Nakon potresa od 22. ožujka prošle godine, objekt je dobio žutu naljepnicu, a sada su stigle dobre vijesti iz Ministarstva kulture i medija

Za obnovu rodne kuće Janka Leskovara, Gradu Pregradi odobreno bespovratnih 2,1 milijuna kuna iz EU Fonda solidarnosti

Objavljeno: 05.06.2021. AB

Ministarstvo kulture i medija donijelo je Odluku o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU) Gradu Pregradi u visini od 2.147.575 kuna (s PDV-om) za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite rodne kuće Janka Leskovara u Valentinovu.

Ulaganje Grada i Županije

Naime, 26. siječnja ove godine, Ministarstvo je objavilo poziv na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije, iz sredstava Fonda solidarnosti Europske unije. Grad Pregrada odmah je po objavi Poziva započeo s prikupljanjem dokumentacije za rodnu kuću Janka Leskovara, zaštićeno nepokretno kulturno dobro. Podsjetimo, rodnu kuću Janka Leskovara u Valentinovom zajednički su, s ciljem temeljite obnove i uređenja, od privatnih vlasnika otkupili Krapinsko – zagorska županija i Grad Pregrada početkom 2019. godine. Objekt je pretrpio oštećenja u potresima koji su pogodili Zagreb i okolicu 22. ožujka 2020. te je dobio žutu naljepnicu, odnosno ocjenu PN2 – privremeno neuporabljivo nakon izvršenog pregleda statičara.

– Za predmetnu građevinu izrađeno je inženjersko izvješće statičara o stanju građevine nakon potresa, u kojem su opisane teške pukotine s poprimljenim ozbiljnim strukturalnim oštećenjima. Osim toga, Grad Pregrada ishodio je i mjere zaštite kulturnog dobra oštećenog u potresu od nadležnog Konzervatorskog odjela u Krapini te su prikupljene ponude i izrađen aproksimativni troškovnik za izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova na obnovi konstrukcije objekta. Uz svu drugu potrebnu popratnu dokumentaciju i punomoć krapinsko – zagorskog župana, nakon tri mjeseca od raspisivanja poziva, 27. travnja 2021. projektni prijedlog je prijavljen na Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava, koja su i odobrena na sjednici održanoj 27. svibnja – ističu iz Grada Pregrade.

Provedbom projekta izradit će se potrebna projektna dokumentacija te provesti radovi na  konstruktivnoj obnovi zgrade.

Uređenje kuće

– Obnova konstrukcije zgrade nužna je zbog opasnosti od njenog urušavanja te zbog daljnjih planova vezanih uz obnovu i revitalizaciju kuće Janka Leskovara te stvaranje novog kulturno-turističkog sadržaja na području grada Pregrade. Usmjerenost sadržaja objekta bit će prvenstveno na odgojno – obrazovnim ustanovama i učenicima, a posredno i drugim posjetiteljima. U prizemlju kuće se planira multifunkcionalna dvorana sa sanitarnim čvorom i čajnom kuhinjom za potrebe mjesnog odbora, lokalnih udruga i za prihvat posjetitelja te za organizaciju kulturnih događanja. Na katu se planira interpretacijski centar sa multimedijalnim i interaktivnim dijelom i muzejskim postavom spomen-sobe Janka Leskovara te sadržajima vezanim uz književna djela Janka Leskovara, naselje Valentinovo i dvorac Bežanec, dok se u potkrovlju planira uređenje arhivskih i eventualno uredskih prostorija – najavljuju iz Grada Pregrade.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba