U Muzeju “Staro selo” Kumrovec otvorena izložba 15. Trijenale zagorskog suvenira

Prva nagrada Ivani Šustić i Lovri Fijanu iz Marije Bistrice, za 3D magnete inspirirane tradicionalnim dječjim drvenim igračkama

Objavljeno: 30.05.2021. AB

U Muzeju “Staro selo” Kumrovec u subotu je otvorena izložba 15. Trijenala zagorskog suvenira. Trijenale organizira Muzej seljačkih buna od 1978. godine kao izložbenu manifestaciju na kojoj svoje suvenire predstavljaju obrtnici, umjetnici, amateri i škole iz Hrvatskog zagorja, ali i ostalih krajeva Hrvatske. Tema 15. trijenala su suveniri nadahnuti igračkama. Na natječaj se prijavilo 26 sudionika s jednim ili više suvenira, koji simboliziraju autentičnost i tradiciju, ali i inovativnost i suvremenu interpretaciju nematerijalne baštine. Prema odluci stručnog povjerenstva, prvu su nagradu dobili Ivana Šustić i Lovro Fijan iz Marije Bistrice koji su se istaknuli 3D magnetima od drveta inspiriranim tradicionalnim dječjim igračkama te minijaturnim prikazom izrade drvenih igračaka. Druga nagrada dodijeljena je Učeničkoj zadruzi Osnovne škole Matije Gupca u Gornjoj Stubici, koja se predstavila radovima različitih sekcija Zadruge. Sapuni, torbice i fertuni za lutke, magneti, rad su najmlađih ruku. Treću nagradu dobila je Keramika Nova iz Ozlja za originalno rješenje igre “Čovječe ne ljuti se” u keramici, inspirirano sa zagorskim puranom, kao glavnim pijunom u igri. Ovaj, 15. Trijenale u Muzeju Staro Selo Kumrovec otvorila je zamjenica župana Jasna Petek. 

– Trijenale zagorskog suvenira je izuzetno važna izložba koja ima veliki potencijal, prije svega za upotpunjavanja naše kulturne i turističke ponude. To su sjajni umjetnici, obrtnici i amateri koji za svaki trijenale priređuju razne primjere zagorskih suvenira, spajajući s jedne strane tradiciju našeg zagorskog suvenira, a s druge strane suvremeno poimanje naše nematerijalne kulturne baštine – rekla je Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba