belošević, načelnica Lobora Ljubica Jembrih, načelnik Jesenja Dario Cvrtila, načelnik Budinščine Radovan Hercigonja i načelnik Mihovljana Zlatko Bartolić. (dl, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba