Kolar, Hajdaš Dončić i Sirovec u društvu zlatarske gradonačelnice Auguštan - Pentek obišli radove na sanaciji mosta u Donjoj Batini

“Važno je da koalicijska lista SDP-a dobije većinu u Skupštini kako bi se donijela odluka o zaduženju ŽUC-a od 30-ak milijuna kuna za asfaltiranje 50-ak kilometara zagorskih prometnica”

Objavljeno: 14.05.2021. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepan Sirovec, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić u petak su obišli radove na sanaciji mosta u Donjoj Batini.
Ukupna vrijednost ugovorenih radova i provedenog postupka javne nabave je nešto više od 932.000 kuna, a izvođač radova tvrtka Ciglenica iz Zaprešića. Rok za završetak radova je 15. srpnja.
Ravnatelj ŽUC-a Stjepan Sirovec istaknuo je kako se na županijskoj cesti 2170 od Gornje Batine prema Donjoj Batini nalazio stari propust, kojeg su zbog oštećenja morali otkloniti.

– Posljednjih nekoliko godina došlo je do značajnih oštećenja na potpornjacima i krilima mosta te smo, kako bismo spriječili da dođe do neke nesreće i time utjecali na sigurnost prometa, pristupili izradi projektno – tehničke dokumentacije i time krenuli s rušenjem starog propusta, kako bismo mogli izvesti novi. Predviđen je armirano – betonski propust svijetlih otvora 6,4 metara, ukupne duljine 9,60 metara. Uz njega će se izgraditi i pješačka staza te će se urediti korito u zoni propusta – istaknuo je Sirovec. Gradonačelnica Auguštan – Pentek zahvalila je na ulaganjima Krapinsko – zagorske županije i ŽUC-a u sanaciju cesta i mostova na području Zlatara, istaknuvši da je u posljednje četiri godine uloženo preko 11 milijuna kuna.

Obnova svih mostova

– Naravno, još puno toga imamo za napraviti, zato što grad Zlatar obuhvaća najveće područje na području županije i samim time postoji puno cesta koje mislimo i trebamo sanirati. Jednako tako, Županijska uprava za ceste uključila se u drugu fazu izgradnje nogostupa u Varaždinskoj ulici. Odluka o odabiru izvođača je donesena i čeka se potpisivanje ugovora, kako bi mogli krenuti i ti radovi. Nakon toga, slijedi i rekonstrukcija cijele ceste u Varaždinskoj ulici, odnosno, te dionice gdje će biti završen nogostup. Što se tiče županijskih mostova, radi se i projektna dokumentacija za most u Bregovitoj ulici. Grad Zlatar također svake godine uređuje i izgrađuje jedan novi most i mislim da bismo tom dinamikom mogli obnoviti sve mostove na području grada – zaključila je Auguštan – Pentek.

Župan Kolar je istaknuo kako je važno da većina u Županijskoj skupštini bude svjesna problema potrebe sanacije mostova.

– Mi ćemo s obzirom na izuzetno niske kamate, pitanje je koliko će dugo biti toliko niske, ići sa zahtjevom za dugoročno kreditno zaduženje na minimalno 30 milijuna kuna jer bi na taj način mogli oko 40 – 45 kilometara ovakvih cesta asfaltirati u jednom kraćem vremenskom periodu, a da ne ugrozimo sve one investicije koje imamo previđene, među njima i sanacije klizišta. Siguran sam da će nakon izbora, biti sluha za jednu takvu odluku, a sistem će biti isti. Županijska uprava za ceste je pripremila prioritete po svim gradovima i općinama. Nakon izbora, ravnatelj će obići sve gradonačelnike i načelnike, predočiti im dokumentaciju i prioritete koje imamo spremne i nakon što postignemo konsenzus oko toga, idemo sa zahtjevom prema Županijskoj skupštini za kreditna zaduženja. Tako smo radili i u prvom ciklusu, nismo ni u jednoj općini i gradu išli asfaltirati ceste, a da to nismo prethodno dogovorili s lokalnom samoupravom i po istom ćemo modelu to napraviti i drugi put, sve transparentno i vjerujem da je to jedini pravi način kako se to može raditi – rekao je Kolar.

Mali prihod

Saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić dodao je da je važno da koalicijska lista SDP-a dobije većinu u Županijskoj skupštini kako bi Skupština mogla odmah donijeti odluku o spomenutom projektnom zaduženju ŽUC-a na 30-ak milijuna kuna kako bi se 50-ak kilometara dionica u KZŽ presvuklo novim asfaltnim slojem.

– To je važno jer ove ceste najviše koriste građani Krapinsko – zagorske županije. Lokalnom stanovništvu su potrebne nove ceste zbog sustava financiranja koji nije dobar. Županijske uprave za ceste imaju mali prihod i bez županije je nemoguće uzeti kredit i obnoviti zagorske ceste. Kao što danas obnavljamo ovaj most, tako vjerujem da se većina prometnica u sljedeće četiri godine u županiji može obnoviti – zaključio je Hajdaš Dončić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba