Blanka Stipčić Berić osvojila je najviše glasova u prvom krugu izbora za načelnicu, a građane poziva da izađu na izbore i 30. svibnja i daju joj svoj glas - za bolji Kraljevec na Sutli

“Prvo ću pripremiti dokumentaciju za završetak ambulante i obnovu stare škole, a onda i otvoriti vrtić – zaostajemo za drugim općinama zbog nepovlačenja sredstava”

Objavljeno: 23.05.2021. zagorjeinternational

Blanka Stipčić Berić, kandidatkinja SDP-a za načelnicu Kraljevca na Sutli, za sebe kaže da je supruga, majka troje djece i prvostupnica ekonomije sa završenim stručnim usavršavanjem za voditeljicu izrade i provedbe EU projekata. Ima višegodišnje iskustvo rada u računovodstvu i kontrolingu, a posljednjih pet godina radila je u LAG-u, na EU fondovima. Zanimljivo, ova svestrana 42-godišnjakinja zajedno sa svojom obitelji bavi se i poljoprivredom, a kako je došlo do odluke da se okušaju u toj gospodarskoj grani koja baš i nije “popularna” u današnje vrijeme te zašto se odlučila baciti i u političke vode, otkrila nam je u intervjuu. Podsjetimo, Stipčić Berić i u drugom krugu ima dva protukandidata, HDZ-ovog Dražena Jambrešića i kandidatkinju grupe birača, dosadašnju načelnicu Danijelu Pongrac. Naime, Stipčić Berić je u prvom krugu osvojila 307 glasova, a njezini protukandidati oboje po 238.

Kako je došlo do odluke da se počnete baviti poljoprivredom?

Obitelj moga supruga tradicionalno se bavila stočarstvom te smo se odlučili pokrenuti vlastito poslovanje i prijavili se na mjeru za mlade poljoprivrednike, u kojoj nam je odobreno 50.000 eura. U taj smo pothvat krenuli s postojećim zgradama i nešto stare mehanizacije. Dobrim upravljanjem, uspjeli smo maksimalno popuniti kapacitete i sada imamo 150 grla stoke te smo kupili traktor, kombinirku, mikser prikolicu i popriličan broj manje mehanizacije. Posljednjih godinu i pol zaposlena sam isključivo na vlastitom gospodarstvu. Daljnji planovi su nam pokrenuti turizam na gospodarstvu, a u tijeku je rekonstrukcija kuće i izgradnja bazena.

Protekle četiri godine bili ste članica Općinskog vijeća. Što vas je potaknulo da se kandidirate za čelno mjesto u Općini?

U više sam navrata predlagala da se Općina javi na objavljene natječaje EU fondova, kroz koje smo mogli izgraditi vrtić, urediti poljske puteve, izmijeniti Prostorni plan, rekonstruirati prostor stare škole i uspostaviti centar za mlade. Radi se o milijunskim iznosima koje smo mogli ostvariti kroz EU fondove, no svaki moj prijedlog je ignoriran i odbačen od strane dosadašnje načelnice. Gotovo nikakva sredstva nismo povukli iz drugih izvora, a budući da je proračun Općine dovoljan samo za fiksne troškove općine, nije se napravio niti jedan veći razvojni projekt te je sada vidljivo svima koji prolaze ovim krajem da jako zaostajemo za susjednim općinama koje su uspješne u  povlačenju sredstava dostupnih županijskih, državnih i EU fondova. Ovdje živim i radim, tu su mi obitelj, djeca i prijatelji i smatram da zaslužujemo bolje životne uvjete od onih koje imamo sada. Budući da imam znanje i iskustvo u povlačenju novca iz fondova, odlučila sam se kandidirati i svojim znanjem doprinijeti boljoj kvaliteti života žitelja općine Kraljevec na Sutli.

Kako komentirate činjenicu da ste u prvom krugu dobili najviše glasova, ali i da se griješilo u brojanju listića, odnosno da su pronađena dva nevažeća u korist Danijele Pongrac, te da u drugi krug ponovno ide sve troje kandidata?

Ne vjerujem da se tu radilo o namjernim greškama ili prevari jer je na svakom izbornom mjestu bilo prisutno 10 osoba, od kojih je pet bilo od strane HDZ-a, četiri od strane Danijele Pongrac i jedna osoba od moje strane. Izborno povjerenstvo koje je kontroliralo biračka mjesta postavljeno je od strane Danijele Pongrac, tako da ne znam zašto bi ljudi postavljeni od nje, radili njoj na štetu.

S obzirom na to da u Općinskom vijeću ni lista SDP-a, niti lista HDZ-a ne mogu složiti većinu bez liste Danijele Pongrac, kako očekujete da će se rasplesti ta situacija?

Budući da smo svi troje i dalje u utrci za izbor načelnika, pričekat ćemo rezultate izbora, pa ćemo onda vidjeti na koji će se način složiti većina u Vijeću.

Očekujete li pobjedu i u drugom krugu, koliko je izvjestan treći krug i tko bi se u njemu po vama mogao naći?

Prema glasovima u prvom krugu, većina stanovnika općine Kraljevec na Sutli smatra da sam najbolji kandidat koji može najviše svojim znanjem doprinijeti razvoju općine. Nadam se da ćemo uspjeti animirati one koji nisu izašli u prvom krugu na izbore i da neće biti trećeg kruga. Dodatni krug izbora bio bi veliki financijski teret za Općinu. Izdatak za općinu bio bi 50.000 kuna, koje bi se mogle iskoristiti u puno bolje svrhe i uložiti u djecu i mlade.

Što u Kraljevcu na Sutli za vrijeme dosadašnje načelnice nije učinjeno, a po vama je svakako trebalo biti?

Svakako je trebalo otvoriti vrtić. Prije prošlih izbora sadašnja načelnica je pozivala roditelje da upišu djecu u vrtić koji je trebao biti otvoren u prizemlju općinske zgrade, no to je na kraju završilo tužbom vlasnika vrtića, koji tereti Općinu za 500.000 kuna izgubljene dobiti. Mogao se i izgraditi vrtić pored škole, kroz mjeru 7.4. Projekt za vrtić je bio spreman i plaćen je 350.000 kuna, no to se nije smatralo važnim za razvoj općine. Trebalo je završiti zgradu ambulante, budući da su sredstva raznih fondova bila dostupna. Kao najveći nedostatak u radu dosadašnje načelnice, smatram loše vođenje financija. Načelnica je Općinu preuzela s 350.000 plusa, a prema financijskom izvješću za 2020 godinu, Općina je u gubitku 300.000 kuna te ima isto toliko potraživanja od strane dobavljača. Za transparentnost korištenja proračuna, dosadašnja načelnica ocijenjena je jedinicom. Stvaranje dugova i netransparentno trošenje proračunskih sredstava ne mogu biti dobra preporuka za nastavak rada.

Što ćete prvo učiniti ako postanete načelnica, a na čemu temeljite čitav četverogodišnji mandat?

Kao načelnica, prvo ću pripremiti dokumentaciju za završetak zgrade ambulante i obnovu stare škole te prijaviti na mjeru 7.4, koja ide na državnoj razini i na razini LAG-a ove godine. Budući da Općina posluje s gubitkom, za razvojne projekte bismo povlačili sredstva iz vanjskih izvora, a smanjenjem troškova funkcioniranja same Općine, vraćali bismo postupno dugove. Glavni cilj mojeg programa su djeca, mladi i mlade obitelji na kojima leži budućnost općine i prioritet mi je otvaranje vrtića u što kraćem roku u postojećim zgradama, a u dugoročnom planu realizacija projekta koji već postoji i izgradnja vrtića. Sljedeći cilj je omogućavanje razvoja i pokretanje poslovanja poduzetnicima i poljoprivrednicima, jer oni su ti koji pune proračun i posao Općine je da im omogući sve uvjete potrebne za unaprjeđenje poslovanja. Izmjenom Prostornog plana, izgradnjom infrastrukture te uređenjem cesta i poljskih puteva, doprinijet će se njihovom radu. Isto tako, kao jedan od važnih ciljeva, je poboljšanje uvjeta života socijalno osjetljivih skupina poput umirovljenika i nezaposlenih osoba. Vratit ću isplatu božićnica za umirovljenike, a koju je ukinula dosadašnja načelnica. Razgovarala sam i s Meštrovićem da se umirovljenicima omogući besplatan javni prijevoz. Iako je trenutni dug Općine prema Meštroviću 91.000 kuna, kroz četiri godine bi se ostvario i taj cilj. Raspravljali smo i o novom programu EU fondova pod nazivom “Pametna sela”, kroz koji se može sufinancirati javni prijevoz te bismo uveli novu liniju koja bi pokrivala i naselje Radakovo, a koje trenutno nema javnog prijevoza.

Vaša poruka biračima?

Dužnost načelnika smatram poslom kao i svaki drugi te pozivam žitelje općine Kraljevec na Sutli da izaberu kandidata koji ima nabolje kvalifikacije za taj posao i ostvarene rezultate u svom dosadašnjem radu. Pozivam sve da 30. svibnja izađu na izbore i glasaju za bolji Kraljevec na Sutli.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba