NOGOMET I TENIS: U Pregradi predstavljena dva "sportska" projekta

“Želja nam je privući djecu iz okolice koja nemaju uvjete kao u Pregradi, da dođu k nama i da se bave sportom, da ih bude što više – omogućit ćemo im da svi igraju”

Objavljeno: 08.06.2021. zagorjeinternational

“Djevojčice i dječaci, zajedno smo nogometno jači” naziv je projekta Nogometnog kluba Pregrada i partnerske organizacije, Ženskog nogometnog kluba Pregrada, za koji je Ministarstvo turizma i sporta odobrilo 106 tisuća kuna.
Kako je istaknuto na predstavljanju projekta, održanom na prostoru NK Pregrada, on je prošao na Natječaju za sufinanciranje sportskih programa poticanja lokalnog sporta i sportskih natjecanja u 2021. godini, a njegov voditelj je Dejan Kolar.

– Već smo krenuli s realizacijom projekta i to u lokalnim, područnim školama gdje pomoću letaka želimo prije završetka školske godine prenijeti učenicima informaciju da smo otvorili vrata za sve dječake i djevojčice koji su zainteresirani da nam se priključe u našem radu. Mi ne gledamo samo nogomet, već se baziramo na cjelokupni biološki i psihosocijalni razvoj djece. U nastavku projekta slijedi nabava opreme. Izrazito smo ponosni što ćemo moći nabaviti trenažna pomagala, sprave i pomagala za dijagnostiku, kako bismo mogli utvrditi inicijalna i kasnije finalna stanja, ali i tranzitivna stanja u razvoju naših pojedinaca. Nabavit ćemo i nogometne lopte i različite rekvizite koji će nam pomoći da naš rad podignemo na još višu razinu – rekao je Kolar, pa istaknuo da je u proteklih godinu dana mnogo uloženo i u infrastrukturu.

Veliki napredak

– Povećali smo i broj članova, a ovim projektom zasigurno želimo to podići na još jednu veću i bolju razinu. Nabavit ćemo i dresove na kojima će biti istaknuta obilježja Ministarstva turizma i sporta, koje financira ovaj projekt. U daljnjem radu ćemo organizirati i različite radionice. Naš Nogometni klub Pregrada u proteklih godinu dana pokazuje veliki napredak, pa su tako sve naše kategorije završile među top pet. Međutim, rezultat nije toliko bitan, koliko je važno druženje i zajedništvo koje se stvorilo oko nogometnog kluba i to je ono što želimo poticati i dalje – zaključio je Kolar.
U muškom klubu je 190 registriranih igrača u deset kategorija, plus vrtićka djeca ‘Prstići’, njih 22, a plan je to proširiti za još dvije kategorije. Radi se o kategorijama za sve uzraste, od pet godina starosti do veterana. U ženskom klubu je pak 65 igračica, koje su podijeljene u tri kategorije.
Predsjednik kluba Denis Burić otkrio je da su uz odobrenih 106 tisuća kuna od strane Ministarstva, dobili i 27.000 kuna donacija.

– To je nastavak na jednu dobru priču koja je krenula prošlog ljeta. Naime, tu je nogometno igralište s umjetnom travom, drugo najveće u Zagorju i na njemu smo trenirali čitavo ljeto i zimu. Teren je većinom izgrađen od donacija, Grad je pomogao s materijalom i definitivno smo s time dobili dobre uvjete za treniranje. Našu želju da djecu usmjerimo na sport prepoznali su i u Ministarstvu – nikada nije bilo važnije nego danas baviti se sportom, a osim muškog i ženskog nogometa, tu nam je i tenis. Što se tiče same provedbe projekta, nije najvažnije biti najbolji nogometaš – svaka kategorija ima svog trenera koji bira roditeljsko vijeće od pet roditelja i na kraju se peharom ne nagrađuje najbolji nogometaš, već onaj tko je to zaslužio odazivom na treninge, urednošću, kolegijalnošću i slično. Želimo staviti naglasak na to da je važno biti aktivan, pokazati dobar odnos prema suigračima i suigračicama, a ne nužno biti najbolji i najtalentiraniji. Imat ćemo ponajbolje uvjete s novom opremom za trening i stručno vođenje naših trenera. Krenuli smo i u škole susjednih općina – Petrovskog i Desinića, koje nemaju klubove, jer nam je želja privući djecu iz okolice koja nemaju uvjete kao u Pregradi, da dođu k nama i da se bave sportom. Već su nam počeli dolaziti mladi novi sportaši, nama je želja da ih bude što više, a mi ćemo im omogućiti da igraju svi, oformit ćemo koliko god bude potrebno ekipa, samo da dođu i da sudjeluju – rekao je Burić, koji je i predsjednik Teniskog kluba Pregrada, a upravo kraj nogometnog igrališta, niknuo je novouređeni teniski teren, zahvaljujući crowdfunding kampanji u sklopu koje je prikupljeno 403.000 kuna donacija.
U drugu fazu uređenja terena uključit će se Ministarstvo turizma i sporta, koje sufinancira projekt “Vratimo tenis u Pregradu”, a u sklopu kojeg će se izgraditi rasvjeta i prateća infrastruktura na novoizgrađenim teniskim terenima. Projekt je prošao na Natječaju za sufinanciranje izgradnje građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2021. godini te je za njega Grad Pregrada kao prijavitelj ostvario 247.069 kuna.

Škola tenisa

– Tri i pol godine sam predsjednik teniskog kluba i u tom smo vremenu od ideje došli do toga da imamo gotove terene. Od prošlog petka počeli smo igrati i oduševljeni smo novim sportom u Pregradi. Odmah smo krenuli s upisima u školu tenisa i već nam se prijavilo preko 20 djece. To su djeca od šest do 12-13 godina, koja su pokazala interes i evo, onaj tko se ne pronađe u nogometu, možda će se pronaći u tenisu. Također, u dva – tri dana nam se 30 ljudi registriralo na aplikaciju sa željom da igraju ovdje tenis. Ne znam koliko znate, ali prije 12 godina su se tereni na kojima smo mi funkcionirali zapustili, a mi ih nismo imali pravo koristiti jer su bili dio stečajne mase. Kod novih terena važno je naglasiti da su totalno drugačiji od drugih, jer radi se o umjetnoj travi ispunjenoj kvarcnim pijeskom, što je jedina podloga u Krapinsko – zagorskoj županiji na kojoj se može igrati kroz cijelu godinu, i to je velika prednost. Rasvjeta će doći u drugoj fazi projekta, a uredit će se malo i okoliš i oprema koja nam treba, poput sudačkih stolaca i stolaca za igrače. To će biti šlag na torti, znate da smo u crowdfunding kampanji skupili 403.000 kuna donacija, što je zahtijevalo velik angažman. Imali smo 185 donatora, a novac dobiven na natječaju Ministarstva turizma, radi se o 247.000 kuna i još će se Grad Pregrada uključiti do 400.000 kuna vrijednosti projekta, dođe nam kao nagrada za sav taj naš trud i mi ćemo time završiti priču oko tenisa u Pregradi na najvišoj mogućoj razini. Kad se taj novac zbroji s onih 133.000 kuna u nogometu, to je novih više od pola milijuna kuna u pregradskom sportu, stoga se veselimo se punim igralištima – zaključio je Burić.
Gradonačelnik Marko Vešligaj je istaknuo da je ponosan na oba projekta.

– Mislim da sport i kultura daju smisao postojanju grada i to nešto što ćemo u Pregradi, dok sam ja gradonačelnik, podupirati. Cilj nam je uključiti sve dobne skupine u bavljenje sportom, od onih najmlađih do najstarijih i za to trebate imati uvjete. Proteklih smo godina puno ulagali u infrastrukturu. Osim teniskih terena koji su napravljeni zahvaljujući crowdfunding kampanji, ali i zemljištu i financijskim sredstvima koje je odobrio Grad, napravljeni su i pomoćni tereni uz nogometni klub. Podupirali smo i sportske udruge i klubove, a ponosan sam i što je Pregrada dio Europske regije sporta ove godine – rekao je Vešligaj, pa zahvalio Buriću, Kolaru, volonterima, predsjednicima sportskih udruga i klubova, trenerima te Ministarstvu sporta i turizma. (ab, jj, vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba