Počela je izborna šutnja

IZ DIP-a UPOZORAVAJU: Novčane kazne za prekršitelje od tri tisuće do pola milijuna kuna

Objavljeno: 15.05.2021. zagorjeinternational

Državno izborno povjerenstvo pozvalo je sudionike lokalnih izbora na poštivanje izborne šutnje koja je započela u ponoć, a završava sutra u 19 sati, nakon što se biračka mjesta zatvore, prenosi N1.

Novčane sankcije za kršenje izborne šutnje u rasponu su od tri tisuće do pola milijuna kuna.

Za vrijeme izborne šutnje, zabranjeno je javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjene izbornih rezultata, ali i prethodnih, neslužbenih, zatim izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihove izjave ili pisanih djela.

Nagovaranje birača

Također, iz DIP-a pozivaju sve sudionike lokalnih izbora, kao i druge fizičke i pravne osobe, da se u vremenu trajanja izborne šutnje, suzdrže od iznošenja i obrazlaganja izbornih programa, objavljivanja promidžbenih poruka i fotografija kandidata u medijima, postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka. Poziva ih se da birače, na bilo koji način, bilo to telefonski, SMS-om ili elektroničkom poštom, ne nagovaraju na glasanje za pojedine izborne sudionike.

Izborni sudionici pozivaju se na suzdržavanje od postavljanja novih promidžbenih sadržaja, odnosno statusa, videa, slika ili komentara na društvenim mrežama koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža.

Predstavnici medija

Medije i medijske nakladnike, također se poziva na suzdržavanje od objavljivanja fotografija, izjava, intervjua, navođenja izjava ili pisanih djela svih izbornih sudionika, neovisno o tome radi li se o temi koja je izravno vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi. Jednako tako poziva ih se na uklanjanje iz svojih programskih sadržaja svega onoga što predstavlja izbornu promidžbu, primjerice reklame, linkove i  “bannere” na portalima koji vode na mrežne stranice izbornih sudionika. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba