OSTAVIO JE NEIZBRISIV TRAG U SRCIMA SVOJIH KOLEGA, ALI I BROJNIH UČENIKA: Nakon kratke i teške bolesti, preminuo je Denis Vincek (49), dugogodišnji novinar i uspješni knjižničar

“Putuj s iskricama ljubavi, dragi kolega i dobri čovječe!”

Objavljeno: 17.05.2021. zagorjeinternational

Nakon kratke i teške bolesti, u nedjelju, 16. svibnja, preminuo je Denis Vincek (49) iz Pregrade, dugogodišnji novinar “Večernjeg lista” i uspješni knjižničar, koji je svojim radom u školskoj knjižnici OŠ Ante Kovačića Zlatar, zajedno sa svojim učenicima, proteklih nekoliko godina ostvarivao zavidne rezultate.
“Zlatarske iskrice” školski su list po kojem je zlatarska OŠ postala poznata diljem domovine, a nagrade koje su osvajali mentor Vincek i njegovi učenici, gotovo da se i ne mogu nabrojati. Spajajući svoju ljubav prema novinarstvu i knjižničarstvu, Vincek je u mnogim učenicima uspio probuditi ljubav prema novinarskom stvaralaštvu, odgajajući tako generacije i generacije mladih ljudi koji će možda jednog dana krenuti njegovim stopama i ostaviti neizbrisiv trag u ovom svijetu, koji čezne za kvalitetnim medijskim djelatnicima.
Njegovi učenici svake su godine oduševljavali svojim samostalnim novinarskim radovima na županijskoj i državnoj smotri Lidrano, a “Zlatarske iskrice” svojom su kvalitetom nadišle razinu školskog lista.

Vincek je bio diplomirani novinar i bibliotekar te dobitnik brojnih priznanja i nagrada za svoj rad, među kojima svakako treba istaknuti Državnu nagradu tehničke kulture Faust Vrančić za 2009. godinu te Nagradu Višnje Šete za najboljeg školskog knjižničara u Hrvatskoj u 2018. godini.
U svojem radu promicao je školsko knjižničarstvo i osmišljavao moderne strategije poučavanja informacijske i medijske pismenosti i o tome je napisao brojne znanstvene i stručne radove te izlagao na skupovima u zemlji i inozemstvu. Svojim stručnim znanjem, pomagao je učenicima u stjecanju novih umijeća i sposobnosti te usvajanju novih pojmova, stajališta i navika. Također, veliki je doprinos dao informativnoj djelatnosti i popularizaciji tehničke kulture, objavom više od tisuću stručnih članaka o različitim područjima tehničke kulture. Svojim dugogodišnjim predanim radom, dao je veliki doprinos i izuzetne rezultate u svojoj radnoj i životnoj sredini, a za svoj društveni angažman 2014. godine primio je i Zahvalnicu Grada Pregrade.

Od Vinceka su se dirljivom objavom oprostili članovi Hrvatske udruge školskih knjižničara.

– Vijest je to, koja nas je u prvi čas ostavila bez riječi. Riječi ipak dolaze jer život i trag ostavljen u njemu su snažniji od smrti, a kolega Vincek je u životu ostavio trag. Spajajući svoje dvije velike ljubavi, novinarstvo i knjižničarstvo, jedan je od kolega srednje generacije školskih knjižničara koji je najprije stvorio ugled u svojoj školi, sredini u kojoj je radio, a onda i u nacionalnoj profesionalnoj zajednici, šireći aktivnosti i na međunarodnu razinu. Pokazao je da znanju, htijenju i spremnosti za veliki angažman prepreka nisu ni mala sredina ni nedostatna financijska sredstva za temeljnu djelatnost. Aktivan u svim profesionalnim udruženjima školskih knjižničara, administrator profesionalnih društvenih mreža, izlagač na domaćim i međunarodnim stručnim skupovima, voditelj brojnih webinara, primatelj brojnih profesionalnih nagrada – među njima i Nagrade Višnja Šeta, ipak se najviše ponosio uspjehom svojih učenika – mladih novinara koji su pod njegovim brižnim i ustrajnim mentorstvom osvajali brojne nagrade i priznanja za školski list “Zlatarske iskrice” i za individualne novinarske radove. Mi znamo da je za takve uspjehe, osim znanja i htijenja, potrebno i puno ljubavi. Vjerujemo i da je ljubav najsnažnija sila s obje strane postojanja. S tom vjerom te pozdravljamo: putuj s iskricama ljubavi, dragi kolega i dobri čovječe! – napisali su.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba