KAPACITET ZA 12 KORISNIKA: U Krapinskim Toplicama, 500-tinjak metara od centra općine, okružen šumom i zelenilom, s radom je počeo Obiteljski dom Pernjek

KAROLINA PERNJEK: Svi mi ćemo jednog dana biti stari i nemoćni, mislim da svi zaslužuju da taj period života budu posebno njegovani

Objavljeno: 23.05.2021. Alen Brodar

– I zato su zmislili te staračke hiže, da starost mladima tlaka ne diže – stihovi su posljednje kitice ‘Sklerozne popevke’, koju je svojedobno napisala 100-godišnja Križevčanka Nevenka Ritterman, a koja uokvirena na zidu krasi jednu od prostorija u novootvorenom Obiteljskom domu Pernjek u Krapinskim Toplicama. Smješten je 500-tinjak metara od samog centra općine, a vlasnica Karolina Pernjek, po struci medicinska sestra s bogatim iskustvom, govori nam motive poslovnog iskoraka upravo u tom smjeru.

Sedam soba

– Od završetka škole radim u struci. Radila sam u Domu zdravlja KZŽ dugi niz godina, i to u svim ambulantama – od zubne, opće, ginekološke te u sanitetskom prijevozu Doma zdravlja. Zadnje dvije godine radila sam u Zavodu za hitnu medicinu KZŽ,u timovima T1 u Zaboku i Krapini, a uz rad u hitnoj povremeno sam volontirala u Domu za stare i nemoćne u Pregradi. I tu se rodila ljubav prema tom poslu – brizi i njezi starijih i nemoćnih osoba. Jednostavno, tko me pozna, zna da volim raditi sa starim ljudima, brinuti o njima i s njima provoditi vrijeme. Svi mi ćemo jednog dana biti stari i nemoćni i mislim da svi zaslužuju da taj period života budu posebno “njegovani” i da dostojno provedu te svoje godine – govori K. Pernjek.
Velika kuća okružena je šumom i zelenilom, a građena je s namjerom da u njoj zaživi zdravstveni turizam, pa tako sobe imaju svoje kupaone.


– Po hodnicima i stubištu postavljeni su rukohvati, rampe te u domu imamo skala mob-gusjeničar za lakši transport slabije pokretnih korisnika. Sobe su velike, osvijetljene te prilagođene korisnicima doma, s TV prijemnicima. U njima su medicinski kreveti s mogućnošću podizanja uzglavlja. Kapacitet doma je za 12 osoba – uz dvije jednokrevetne te pet dvokrevetnih soba, idu i ukupno četiri sanitarna čvora prilagođena korisnicima – nabraja nam vlasnica, koja kao predstavnica doma živi u njemu te brine o korisnicima 24 sata na dan.
– Naravno, uz pomoć supruga koji mi je, uz djecu, velika podrška, pomoć te moj “vjetar u leđa”. U rad doma uključen je i sin koji će kao fizioterapeut pružati profesionalnu uslugu rehabilitacije te provoditi vježbe. Također, svakodnevno se kuha domaća, lokalno uzgojena hrana, jer pravilna prehrana je jedan od najvažnijih čimbenika i preduvjet za normalno funkcioniranje organizma te oporavak. Uz tri glavna obroka idu i dva međuobroka, u dogovoru s korisnicima – objašnjava K. Pernjek.

Cijena ovisi o potrebama

Dodaje kako će po popunjavanju doma zaposliti i dvije njegovateljice te socijalnu radnicu, koja će jednom tjedno dolaziti i raditi s ljudima.
– Svi zainteresirani budući korisnici mogu, sukladno epidemiološkim mjerama, doći i pogledati smještaj. Cijena doma bitno ovisi o stanju, bolesti te potrebama korisnika – zaključuje vlasnica doma.
Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broju telefona 049/289-096 ili mobitela 099/565-1815, ili na e-mailu [email protected]

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba