U organizaciji Udruge umirovljenika i Galerije izvorne umjetnosti

U Zlataru se ovog petka otvara izložba “Zaboravljena ljepota goblena – priča jednoga vremena”

Objavljeno: 08.06.2021. zagorjeinternational

U zlatarskoj Galeriji izvorne umjetnosti ovog petka s početkom u 19 sati, održat će se otvorenje izložbe pod nazivom “Zaboravljena ljepota goblena – priča jednoga vremena“. Organiziraju je zajednički Udruga umirovljenika Zlatar i Galerija izvorne umjetnosti, a 16 izlagača koji su vlasnici ili autori, izložit će 40-ak goblena. Izložba će biti otvorena do 27. lipnja, a moći će se razgledati subotom i nedjeljom od 9 do 11 sati.

Osnažena uspjehom prošlogodišnje etno-izložbe “Kak je negda pri nas bile“, Udruga umirovljenika Zlatar, u kojoj su organizirani umirovljenici  s područja Zlatara i susjednih općina Lobor i Mače, ove se godine odlučila za izložbu goblena – slika na platnu, kao priči jednoga vremena. Drugi je razlog želja da se umirovljenička udruga ne percipira u javnosti samo kao organizator izleta i veselih umirovljeničkih druženja.

Ukrasni predmet

Goblen je  uobičajen naziv za tapiserije, a također je i slikoviti vez kojim se izrađuju zidne slike, ukrasni jastuci, torbice i drugo. Ujedno je to i naziv za tako izrađeni ukrasni predmet. Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća gobleni su bili omiljeni zidni ukras. Danas ih samo rijetki drže na zidovima. Većina je, s naljepnicom kiča, pohranjena u podrumima i na tavanima, no iako nisu više u modi, njihova ljepota nije ništa manja, kažu organizatori izložbe. 

Wiehlerovi gobleni  

Još prije pedesetak godina, dakle, povijesno ne tako davno, bilo je prestižno imati barem pojedini vrijedni, posebice  Wielherov goblen na zidu. Wiehlerovi gobleni privlače pozornost i opremom – odgovarajućim  debelim i teškim, pozlaćenim okvirima.

Izrada goblena, kao uostalom i sav ručni rad, oduvijek se povezivao sa ženskim rukama, što ne znači da muškarci nisu bili vješti u tome. U Hrvatskome zagorju poznat je bio Josip Šarec iz Zlatara, vojni pilot koji se u mirovini posvetio vezenju goblena. Izradio ih je 70-ak, a oni su krasili zidove mnogih zlatarskih kuća.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba