Povodom Dana grada Zaboka, u Gradskoj galeriji održana svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj su uručena i priznanja najzaslužnijim Zabočanima

HANŽEK: Dva su kapitalna projekta – modernizacija prilaza dr. F. Tuđmana i elektrifikacija pruge. Izazvali su doduše dosta prijepora zbog problema u prometu, ali kada je sve gotovo, to se brzo zaboravi

Objavljeno: 21.05.2021. zagorjeinternational

Grad Zabok obilježava svoj dan, povodom kojeg je Gradskoj galeriji održana svečana sjednica Gradskog vijeća. Na njoj se gradonačelnik Ivan Hanžek osvrnuo na najznačajnije projekte koji su realizirani te koji su u tijeku, ili čija je realizacija u planu za naredno razdoblje.

Mipos, Regenerator, BRZO

– Dvije su stvari koje su kapitalne za grad Zabok, ali i za čitavo Zagorje. Prva, manja, ali ne i manje važna, je modernizacija državne ceste D1, odnosno prilaza i Ulice dr. Franje Tuđmana, a druga, koja je povijesna i za čitavo stoljeće, je modernizacija i elektrifikacija željezničke pruge. To su projekti čija realizacija završava, a započeti su prije dvije i pol godine. Oni su doduše izazvali dosta prijepora među našim sugrađanima zbog problema u prometu, no kada je sve gotovo, brzo se sve zaboravi. Od projekata koji su nam izuzetno važni jer su pokazali našu spremnost za europske projekte, tu su završeni projekt Mipos I, s gotovo 9,5 milijuna kuna vrijednosti i 55 žena koje su brinule o 350 korisnika te njegov nastavak, Mipos II, vrijedan 4,8 milijuna kuna, također za više od 300 korisnika, za šire područje od grada Zaboka, dakle, s našim partnerima. Veseli me i što smo započeli s projektom Regenerator, jer od moje 18 godine smo sanjali da dobijemo prostor za disko u Zaboku, a prije 12 godina smo kupili objekt od Regeneracije s namjerom da se radi takav projekt i evo, zahvaljujući urbanoj aglomeraciji i europskim sredstvima, krenuli smo s izgradnjom. Također smo krenuli i s biciklističkom stazom Zabok – Oroslavje, koja bi trebala biti sastavni dio mreže biciklističkih staza jer se nastavlja na stazu Zabok – Začretje, sa suglasnošću Grada Krapine da se nastavi skroz do Krapine, s perspektivom spajanja na slovenske biciklističke rute. Od projekata koji su nam još izuzetno važni, to su Područna škola i dječji vrtić u Špičkovini te, ako krene projekt EU-a, dogradnja 600 četvornih metara prostora uz školu, da bi se stvorili uvjeti za jednosmjensku nastavu. Povijesno je važan i projekt aglomeracije, koji je započet, znači odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda. Ima određenih problema u realizaciji projekta, ali prvenstveno vezanih na visoki rast cijena sirovina i cijevnog materijala koji se ugrađuju. Također, potpisan je ugovor i radi se na projektu pročišćivača otpadnih voda, što je i iz ekološkog i iz funkcionalnog razloga značajna investicija, jer kao prvo, rješavamo da otpadne i fekalne vode ne ispuštamo u rijeku Krapinu, a s druge strane, stvaramo uvjete da se u stambenoj izgradnji svi spajaju na sustav javne odvodnje, čime podižemo standard života i stanovanja u Zaboku – nabrojio je gradonačelnik.

Čestitku Zabočankama i Zabočanima uputio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, pohvalivši prije svega gradonačelnika Hanžeka i njegovu zamjenicu Valentinu Đurek za sjajno obavljen posao i za niz sjajnih europskih projekata.

Investicija za djecu

– Oni će promijeniti, ne samo sliku Zaboka, već i Krapinsko- zagorske županije. Drago mi je što je Županija dala svoj doprinos razvoju Zaboka, prije svega kroz obrazovanje, gdje smo kroz izgradnju područne škole u Martinišću i energetske obnove matične škole uložili preko 15,7 milijuna kuna. Trenutno najveći projekt koji se provodi na području Krapinsko – zagorske županije, izgradnja je Centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Zaboku u vrijednosti od 110 milijuna kuna. Jednako tako, u pripremi smo dokumentacije za gradnju nove Područne škole u Špičkovini. Veseli me da ćemo izgradnju škole moći financirati iz Europskih fondova i poruka svim ljudima je da se ugledaju na Grad Zabok koji je prijatelj djece i zahvaljujući Zaboku te gradovima i općinama koji su vrlo aktivni na tom području, Krapinsko – zagorska županija je prva u Hrvatskoj postala prijatelj djece. Najljepše je kad Dan grada slavite s investicijom koja je vezana za djecu. Taj put bi zapravo svi trebali pratiti. Čestitka gradonačelniku Hanžeku na tome i veselim se našoj suradnji u naredne četiri godine – zaključio je Kolar.

Svečana sjednica bila je prigoda i da se najzaslužnijim građanima uruče gradska priznanja. Tako je Zahvalnicu dobio poduzetnik Ratko Habus, Plaketu Jerko Krajačić iz DVD-a Zabok, dok je Povelja Grada Zaboka uručena učiteljici Anici Ormuž. Gradsko vijeće Plaketu je dodijelilo i Đurđici Seleš iz Amaterske dramske udruge Kaj, no ona nije bila prisutna na svečanoj sjednici te će joj priznanje biti uručeno naknadno. (ab, vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba