Međunarodni je dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije

JESTE LI ZNALI? 70 država članica UN-a kažnjava seksualne činove osoba istog spola, od toga devet država homoseksualnost kažnjava smrću

Objavljeno: 17.05.2021. zagorjeinternational

Kako bi se skrenula pozornost na nasilje i diskriminaciju koju proživljavaju lezbijke, homoseksualci, biseksualci, transrodne i interspolne osobe te osobe različitih rodnih identiteta, od 2004. godine, svakog se 17. svibnja obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije – IDAHOT.

Moto i tema ovogodišnjeg IDAHOT-a je “Together: Resisting, Supporting, Healing!“.

Taj je dan prilika da se ukaže na diskriminaciju, strah i nasilje koje još uvijek obilježava pripadnike LGBTQIA+ zajednice. Zbog toga mnoge zemlje postavljaju dugine zastave na zgrade javnih institucija i osvjetljavaju svoje fontane ili spomenike duginim bojama.

70 država članica

– Iako je homoseksualnost Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) s liste mentalnih poremećaja uklonila 17. svibnja 1990. godine, homoseksualnost je često “tabu“ tema o kojoj se ne priča dovoljno, ne daje se dovoljno informacija, što rezultira time da čak 70 država članica Ujedinjenih naroda kažnjava seksualne činove osoba istog spola. Od toga devet država homoseksualnost kažnjava smrću, među kojima su Afganistan, gdje se homoseksualca baca s visokog krova ili zakopava kraj zida koji se potom ruši na osobu, Iran, gdje se usmrćuje mačem, kamenovanjem, vješanjem ili bacanjem s najvišeg vrha, dok je u Sudanu kazna sto udaraca bičem ili smrt. No, nije svugdje tako crno, spektar duginih boja nazire se u mnogim zemljama gdje LGBTQIA+ zajednica postaje u potpunosti ravnopravna i ista u pravima kao i sve ostale osobe. Istospolne brakove prva je priznala Nizozemska, a isti slučaj slijedile su i Belgija, Kanada, Španjolska i Norveška – kažu iz Savjeta mladih KZŽ, koji će na poseban način obilježiti Međunarodni dan borbe protiv homofobije.

Životno partnerstvo

– U mnogim zemljama, među kojima je i Hrvatska, mogu se sklopiti životna partnerstva koja daju većinu bračnih prava, no najčešće je onemogućeno posvajanje djece. Ono je pak moguće u Nizozemskoj, Švedskoj, Francuskoj, Austriji, Portugalu, Irskoj, Luksemburgu, Njemačkoj, Finskoj, Malti, Estoniji i Grčkoj. Educiranje, senzibiliziranje i  osvještavanje javnosti o nedovoljno poznatim područjima iznimno je važno te će Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije i dalje raditi na tome, ali i uvijek stajati uz LGBTQIA+ zajednicu, biti im podrška te se boriti protiv svih oblika mržnje i netolerancije. Korak k tome je i ovaj informativni članak, plakati koje smo distribuirali diljem županije i srednjim školama, projekcija filma “Nun of your business“ u kinima Krapina i Zabok, koja će se održati večeras, jer mi smo stava: Ljubav je ljubav – poručuju iz Savjeta mladih KZŽ.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba