Donosimo rezultate drugog kruga lokalnih izbora u 12 zagorskih gradova i općina te prve reakcije kandidata

Hanžek (SDP) ostaje na čelu Zaboka, a, zanimljivo, s protukandidatom Vrančićem (HDZ) najavljuje suradnju i kaže: “Možda bi se mogao pomalo školovati i za četiri godine preuzeti palicu od mene“

Objavljeno: 30.05.2021. zagorjeinternational

Zahvaljujem svima koji glasovali za mene i svima koji su izašli na birališta. Čestitam novom gradonačelniku Viktoru! Sretno Oroslavju! – napisao je na svom Facebook profilu dosadašnji gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak (HDZ), koji je izgubio u drugom krugu lokalnih izbora od nezavisnog kandidata Viktora Šimunića. Šimunić je osvojio 1456, a Gredičak 1224 glasa.

Obrađena su sva biračka mjesta u 12 jedinica lokalne samouprave na području Krapinsko – zagorske županije u kojima se provodio drugi krug izbora za načelnike i gradonačelnike, a uz pregled rezultata, donosimo i prve reakcije pobjednika, ali i gubitnika ovih lokalnih izbora.

Novu načelnicu dobit će općina Konjščina – Anitu Krok (SDP, HSU), koja je osvojila 1146, a dosadašnji načelnik Mirko Krznar (HDZ, DHSS, SU) 927 glasova.

SDP je HDZ-u uzeo vlast i u Krapinskim Toplicama, gdje je Gordana Jureković pobijedila Zvonka Očića s velikom prednošću – osvojila je 1622, a njezin protukandidat 466 glasova.

Dosadašnji načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić (SDP, HSS, HSU) izgubio je za 15 glasova od nezavisne kandidatkinje Vesne Mikulec.

U Kraljevcu na Sutli, gdje su iznimno u drugom krugu bila tri kandidata zbog toga što je dvoje njih u prvom krugu osvojilo isti broj glasova, u treći krug idu aktualna načelnica Danijela Pongrac (kandidatkinja grupe birača), koja je osvojila 35,4 posto, i Blanka Stipčić Berić (SDP), koja je osvojila 39,59 posto glasova.

– Mogu samo reći da pošten i pravedan rad uvijek pobijedi. Samo istinom, bez prljavština idemo dalje, vjerujem da će birači to prepoznati i u trećem krugu – rekla je Pongrac.

Dosadašnji načelnik Bedekovčine Darko Ban (SDP, HSU) sa 17 je glasova prednosti pobijedio Željka Odaka (HDZ, HNS, Reformisti, HSLS, SU).

Zdravko Tušek, predsjednik bedekovčanskog HDZ-a, podsjeća da su ovo neslužbeni rezultati te otkriva da su tražili ponovno prebrojavanje glasova.

– Po nama, bilo je muljanja s nevažećim listićima i smatramo da je naš kandidat pokraden – ističe Tušek. Kandidat HDZ-a za načelnika Željko Odak ponovio nam je da sigurno ima nepravilnosti vezanih za nevažeće listiće, a kazao nam je i da se na Facebooku s lažnog profila kršila izborna šutnja s nepoznatog profila, što su prijavili.

U Gornjoj Stubici s 1102 glasa pobijedio je dosadašnji načelnik Jasmin Krizmanić (HNS, Reformisti), svojeg dosadašnjeg zamjenika Vladimira Škvorca (SDP, HSU), koji je osvojio 944 glasa.

– Zahvaljujem svima koji su mi ukazali povjerenje. Sve što sam govorio u kampanji, prvenstveno mislim na projekte, planiram ih realizirati. Također, nadam se da se nigdje, a pogotovo u Gornjoj Stubici, neće ponoviti kampanja kakvu je moj protukandidat vodio u protekla četiri tjedna. Građani Gornje Stubice to jednostavno ne zaslužuju, to su divni i marljivi ljudi, koji poštuju rad i na njemu temelje svoj život – istaknuo je Krizmanić.

Kandidat grupe birača Zvonko Jutriša osvojio je 1008 glasova i tako ostao načelnik Huma na Sutli, pobijedivši Marija Antonića (HDZ), koji je osvojio 808 glasova.

– Prije svega, moram zahvaliti svojim biračima. Dakako, čestitke i mom protukandidatu, iako u kampanji nije bio baš na visini, ali želim mu čestitati na rezultatu koji je ostvario. Nastavljamo dalje za još bolji Hum na Sutli – poručio je Jutriša.

Na čelu Klanjca ostaje Zlatko Brlek (SDP), koji je osvojio 676, a njegov protukandidat Igor Jambrešić (HDZ) 477 glasova.

Brlek je zahvalio svim biračima.

– Zahvaljujem svim Klanjčankama i Klanjčanima koji su danas izašli na birališta, bez obzira na to kome su dali svoj glas, a dakako, zahvaljujem svojim biračima, koji su mi omogućili uvjerljivu pobjedu u drugom krugu. S današnjim danom završavaju predizborne ‘igrice’ i nastavljamo svi zajedno raditi za još bolji Klanjec – poručio je novi – stari gradonačelnik Klanjca.

U općini Petrovsko, dosadašnji v.d. načelnika Stjepan Krklec, koji je upravljanje Općinom preuzeo nakon smrti načelnika Ivana Šanjuga, kao kandidat HDZ i DHSS-a, sa 773 je glasa pobijedio Moniku Poslončec (SDP, HSS), koja je osvojila 399 glasova.

Josip Beljak ostaje na čelu Stubičkih Toplica. Osvojio je 763 glasa, a njegova protukandidatkinja Sabina Frgec (SDP) 635.

– Hvala svima koji su izašli na birališta, pogotovo onima koji su prepoznali moj program i dosadašnji rad i dali mi povjerenje da vodim Stubičke Toplice još jedan mandat. Što drugo reći, nego posel i poštenje za naše Stubake! – istaknuo je Beljak.

Zabok će i dalje voditi Ivan Hanžek (SDP, HSU, HSS, HSS Braće Radić), koji je osvojio 1754 glasa, a njegov protukandidat Petar Vrančić (HDZ, A – HSS, HSLS, SU, ZDS, ZS) 1687.

– Naravno, zahvaljujem svim biračima koji su mi dali povjerenje za još jedan mandat na čelu Grada, ali moram zahvaliti i dečkima, mojim konkurentima, na fer i korektnoj igri, borili su se do kraja i čestitam im na tome. Već smo dogovorili sastanak na kojem ćemo vidjeti kako zajednički možemo raditi za dobrobit Zaboka. Moram reći da bi se možda moj mlađi konkurent mogao pomalo školovati i za četiri godine preuzeti palicu od mene – kazao nam je gradonačelnik Zaboka Hanžek.

Na naš upit što to točno znači, kazao je da će u najmanju ruku Petar Vrančić biti potpredsjednik Gradskog vijeća, ali da će imati i još neke ovlasti u Gradu Zaboku.

– Preveliki su projekti, obaveze i ciljevi pred nama da bismo se bavili političkim igricama. Zajednički trebamo gledati i raditi za bolju budućnost Zaboka – zaključio je Hanžek.

Predsjednik zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić kaže da su SDP i lijevo – liberalni centar ostvarili pobjedu u Krapinsko – zagorskoj županiji.

– Marom, htijenjem i elanom naši su kandidati zadobili povjerenje građana, a sada nas čeka promjena generacija i završetak započetih projekata. Posebne čestitke Aniti u Konjščini, Gogi u Krapinskim Toplicama, Blanki u Kraljevcu na Sutli te Zlatku Brleku na uvjerljivoj pobjedi i još jednom mandatu u Klanjcu. Žao mi je što birači nisu prepoznali trud Sabine Frgec u Stubičkim Toplicama, dok je u Zlatar Bistrici u jednoj vrlo tijesnoj borbi ipak prevagnulo na stranu kandidatkinje Grupe birača Vesne Mikulec, u odnosu na dosadašnjeg načelnika Žarka Miholića, naime radi se o svega 15 glasova – rekao je Hajdaš Dončić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba