STOŽER CIVILNE ZAŠTITE: HALMED i HZJZ zaprimili su 3336 sumnji na nuspojave cjepiva, Hrvatska kao turistička zemlja ima jak motiv da čim prije bude spremna za primjenu COVID putovnica

CAPAK: Poznati su rezultati dvaju pilot projekata u RH – nitko se nije zarazio

Objavljeno: 21.05.2021. zagorjeinternational

– Imamo rezultate dva pilot projekta evenata u Hrvatskoj. Svi su rezultati negativni PCR-om s prvog projekta. Drugi projekt – vjenčanje, također nema nijedan pozitivan rezultat. Imamo još jedan pilot projekt, kongres u Istri, sa 65 sudionika. Te testove još čekamo, naknadno ćemo objaviti rezultate – rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na press konferenciji Stožera civilne zaštite.

Otkrio je i da je u odnosu na prošli tjedan 38,4 posto manje novih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ponovio je da neće biti popuštanja mjera do 1. lipnja.

– Iako bilježimo pozitivan trend, smatramo da još nije došlo vrijeme za ublažavanje mjera na nacionalnoj razini. Jedina je promjena u odluci o privremenoj zabrani ograničavanja prelaska granice, gdje se izuzeće od obveze PCR-a ili karantene za preboljele produžuje na šest mjeseci od cijepljenja. Zagrebački je stožer tražio produljenje mjera koje su na snazi, i to do 31. svibnja. Do određenog popuštanja može doći od 1. lipnja – rekao je Božinović.

HALMED i HZJZ zaprimili su 3336 sumnji na nuspojave cjepiva, najviše na Pfizerovo, potom na AstraZenecino, Modernino i Johnsonovo. 

– Pad u broju oboljelih i sad se vidi i u bolnicama. Vidimo manje primljenih, više otpuštenih i to doista veseli. No, i pored toga moramo biti oprezni jer oni koji su u bolnici imaju teške oblike bolesti, obostrane upale pluća, ono što smo viđali u drugom valu, vidimo i na kraju trećeg – rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.  

– Radimo na dinamici cijepljenja i jučer smo postavili novi rekord s više od 57 tisuća utrošenih doza u danu. Ne bildam svoj imidž, već važan proces cijepljenja. Želim pokazati da svatko može dati svoj doprinos – dodao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Božinović je istaknuo i da Hrvatska kao turistička zemlja ima jak motiv da čim prije bude spremna za primjenu COVID putovnica.

– Naš test je bio prvi i prvi smo ga uspješno prošli, ne zato što smo bili prvi po redu, nego neki nisu bili spremni. Taj dio smo odradili i spremni smo. Ono što je objavljeno, su zakonodavni akti na razini EU. Bitno je da potvrde nisu putni dokumenti, to su potvrde koje za svaku osobu mogu na vjerodostojan način potvrditi da je ona preboljela COVID-19, da je cijepljenja ili testirana – rekao je ministar Božinović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba