Od 2. kolovoza očekuju nas velike promjene

Nova osobna zamijenit će zdravstvenu iskaznicu, a sustavu e-Građani pristupat ćete preko mobitela

Objavljeno: 25.05.2021. zagorjeinternational

Od 2. kolovoza osobne iskaznice ćete moći imati na mobilnom uređaju, a putem mobitela moći ćete potpisivati zahtjev za kredit, ugovor za kupnju ili prodaju nekretnine te se identificirati kod svojeg liječnika, piše Jutarnji list.
Naime, Zakon o novoj osobnoj iskaznici donesen je u prosincu prošle godine, a sada je Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu raspravu uputilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica te organizacijskim, tehničkim i sigurnosnim mjerama u postupku izdavanja osobnih iskaznica.
Na novoj osobnoj bit će ugrađen beskontaktni čip, kao i na putovnici, koji će sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima.

Dopunsko zdravstveno

U prijedlogu Pravilnika navodi se i da je na poleđini osobne i prostor za upis matičnog broja obaveznog zdravstvenog osiguranja, što znači da će nova osobna zamijeniti zdravstvenu iskaznicu. Hoće li ona vrijediti i za dopunsko zdravstveno, stvar je Ministarstva zdravstva koje mora donijeti odluku o tome.
U beskontaktnom čipu osobne iskaznice bit će pohranjen i identifikacijski certifikat, koji služi za osiguranje elektroničke potvrde identiteta osobe kojoj je izdana osobna iskaznica te autentikaciju u svrhu pristupa elektroničkim uslugama. S novom osobnom iskaznicom građani će putem interneta besplatno preuzeti mobilnu aplikaciju. Nakon registracije više neće morati koristiti čitače osobne iskaznice za pristup sustavu e-Građani, već će mu pristupati putem svojih mobitela ili tableta, a po prvi će puta moći pravovaljano podnositi različite zahtjeve tijelima državne uprave ili sklapati ugovore putem mobilnih uređaja i tableta, bez računala i čitača kartica.

Pet godina

Promijenit će se i sam izgled osobne iskaznice. Za građane do navršenih 70 godina osobne će se iskaznice izdavati s rokom važenja od pet godina, kao i do sada. Nove osobne iskaznice moći ćete podići nakon isteka trajanja iskaznica koje sada posjedujete. I dalje će ih izdavati MUP.
Iako se o tome puno govorilo, “spajanje” osobne iskaznice i vozačke dozvole u jedan dokument zasad nije moguće. Kako piše Jutarnji list, najveći problem je što učiniti kada vlasniku osobne policija zbog počinjenog prekršaja mora oduzeti vozačku dozvolu. U tom slučaju osoba bi ostala i bez osobne iskaznice, što bi bilo kršenje građanskih prava. “Spajanje” se možda dogodi tek kada će u dokument biti ugrađen čip koji će policiji omogućiti da pomoću čitača “zaključa” vozačku unutar osobne iskaznice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba