Povodom Međunarodnog dana muzeja, u MKN-u je otvorena izložba "Partizanska bolnica Franja – skriveni dragulj Europe", Mestnoga muzeja Idrija iz Slovenije

SIMBOL LJUDSKOSTI I SOLIDARNOSTI: Upoznajte skrivenu bolnicu iz Drugog svjetskog rata u kojoj su se liječili ranjenici i bolesnici različitih nacionalnosti

Objavljeno: 19.05.2021. zagorjeinternational

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u utorak je u Muzeju krapinskih neandertalaca otvorena gostujuća izložba Mestnoga muzeja Idrija (Cerkljanski muzej) iz Slovenije, pod nazivom “Partizanska bolnica Franja – skriveni dragulj Europe”.
Ova zanimljiva izložba javnost upoznaje sa skrivenom bolnicom koja je izgrađena tijekom Drugog svjetskog rata, a u kojoj su se liječili ranjenici i bolesnici različitih nacionalnosti. Kao izvrstan primjer medicinske skrbi za ljude u izvanrednim okolnostima, Bolnica Franja je danas simbol ljudskosti i solidarnosti te je 1946. godine pretvorena u muzej. Posjetitelji izložbe, čija je autorica povjesničarka i sociologinja, muzejska savjetnica Milojka Magajne, saznat će brojne zanimljivosti o ovoj partizanskoj bolnici koja je uspješno radila zahvaljujući dobroj suradnji i prijateljstvu lokalnog stanovništva, osoblja bolnice i ranjenih vojnika.

Europska komisija

Zbog važne uloge koju ovo mjesto ima u europskoj povijesti, Europska komisija mu je dodijelila Oznaku europske baštine. Upravo to značajno priznanje povezalo je Bolnicu Franju, odnosno, Mestni muzej Idriju s Muzejem krapinskih neandertalaca, koji je s Nalazištem Hušnjakovo jedini nositelj Oznake europske baštine u Hrvatskoj. Suradnja dvaju muzeja traje već godinama te je od strane Europske komisije istaknuta kao primjer dobre prakse na području Europske unije zbog međunarodne kulturne suradnje, ali i mnogobrojnih zajedničkih aktivnosti.
Uz autoricu izložbe Milojku Magajne, koja je goste upoznala s izložbom, o suradnji dvaju značajnih europskih lokaliteta i važnosti obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, na svečanom otvorenju govorili su ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol i ravnateljica Mestnog muzeja Idrija Ivana Leskovec. Publici su se pozdravnim riječima obratili i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, koji je istaknuo i Sporazum o partnerstvu između Grada Krapine i Općine Cerkno te Matjaž Marko, ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu, a koje je pokrovitelj izložbe.

Izaslanica ministrice

Posebna čast da otvori izložbu pripala je ravnateljici Uprave za arhive, knjižnice i muzeje te nacionalnoj koordinatorici za Oznaku europske baštine Anuški Deranja Crnokić, izaslanici ministrice kulture. Program je vodio voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca Eduard Vasiljević, a za ugodnu atmosferu pobrinuo se glazbeni dvojac Mirela & Vladek. Izložba će biti otvorena do 30. srpnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba