Srednjoškolci koji nisu završni razred će sve do odlaska maturanata nastavu održati po B modelu, a Kolar je najavio i da će, zbog poboljšanja situacije, od Nacionalnog stožera tražiti ublažavanje mjera

“Predložit ćemo da se od 1. lipnja u Zagorju dopuste svadbe sa sto uzvanika“

Objavljeno: 14.05.2021. zagorjeinternational

Na press konferenciji Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije, župan Željko Kolar zahvalio je svim djelatnicima Zavoda za javno zdravstvo KZŽ, kao i zaposlenima u Domu zdravlja KZŽ, na, kako je rekao, odlično obavljenom radu. Istaknuo je još jednom koliko je važno da se građani cijepe zato što samo na taj način mogu zaštititi sebe i svoje bližnje, pa pojasnio po kojem će modelu učenici pohađati nastavu u idućem tjednu.

Preporuka Ministarstva

– U školama je ponovno bolja situacija nego što je to bilo prošli tjedan. Imamo ukupno 21 COVID pozitivnog učenika, pri čemu je njih 17 iz osnovnih škola, odnosno 12 iz nižih razreda i pet iz viših te četiri učenika iz srednjih škola. Postojala je mogućnost da od sljedećeg tjedna pustimo sve učenike srednjih škola na nastavu u škole, no stigla je preporuka Ministarstva obrazovanja i znanosti koja je vezana uz maturante. Zbog toga smo donijeli odluku da će se i sljedeći tjedan, odnosno, sve dok su maturanti u školi, nastava održavati po istom modelu kao što je to bilo do sada. Dakle, maturanti i učenici završnih razreda po modelu A, a ostali po modelu B. Učenici osnovne škole pohađat će nastavu po modelu A. Onog trenutka kad maturanti izađu iz škole, vraćamo sve učenike na nastavu po modelu A – izvijestio je Kolar.
Župan je napomenuo i kako će Stožer civilne zaštite KZŽ uputiti prijedlog Nacionalnom stožeru vezano uz popuštanje mjera koje se odnose na dozvoljeni broj uzvanika na svadbenim svečanostima. Mjera o povećanju uzvanika s trenutnih 25 na 100, stupila bi na snagu 1. lipnja.
Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina upozorio je kako se situacija u bolnici nije popravila, istaknuvši kako je na jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru 12 pacijenata, dok je njih osam na terapiji visokim protokom kisika.

– Pacijenti nam dolaze 10 do 15 dana od nastanka bolesti. U bolnici je situacija teška, no dnevni priljev pacijenata je manji te se nadam da će kroz 10 dana, situacija biti bolja – rekao je Vančina.
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan iznio je podatak da je prvom dozom procijepljeno 4283 osoba u KZŽ, dok je drugu dozu primilo njih 3369, a dodao je i kako je u 70 ambulanti distribuirano 30.570 doza cjepiva.

Dovoljno cjepiva

– Prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krapinsko – zagorska županija je druga županija što se tiče procijepljenosti drugom dozom. Ispred nas nalazi se Grad Zagreb. Svi su zainteresirani, gotovo u potpunosti procijepljeni, stoga liječnici više nemaju potrebe naručivati cjepivo. Dnevno se javi tek nekoliko ljudi, a tu se radi uglavnom o mlađoj populaciji. Idući tjedan dolazi 6180 doza cjepiva, a prijavljene potrebe su 4370 doza. Dakle, imamo više doza nego što imamo zainteresiranih – izvijestio je Jadan.
Načelnik Stožera civilne zaštite KZŽ Anđelko Ferek – Jambrek rekao je kako se virus i dalje šiti horizontalno, što znači da nema centralnog žarišta. Još jednom je apelirao na građane da se, unatoč blagom poboljšanju stanja, pridržavaju mjera i cijepe.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba