OPROŠTAJ OD NAČELNIKA: Anđelko Ferek - Jambrek na današnjoj se press konferenciji posljednji puta obratio kao načelnik Stožera civilne zaštite KZŽ

“Anđelko je bio naše zaštitno lice – ušao je u Županijsku skupštinu i vjerujem da ćemo sjajno surađivati, kao što smo to činili i dosad“

Objavljeno: 21.05.2021. Valentina Cigula

Na press konferenciji Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije, podatke o broju novooboljelih u posljednja 24 sata posljednji je puta iznio dosadašnji načelnik Stožera Anđelko Ferek – Jambrek, koji se nakon toga zahvalio županu, kolegama, ali i medijima na podršci.
– Što se tiče Stožera, treba prvenstveno zahvaliti medicinskom osoblju jer mi smo bili podrška koja je to na neki način organizirala, a glavnu riječ i glavni dio posla odradili su zdravstveni djelatnici, počevši od medicinskih sestara i liječnika do glavnog epidemiologa, tako da im ovim putem na tome zahvaljujem. Puno je puta preneseno da sam ja kao načelnik stožera glavni i onaj koji odlučuje, no odlučivali smo svi zajedno u suradnji s epidemiolozima, policijom, sanitarnim inspektorima. Ni u jednom trenutku nije napravljen nijedan propust, odradili smo posao profesionalno – poručio je Ferek – Jambrek, koji je o trenutnoj epidemiološkoj slici u županiji rekao kako, na sreću, i dalje nema žarišta.

Novi načelnik

– U proteklih sedam dana na 100.000 stanovnika imamo 110 oboljelih, a prošlog petka bilo ih je 163. Prije dva tjedna bilo ih je 188. Broj hospitaliziranih nam i dalje ne pada tim tempom kao broj pozitivnih, tako da trenutno imamo 22 osobe u Općoj bolnici Zabok, među koje su tri na respiratoru te 10 osoba u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Prije dva tjedna smo na bolničkom liječenju imali 64 pozitivna pacijenta, dok je to prošlog petka bilo 57. Napomenuo bih kako se i dalje treba pridržavati mjera, iako ministar i Vlada naglašavaju da će prema broju pada pozitivnih popuštati neke mjere, no brojke i dalje govore da se treba pridržavati mjera jer broj pozitivnih ne prati broj hospitaliziranih – pojasnio je Ferek – Jambrek.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar uputio je zahvalu dosadašnjem načelniku stožera.
– Danas sam službeno započeo svoj treći mandat, sukladno Zakonu, u roku od 30 dana imenovat ću novi Stožer i onda ću imenovati i novog načelnika stožera. Hvala Anđelku za ovih osam godina naše suradnje, provedbe zajedničkih projekata koji su bili važni za razvoj Krapinsko – zagorske županije i njegov angažman u domeni zamjenika župana za gospodarstvo, gdje je on bio spojnica između mene i poduzetnika, obrtnika i OPG-ova. O njegovoj ulozi u pandemiji bolesti COVID-19 nakon godinu i tri mjeseca ne treba puno govoriti. Anđelko je bio naše zaštitno lice i zato smo se dogovorili da vam se na današnjoj pressici, bez obzira na to što više nije načelnik Stožera, obrati po posljednji puta na toj funkciji. Naša suradnja nastavlja se i dalje, Anđelko je ušao u Županijsku skupštinu i vjerujem da ćemo sjajno surađivati, kao što smo to radili i dosad – istaknuo je župan Kolar.

29 posto

O količini utrošenog cjepiva u KZŽ izvijestio je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan.


– Zaključno s 20. svibnja, prvom dozom ukupno su procijepljene 37.192 osobe, a s dvije 11.252 osobe te su tako ukupno utrošene 48.044 doze. U odnosu na ukupni broj stanovnika u našoj županiji, prvom dozom je procijepljeno 29,9 posto stanovništva. Prosjek Republike Hrvatske je 28,3, a mi smo s 29,9 iznad tog prosjeka, tako da dijelimo treće mjesto što se tiče broja cijepljenih na nivou cijele Republike Hrvatske. Za idući tjedan, budući da cijepljenje organiziramo preko naših liječnika obiteljske medicine, naših 70-ak cjepitelja, zamolili smo ih da do kraja petka dostave popis koliko imaju još prijavljenih osoba te su nam za idući tjedan ukupno prijavili 1971 osobu koja je zainteresirana za cijepljenje prvom dozom, a isto tako će napraviti još 2524 revakcinacije drugom dozom. Idući tjedan planiramo utrošiti preko naših liječnika obiteljske medicine ukupno 4495 doza, a najavljeno je da će stići 6480 doza – kazao je Jadan, koji i dalje apelira na građane da se cijepe zato što cjepiva ima dovoljno te se ono može čak i birati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba