Kod crkve Muke Isusove u Maclju u nedjelju su pokopane 84 ekshumirane žrtve komunističkih zločina - bili su to muškarci u dobi od 16 do 45 godina

MINISTAR MEDVED: Nikad se nećemo umoriti, nećemo prestati tražiti ljude i omogućiti im ono što je svaki čovjek zaslužio, a to je pravo na grob

Objavljeno: 07.06.2021. zagorjeinternational

Kod crkve Muke Isusove u Maclju u nedjelju su pokopane 84 ekshumirane žrtve komunističkih zločina. Podsjetimo, žrtve su ekshumirane u razdoblju od 18. do 26. svibnja 2020. godine na širem području maceljske gore, a stručnom antropološkom obradom utvrđeno je da se radi o 84 muške osobe. Minimalno 11 osoba je u vrijeme smrti bilo u dobi od 16 do 20, a ostale žrtve u dobi od 20 do 45 godina.
Na pokopu je bio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je istaknuo da je na području Maclja i Maceljskog gorja ubijeno preko 10.000 ljudi, bez suda, bačeno u jame.

– Nikad nećemo stati, nikad se nećemo umoriti, nećemo prestati tražiti i iskapati ljude, omogućiti im ono što je svaki čovjek zaslužio, to je minimum, to je pravo na grob. To je naš dug prema svima koji su kroz stradali za slobodu Hrvatske – poručio je Medved, pa otkrio da, prema njihovim saznanjima, na tom području više nema masovnih grobnica.
Prisutnima se obratio i Zdravko Čepo, predsjednik Udruge Macelj 1945.

– Bez ikakvih ideoloških povoda, želimo dati minimum ljubavi i pozornosti za Hrvatsku i znak svoje ljubavi i poštovanja prema preminulima koji su dali svoje živote za Hrvatsku – rekao je.
Svetu misu je predvodio pomoćni biskup zagrebački, mons. Mijo Gorski, koji je istaknuo da “nas mrtvi čije su kosti sahranjene, obvezuju na zajedništvo i pomirenje jer samo tako njihova žrtva neće biti uzaludna”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba