TIJEKOM LOCKDOWNA, OSMISLILI NOVI KULTURNI PROGRAM: Na inicijativu voditeljice Gradske Galerije Zabok Bojane Birač, održan je novi festival "Zabočka urbana kultura"

ZGRADU ŠUDIGA OSLIKALI ZANIMLJIVIM MURALOM: “Želja nam je da Zabok kroz određeno vrijeme postane svojevrsna galerija na otvorenom”

Objavljeno: 04.06.2021. zagorjeinternational

Na pročelju zgrade Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok osvanuo je zanimljivi mural, rad umjetnice OKO, a inicijativu za ovaj projekt, koji je realiziran u sklopu festivala “Zabočka urbana kultura” (ZUK), pokrenula je Bojana Birač, voditeljica Gradske galerije Zabok.
Otkriva nam kako je prošle godine, nakon prvog lockdowna, počela razmišljati o tome približiti rad i djelovanje galerije mladima na jedan drugačiji način, s obzirom na to da su posjeti galeriji bili onemogućeni.

– Kako mi je uvijek bila želja izaći iz okvira galerije, a druga želja da se u Zaboku oformi umjetnički festival po kojemu bi jednog dana grad bio prepoznatljiv, ovo je bila prilika da to dvoje ujedinim – kaže Birač.
Osmislila je projekt koji su POU Zabok, Grad Zabok, ŠUDIGO i udruge “Regenerator” i “Mraz” zajednički su, u suradnji sa Zagorskom razvojnom agencijom, prijavili na Program inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi, u sklopu kojeg im je odobreno 20.000 kuna, a dobili su i podršku Krapinsko – zagorske županije i Turističke zajednice područja “Srce Zagorja”.

Glazbena umjetnost

Svaki od partnera na projektu bio je za nešto zadužen. Tako je Grad osigurao sredstva za izradu fasade, “Regenerator” i “Mraz” su bili zaduženi za zvuk i tehničku podršku, ŠUDIGO je osigurao djelatnika koji je cijeli festival prenosio online na Facebook stranicama, Županija je financirala materijal za izradu murala, a TZ fotografa Luku Smuka, koji je fotografirao i snimao događaj.
ZUK je održan posljednjeg vikenda u svibnju.

– Ono što sam željela postići, jest da svi sudionici prvog ZUK-a budu na neki način vezani ili uz street art ili uz ŠUDIGO i Zabok, kako bismo zaokružili cijelu priču. OKO je poznata street art umjetnica, dok je Jan Kinčl vezan uz Zabok jer tu ima obitelj i mnogo je vremena provodio ovdje. Službeni fotograf Luka Smuk, umjetnica Iva Karla Habus i umjetnik Tihomir Krklec bivši su učenici Šudiga, a Tihomir se bavi i street artom i izradom murala. Martin Horvat, grafički tehničar zadužen za prijenos manifestacije, također je bivši učenik, a sada i djelatnik Šudiga. Na manifestaciji nam se pridružila i Ira Šutina, koja je dala svoj doprinos i također fotografirala događanje – ističe Birač.
Nova manifestacija uključivala je izradu murala na pročelju zida škole, a vizualnu umjetnost u stopu je pratila i glazbena, pa je stvaranje murala bilo popraćeno glazbenom podlogom za koju je ovoga puta bio zadužen Jan Kinčl, DJ, glazbenik i producent poznat na regionalnoj i lokalnoj techno house sceni. Predstavilo se i dvoje mladih umjetnika, Tihomir Krklec Afrika i Iva Habus. Afrika je predstavio ilustracije iz posljednjeg ciklusa, a Iva svoj hand made nakit AVI.

Mnogo promjena

– Prošla je godina donijela mnogo promjena u svakodnevnom životu, a za što je razlog pandemija izazvana COVID-19 virusom. U kulturnom životu došlo je do velikih promjena i ograničenja, a projektom “Zabočka urbana kultura” željelo se doskočiti novonastaloj situaciji, kako bi se mladima, ali i svekolikom lokalnom stanovništvu pružila mogućnost prisustvovanja kulturnim događanjima uz obogaćivanje i osvježenje vizura grada. Manifestacija se planira u kontinuitetu provoditi svake godine te se i svake godine planira grad obogatiti novim muralom, kako bi Zabok kroz određeno vrijeme postao svojevrsna galerija na otvorenom – zaključuje Bojana Birač.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba