U Etnografskom muzeju u Zagrebu, otvorena je izložba tradicionalnih igračaka “Igračke – djetinjstvo zauvijek“

“ČUVAMO IH KAO KAP VODE NA DLANU“: Tradicijski majstori rade izuzetno važnu stvar, ne samo za našu županiju, već i za čitavu Hrvatsku

Objavljeno: 09.06.2021. zagorjeinternational

U Etnografskom muzeju u Zagrebu, u utorak je otvorena izložba tradicionalnih igračaka “Igračke – djetinjstvo zauvijek“, autorice Iris Biškupić Bašić.

U okviru projekta “Igračke – djetinjstvo zauvijek“ bit će organizirano jedanaest izložbi kojima će se na edukativan, ali djeci prilagođen i zanimljiv način, nastojati približiti tradicijske, umjetničke i tvorničke igračke koje su nastale u Hrvatskoj od 19. stoljeća, pa sve do danas.

Izložbom se žele najmlađima približiti tradicijske hrvatske igračke, kao i igračke koje su ugledni hrvatskih umjetnici radili za poznate strane naručitelje i muzeje.

Otvorenju izložbe prisustvovala je zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek koja je tom prigodom istaknula kako u svima igračke bude snažne emocije, ali da je to samo jedna od pozitivnih strana izložbe, koja između ostalog, šalje poruku mladima da čuvaju igračke i ne samo njih, nego općenito sve predmete koji su dio naše baštine.

-Jako nam je drago što se i Krapinsko – zagorska županija uključila u ovaj projekt Etnografskog muzeja, zato što mi naše tradicijske majstore koji izrađuju ove tradicijske igračke čuvamo, kako bi se reklo, kao kap vode na dlanu. Oni rade izuzetno važnu stvar, ne samo za našu županiju, već i za čitavu Republiku Hrvatsku. Oni su čuvari naše tradicije, naše baštine, oni čuvaju naše tradicijske igračke od zaborava – rekla je Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba